Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Pētījums: cilvēki netic, ka samazināt lieko svaru ir viegli

Vilnis Baltiņš, 10.02.2011. 17:48

Sabiedrības Veselības Institūta rīkotais pētījums par liekā svara problemātiku Latvijā noslēdzies ar pārsteidzošu secinājumu - cilvēki netic, ka lieko svaru var būtiski samazināt uzlabojot savus ikdienas paradumus tikai par pāris veselīga dzīvesveida ieteikumiem un tāpēc neizmanto pat visvienkāršākās svara samazināšanas metodes.

Sabiedrības Veselības Institūta valdes loceklis Vilnis Baltiņš informē, ka pētījuma rezultāti attiecībā uz izglītības līmeni aptaujāto vidū izrādījās labāki nekā cerēts. "Vidēji katrs pētījuma dalībnieks atbildot uz 120 teorijas jautājumiem sniedza 75% pareizu atbilžu," informē Baltiņš un piebilst, ka cilvēkiem vajadzētu būt nedaudz apzinātākiem un vairāk izmantot šīs zināšanas ikdienā, jo vidēji katrs aptaujātais ikdienā pielieto tikai 40% no sev zināmā attiecībā uz liekā svara jautājumiem.

Salīdzinot dažādu svara grupu dalībnieku sniegtās atbildes uz teorētiskajiem jautājumiem, izrādījās, ka zināšanu līmenis cilvēkiem ar optimālu vai pārmērīgi lielu svaru praktiski ir vienāds. Šis fakts liek secināt, ka augsts izglītības līmenis liekā svara jautājumos vēl negarantē automātisku svara samazināšanos.

Salīdzinot dalībnieku sniegtās atbildes par savu ikdienas praktisko rīcību ar zināšanu rezultātiem, izrādījās, ka rādītāji šajā sfērā nav iepriecinoši. Vidēji katrs pētījuma dalībnieks, atbildot uz 90 praktiskas dabas jautājumiem, sniedza tikai 40% vēlamo atbilžu, kas atļauj spriest, ka cilvēki praksē neievēro pat pusi no tā, ko zina par lieko svaru.

Vissliktākie salīdzinošie rādītāji bija tādās tēmās kā: "Iepirkšanās", "Pareiza uztura uzņemšana" un "Sāls". Zināšanu līmenis šajās tēmās ir praktiski nevainojams - 90% no visām teorētiskajām atbildēm bija pareizas. Savukārt praksē šīs zināšanas tiek izmantotas tikai par 20%. Pozitīvais šajā faktā ir tas, ka tiem, kuri vēlas uzlabot savu veselības stāvokli vai samazināt lieko svaru, ir ļoti daudz iespēju to paveikt.

Svarīgākie un vienlaicīgi arī pārsteidzošākie pētījuma rezultāti uzrādīja, ka galvenais, kāpēc viena vecuma cilvēkiem atrodas dažādās "liekā svara" grupās ir tas, ka tie, kuriem nav liekais svars, ikdienā ievēro tikai par pāris veselīga dzīvesveida ieteikumiem vairāk nekā tie, kuriem ir liekais svars. Piemēram, cilvēki, kuriem nav liekā svara, nepērk pārāk lielas porcijas, lai vēlāk nav jāpārēdas tikai tāpēc, ka ir samaksāts, vai viņi neizmanto liftu, lai nokļūtu uz vai no trešā stāva. Jāpiebilst, ka katram cilvēkam šie individuālie ieteikumi ir nedaudz atšķirīgi, taču kopīgais ir viens - pietiek ar pāris pavisam nelielām un vienkāršām izmaiņām ikdienā, lai gūtu ievērojamus uzlabojumus ķermeņa svara jautājumos.

Bez visa iepriekš minētā jāatzīmē vēl viens apstāklis, kurš ietekmē atbrīvošanos no liekā svara - tā ir psiholoģiskā nostāja pret svara samazināšanas procesu kopumā. Pētījums atklāja, ka pastāv būtiska atšķirība attieksmē pret svara samazināšanu, atkarībā no tā, kāds ir cilvēka svars. Jo lielāks ir cilvēka liekā svara īpatsvars, jo viņš ir pārliecinātāks par to, ka lieko svaru samazināt ir dārgi un sarežģīti, un ka ir arī tādi cilvēki, kuri vispār nevar atbrīvoties no liekā svara, vai arī tas, ka viņa liekā svara problēmas ir iedzimtas. "Tievāko" attieksme pret svara samazināšanu ir optimistiskāka, viņi atšķirībā no "resnākajiem" tic tam, ka ikdienā ievērojot pāris vienkāršus un viegli izpildāmus ieteikumus var panākt būtiskus panākumus.

Pētījuma rezultāti apstiprināja medicīniski pierādītu faktu, ka cilvēku vielmaiņa ar gadiem paliek lēnāka. Salīdzinot dažādu vecuma grupu dalībnieku sniegtās atbildes, atklājās, ka vecākiem dalībniekiem liekā svara īpatsvars bija lielāks nekā jaunākajiem, neskatoties uz to, ka visiem bija vienādi rezultāti zināšanu un ieradumu rādītājos. Secinoši - nemainot un neuzlabojot savus ikdienas ieradumus, visticamāk, ar gadiem iedzīvosieties liekajā svarā. Jeb aplūkojot šo teikumu no otras puses - ja visu mūžu vēlaties saglabāt ja ne ideālu, tad vismaz nemainīgu svaru, ar katru gadu nākas vairāk un vairāk uzmanības veltīt veselīgiem ikdienas ieradumiem.

Sabiedrības Veselības Institūta pētījums sākās 2009. gada nogalē. Pētījums tika organizēts pēc brīvprātības principa un tajā varēja piedalīties ikviens interesents, kuram bija pieejams dators un internets. Pētījumā piedalījās vairāk nekā 6000 cilvēku, apkopojot rezultātus tika ņemtas vērā 4230 dalībnieku anketas.

Lai piedalītos pētījumā dalībniekiem bija jāatbild uz 210 jautājumiem, no kuriem 120 bija tādi, kas pārbaudīja dalībnieku teorētiskās zināšanas, bet atlikušie 90 jautājumi ļāva izvērtēt aptaujāto praktisko rīcību ikdienas situācijās, kuras ietekmē liekā svara rašanos.

Tika aplūkota 31 ar lieko svaru saistīta tēma, svarīgākās no tām: apetīte, badošanās, ēdienreižu biežums, pārtikas iegādes paradumi, sports, pareiza uztura uzņemšana un emocionālā ēšana.

Pētījumā tika nolemts aplūkot ne tikai vispārējo sabiedrības zināšanu līmeni un praktisko ieradumu tendences, bet arī to ietekmi uz dažādām vecuma un svara grupām. Tāpēc visi dalībnieki tika sadalīti vairākās vecuma un liekā svara grupās.

Pētījuma dalībnieki, par dalību šajā projektā, bez maksas saņēma individuālu liekā svara diagnostiku, kas uzrādīja katra atsevišķā dalībnieka zināšanu līmeni un problemātiskos ieradumus, kuri ietekmē svara pieaugumu. Arī turpmāk ikviens interesents var veikt bezmaksas liekā svara diagnostiku un saņemt individuālus ieteikumus svara kontroles jautājumos, Sabiedrības Veselības Institūta interneta lapā www.edietologs.lv.

Pilns liekā svara pētījumu rezultātu apraksts atrodams Sabiedrības Veselības Institūta interneta lapā www.edietologs.lv/petijums.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV