Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Lina galdauti, salvetes un priekšauti - Latvijas tekstila pērles

ACCENTA, 09.02.2011. 14:18

Sākot ar 20. februāri, kompānijas "Accenta" piedāvās īpašu lina galdautu, galda salvešu, priekšautu un dvielīšu kolekciju no Annas Andreas izstrādājumiem "Accenta" veikalos modes un izklaides centrā Rīga Plaza un tirdzniecības centrā Spice Home. Visus izstrādājumus varēs apskatīt, aptaustīt un novērtēt, kā attiecīgais audums izskatās uz galda vai kopā ar virtuves iekārtu.
Lina galdauti, salvetes un priekšauti - Latvijas tekstila pērles

Lins – šis cēlais, senais un skaistais kultūraugs. Pavasarī pļava, kurā aug lins izceļas uz citu pļavu fona ar savu košo zaļumu. Vasarā linu ziedēšanas laikā mūsu acīm paveras burvīga dažādu nokrāsu zila mirdzoša pļava. Savukārt rudenī, kad lini ir nogatavojušies, tie iegūst zeltaini brūnu nokrāsu, kā sens zelts. Lins bija pazīstams jau 7 gadu tūkstošus atpakaļ Asīrijā un Babilonijā, no kurienes tas ienāca Ēģiptē. Ēģiptes priesteri nēsāja goda drānas darinātas no lina auduma, kas nesa tīrības un gaismas simbolu. Tajos laikos lins burtiskā nozīmē bija zelta vērtībā. Uz svariem tika likts lina audums un tik, cik svēra lins, tik lika zelta monētas vai stienīšus. 5 tūkstošus gadu senās Piramīdās tika atrastas mūmijas ietītas linu audeklos. Uz Eiropu linu audumu atgādāja romieši un tādejādi lina audums kļuva par Viduslaiku simbolu.

Arī senlatviešu tauta mīlēja linu, par ko liecina tautas folklora. Ir neskaitāmas latvju dainas, kas veltītas liniem un to audzēšanai un pārstrādei. Par linu zināmi daudz ticējumu, kas senlatviešiem spēlēja īpaši svarīgu lomu dažādās ikdienas dzīves situācijās.
Lina galdauti senos laikos tika pielietoti karaliskās un augstdzimušās ģimenēs. Laikam ritot un tehnoloģijām pilnveidojoties, šī auduma galda aksesuāri ir kļuvuši pieejamāki lielākai sabiedrības daļai.

Mūsdienās linu izstrādājuma galdauti, salvetes, priekšauti un dvielīši atgriežas no jauna. Šis vienkāršais materiāls liek ikvienam galda klājumam izskatīties īpaši un svinīgi.

Kompānijas "Accenta" piedāvās arī lina auduma aromātiskos spilventiņus. Mīļas un smaržīgas dāvanas sev un saviem draugiem, radiem, ģimenei. Pieejami dažādi aromāti un izmēri, atbilstoši ikvina vēlmēm.

www.accenta.lv
www.accentaoutlet.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV