Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Aleksandrs Pavlovs, Narciss, Natālija Jansone un citi Rīgas Modes nedēļā

Tatjana Baļvas, 29.03.2011. 13:10

No 30. marta līdz 2. aprīli Rīgā norisināsies 14. "Riga Fashion Week". RFW dalībnieki par savām 2011./2012. g. rudens/ziemas kolekcijām:
Aleksandrs Pavlovs, Narciss, Natālija Jansone un citi Rīgas Modes nedēļā

Aleksandrs Pavlovs (Latvija)

Dizainers Aleksandrs Pavlovs 15 gadus darbojas Latvijas modes tirgū. Piedalījies vairākos starptautiskos konkursos, festivālos un izstādēs. Sākot ar 2009. gadu, Aleksandra Pavlova kolekcijas tiek demonstrētas modes skatēs un izstādēs Ņujorkā, Čikāgā un Tokijā.

Aleksandra Pavlova rudens-ziemas 2011./2012. gada kolekcija „Arēna" ir piesātināta ar dzīves filozofiju. Iedvesmots no pasaules finanšu un politisko intrigu spēlēm, dizainers, apejot glamūru, ieiet jaunā, radošā posmā. Ciklamena krāsas mēteļi un kostīmi, ar spilgtu apdari, harmoniski iederas dzīves straujajā ritmā. Pusgarajā kleitā tu jūties kā ekvilibriste, viegli ejot pa visšaurāko balansēšanas trosi. „Arēna"- tā ir ielūkošanās caur mikroskopu sevī, savas unikalitātes un misijas meklējumos tur, kur lomas ir sadalītas un katrs zālē ir ieņēmis savu vietu.

Anita Altmane (Latvija)

Kolekcijas iedvesma meklējama urbānās vides estētikā, kur dominē kustība, trokšņi, asa gaisma – pilsētas džungļi. Pa vidu visam, pašpietiekama un sievišķīga būtne, kas pārliecinoši un viegli ielido lielpilsētas juceklī. Sieviete putns – vienmēr pamanāma, eleganta, smalka un gracioza. Dienā trauslo dvēseli kā pērli gliemežvākā sargā raupji minimālistisks mētelis, bet vakarā tā uzplaukst romantiskā kleitā.

Jaunās rudens-ziemas 2011./2012. gada kolekcijas "Pilsētas džungļi" vadmotīvs ir savienot mūžīgos pretpolus un spēlēties ar kontrastiem. Rupjš pret smalku, košs pret blāvu, apspēlējot sievietes garderobē nepieciešamāko kulta lietu – kleitu. Šosezon ekskluzīvu, limitētas sērijas kolekciju piedāvā divas latviešu modes mākslinieces – Anita Altmane un Ieva Balode.

D.Efect (Lietuva)

Egle Ziemyte ir Viļņas mākslas akadēmijas absolvente un topošā maģistre kostīma dizainā. Viņa radījusi savu zīmolu D.Efect 2008. gadā. Gūstot spīdošus panākumus dzimtenē - Lietuvā, tagad zīmols tiek pārstāvēts starptautiski: Francijā, Spānijā, Vācijā, Lielbritānijā un Skandināvijā.

D.Efect pārsvarā piedāvā virsdrēbes, ko var vilkt kleitas, krekla vai blūzes vietā. No granža līdz glamūram. Defektīvi perfekts – tie būtu pareizie vārdi kolekcijas aprakstam. Sievietei, kas izvēlas D.Efect, ir stingra individualitāte, viņai patīk sarežģītas drēbes ar personisku jutekliskuma harizmu, kas tiek sasniegta ar precīzi izdomātu dizainu, apvienojot bagātību ar raupjumu un nevainīgām iezīmēm, neupurējot komforta izjūtu. Mums ir svarīgi nepiekāpties, kad runa ir par kvalitāti, un tieši tāpēc visas kolekcijas drēbes tiek ražotas, izmantojot tikai dabīgas izejvielas, un tikai Eiropas Savienībā.

Katja Šehurina (Latvija)

Migla kā bieza sega klājas pār zemi. Mitrs gaiss pastiprina meža aromātus. Dzirde, domas, iztēle un uztvere kļūst jūtīgāki. Viņai patīk lapu čabēšana zem daudzslāņu svārkiem un mežam neraksturīgo, smago smaržu aromāti. Smalkas mežģīnes aptin ķermeni. Samtainā sarkanvīna krāsas zīda dūmakā ir grūti saredzēt trauslo siluetu. Noslēpumainā pilsētas nimfa mežā – sieviete-noslēpums.

Pazīstamā Latvijas jaunā modes dizainere, viena no perspektīvākajām Austrumeiropā, Latvijas „Gada modes māksliniece 2009" – Jekaterina Šehurina Rīgas modes nedēļā prezentēs savu jaunāko rudens/ziemas kolekciju „Pilsētas nimfa mežā". Kolekcijā virmojoši silueti, izteikti sievišķīgas formas, zīda un mežģīņu bagātība. Tērpus no „katyakatya shehurina" var nopirkt Rīgā, Dubaijā, Kuveitā, Maskavā, un no marta sākumā arī Londonā, viņas pirmajā modes apģērbu un aksesuāru veikalā „katyakatya shehurina".

Kristel Kuslapuu (Igaunija)

Šīs jaunās Igaunijas modes mākslinieces krājkasītē jau ir uzvaras Igaunijas konkursā „SuperNoova" 2008. un 2009. gadā, nedēļas ilgs stažējums „Gianfranco Ferre" modes namā Milānā un uzsāktās studijas Tallinas profesionālās izglītības centrā (Tallinn Industrial Education Centre).

Rīgas modes nedēļas skatē tiks prezentētas ar rokām adītas vilnas žaketes. Izpratne par to, ka katra vienība ir uzadīta ar rokām, dod katrai mantai unikālu tekstūru un struktūru. Iedvesma dažām kolekcijas detaļām nāk no Āfrikas dabas – tās drošām krāsam un savvaļas dzīvniekiem. Kolekcijas tērpi pozicionē sevi kā apģērbu, siltumu un komfortu mīlošiem cilvēkiem.

Narciss (Latvija)

Zīmola Narciss 2011.-2012. gada rudens/ziemas kolekcijas "Sniega varavīksne: 1. cēliens" ("SnowBow: Act I") sākotnējais iedvesmas avots ir sniega varavīksne. Tā ir reta dabas parādība, kas veidojas no ledus kristāliem, kas gaisā atstaro un lauž saulesgaismu. Tā ir līdzīga parastajai varavīksnei, taču sniega varavīksne ir vērojama tikai sniegainā laikā. Lai arī tās krāsas ir blāvas, sniega varavīksne ir ļoti skaista. Tā ir brīnišķīga, jo parādās tikai uz īsu mirkli un tad pazūd nebūtībā. Kolekcijas nosaukums angliski „SnowBow" iemieso arīdzan vārdu spēli: „snow"- sniegs, „bow"- bante. Bantes izdaiļo visu kolekciju – gan tradicionālā veidā kā atsevišķi dekoratīvi elementi, gan kā precīzi iestrādātas, organiskas un gandrīz nemanāmas tērpu daļas. Vārdu salikums „1. cēliens" Narciss kolekcijas nosaukumā "Sniega varavīksne: 1. cēliens" izskaidro galveno domu – rotaļu ar reālo un nereālo, realitāti un fantāziju. Sniega varavīksne ir tik reta dabas parādība, ka to var uzskatīt par redzes apmānu, liekot tās vērotājam apšaubīt redzēto. Tajā pašā laikā, modernās tehnoloģijas – internets, trīsdimensiju filmas, mākslīgais skaistums– rada realitātes ilūziju, veidojot paralēlu vai jaunu realitāti. Īstais var izskatīties neīsts, un neīstais ir kļuvis īstāks kā jebkad iepriekš.

Natālija Jansone (Latvija)

Jaunā, rudens-ziemas 2011./2012. gada apģērbu kolekcija ,,Oniks" ir izgatavota no trikotāžas un 100% vilnas audumiem. Trikotāžas audumu sastāvā ir tikai dabiskas šķiedras: vilna, zīds, viskoze. Audumi iegādāti no labākajiem itāļu audumu ražotājiem. Kleitas, mēteļi un jakas sniedz komforta un prieka sajūtu katru dienu. Visi modeļi veiksmīgi saskan viens ar otru. Tie ir ideāli jebkura vecuma sievietei un jebkurai ķermeņa komplekcijai. Pasūtījumi kolekcijai „Oniks" ir jau saņemti no Japānas, Austrijas, Krievijas un, protams, Latvijas.

QooQoo (Latvija)

Modes zīmolam QooQoo, kas spoži debitēja 2010. gadā, raksturīgi košu un svaigu krāsu gamma, un īpaši zīmola tērpiem veidotas auduma apdrukas. Zīmola dizainere, Latvijas modes un stila balvas 2010 ieguvēja (nominācija „Gada debija modes jomā") – Aļona Bauska, veidojot askētisku piegriezumu, uzsvaru liek uz grafiskiem zīmējumiem un rakstiem.

Sarmīte Ostaneviča (Latvija)

Sarmīte Ostaneviča mācījusies Kensingtonas un Čelsijas koledžā, un kursos Centrālajā Svētā Martina koledžā.

Iedvesma, rudens-ziemas 2011./2012. gada kolekcijai "Intervija", ir karjeras sieviete – moderna, spēcīga un patstāvīga. Galvenais uzsvars kolekcijā tiek likts uz audumu izvēli, kas iedvesmota no vīrieša-džentelmeņa apģērba. Kolekcijā sajaucas sievišķīgas apģērba detaļas ar vīrišķīgām formām. Savu ikdienas gaitu stimulēta, dizainere rada apģērbu pieļaujamās cenās mūsdienīgai sievietei. Dzīve nav tikai skaistums un jautrība, un Sarmīte eleganti atgriež sievieti realitātē.

Sultan (Francija)

Zīmols Sultan tika izveidots aiz mīlestības pret veciem un retiem apģērbiem, veciem militāriem apģērbiem, iegādātiem sīkumtirgos vai armijas pārpalikumu veikalos. Zīmolam ir divas līnijas: SULTAN Wash, kas dod jaunu dzīvību vecām drēbēm, krāsojot tās ar naturāliem pigmentiem, un Sultan Fabrique – ērtas drēbes, kas piestāvēs gan vīriešiem, gan sievietēm un tās ir valkājamas no sezonas uz sezonu.

Rudens-ziemas 2011./2012. gada kolekcija no SULTAN, kura modes filozofija ietver sevī vienkāršus piegriezumus, ar savdabīguma pieskārienu detaļās, ir atradusi patvērumu laukos.

Kavējot laiku pie kamīna, drēbes paliek brūnīgākas uguns atblāzmā. Kleitas, bikses, žaketes un mēteļi ir salduma un patiesuma pilni – silti, izturīgi un piemēroti lauku sētas darbiem. Izmantotie audumi ir īpaši maigi un tiek pārstāvēti visās ziemas krāsās. Kolekcijas apavi ir sevišķi piemēroti dažādiem laika apstākļiem. Visi materiāli un izejvielas, kas izmantoti apģērba kolekciju radīšanā ir no Francijas.

Tom Rebl (Itālija)

Modes mākslinieks Toms Rebls ir studējis slavenajā St. Martina koledžā un strādājis ar tādiem pasaules modes zīmoliem kā Luella, Vivienne Westwood, Marjan Pejoski, Issa un citiem. Pirms sava zīmola dibināšanas, strādājis kā radošais direktors modes namā Andrew MacKenzie, kuru kolekcijas vairākas reizes tika prezentētas arī Rīgas modes nedēļā. Toms ir slavens starp netradicionālās modes cienītajiem; it īpaši ar ekskluzīvajiem T-krekliem, kuru katrs veids tiek ražots nelielā tirāžā: tikai 100 gabali. Enerģija no modes, individualitāte no nesaskaņotības, skaistums no radošuma – tas koncentrē uzmanību uz apjomiem, tekstūrām un proporcijām.

2011./2012. gada rudens-ziemas kolekcijas radīšanai iedvesmojies no paranormālām un nepilnīgām, ārpusē stāvošām, vaudeville un burleska cirka būtnēm. Cirks bija vislielākais fantāziju sagādnieks, līdz parādījās kino. Kolekcijai ir raksturīga tradicionālā vīriešu kostīma šūšanas robežu nobīde un nav brīnums, ka smokings pārtop par priekšautu, krekls par fraku, vai žaketes pogas ir piešūtas iekšpusē. Šūšanas tehnika mainās un pagriežas uz otru pusi. Detaļas, kas iepriekš bija paslēptas, tagad ir redzamas visiem. Un piepeši kādreiz neglītais paliek skaists. Siluets tiek pagarināts un paliek slaidāks. Bikses tiek deformētas ar šķietami neprātīgām iešuvēm. Kolekcijā dominē pelēks, balts, metālkrāsa un drusku bordo. Fabrikas audumi tiek sajaukti ar velvetu un ādu, tīrs zīds ar kokvilnu. Aksesuāru līnijā ietilpst jostas, aproces, kaklarotas un somas; darinātas no dabīgas ādas, ķēdītēm, stikla, vilnas dzijas un audumiem, ar krāsu maiņas efektu. Kolekcijas apavu līnijā ietilpst polsterētas tenisa kurpes, jērādas pagarinātas tenisa kurpes, augstpapēžu vakara kurpes, smagi jāšanas zābaki. Metāls, dabīga āda, audumi un vilna tiek apvienoti vienā novatoriskā veidā.

Victoria Gres (Ukraina)

Viktorija Gres ir labi pazīstama daudzu valstu modes cienītājiem, t. sk. Krievijas, Ukrainas, ASV, Kanādas un citiem. Dizainere jau otro reizi savu kolekciju prezentēs Rīgas modes nedēļā. Modes nams Victoria Gres piedāvā ne tikai trīs apģērbu līnijas Victoria Gres by GRES, Victoria Gres Couture un Victoria Gres DENIM, bet arī dažāda veida aksesuārus un pat interjera līniju Gres Décor, ko modes māksliniece uzskata par loģisku modes nama attīstības turpinājumu art de vivre (no franču valodas – „māksla dzīvot") jomā.

Rudens-ziemas 2011./2012. gada kolekcijas „Angļu leitnanta sievietes" sievietes parādās kā ne no kurienes, kā no gausā Londonas miglāja, ietītas lieglaimībā un apjoztas ar laimi. Viņas ir kārotas, vareni maigas un piekāpīgas.

Ak, sievietes! Par jums sapņo, jūs iekāro, ar domām par jums, uzveic cīņā. Kad? Kad jūs iemācījāties pakļaut sev sirdis un dvēseles, nepielietojot primitīvus paņēmienus? Jūs esat īstas lēdijas un jūs to zināt! Ietītas tajā pašā miglā, kas mainās pelēkas krāsas niansēs – viegli mirdzošs un uzreiz blāvs, jūs klusām rādāt savu sievišķīgumu un neuzbāzīgi izceļat to. Histēriskie izpaudumi nav jūsu ierocis. Ignorējot histērisko, jūs dodat priekšroku maigumam, čukstam, pustonim un mājienam. Kādēļ kliegt, ja var visu izrādīt ar skatienu? Kādēļ provocēt, ja var klusām pieskarties rokai vai netīšām izmest pirkstaini? Jūs novērtējat sevi un citādi pat nemēdz būt, jo jūs esat angļu leitnanta sievietes!

Žanete Auziņa (Latvija)

Veicot modes attīstības procesa izpēti, Žanetes Auziņas rudens-ziemas 2011./2012. gada kolekcijas ideja ir pretrunā ar modes tendenču izvirzītajām prasībām. Kolekcijas uzdevums ir pievērst uzmanību krāsas tonālajiem un siluetu risinājumiem. Akcentējot vienu no sabiedrības galvenajiem uzdevumiem 21.gadsimtā: saglabāt cilvēcīgas īpašības, kā arī spēju atstāt nākamajām paaudzēm ieraudzīto skaistumu.

Kolekcijas filozofiskais saturs pauž protestu ekonomiskajiem likumiem un izsaka pārliecību par radošas personības nepieciešamību būt brīvai, lai veiktu tās pamatuzdevumus.

Kolekcijas modeļu matu sakārtojums veidots sadarbībā ar salona "Riga Top Hair" meistariem. Grims veidots ar dekoratīvo kosmētiku "SHISEIDO".

Žanetes Auziņas kolekcijas ir izrādītas Japānā, Vācijā, Krievijā, Austrijā, Lietuvā, Francijā un Latvijā. Žanetes Auziņas kolekcijas apģērbus var iegādāties modes veikalos „Paviljons" un www.zaneteauzina.com AZZAP ONLINE STORE. Jaunākie mājas līnijas produkti www.zaneteauzina.com pieejami universālveikalā „STOCKMANN" un dizaina veikalā „INRE" .

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV