Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Aigars Bikše: es ģērbjos tā, lai mani nenogalinātu uz ielas

Ivita Bidere, 29.03.2011. 18:31

Noritējušās pirmās „Modes brokastis" t/c „Galerija Centrs" ar Dāvidu un Elitu, kurās viesojās Aigars Bikše – LMA Modes mākslas katedras vadītājs un tēlnieks, apstiprinot, ka galvenā ir cilvēka individualitāte. Starp Modes Brokastu klātienes skatītājiem bija gan modes interesenti, gan profesionāļi, kas risināja sarunas ar viesi un vadītājiem. Sarunu šovu iespējams noskatīties http://mode.galerijacentrs.lv. Nākamās Modes Brokastis t/c "Galerija Centrs" notiks 30.aprīlī plkst.12:00.
Aigars Bikše: es ģērbjos tā, lai mani nenogalinātu uz ielas

Pie Dāvida un Elitas pirmajās t/c „Galerija Centrs" „Modes Brokastīs" viesojās Aigars Bikše – LMA Modes mākslas katedras vadītājs un tēlnieks. Personība, kuru nevar nepamanīt – Latvijas mērogiem skandalozu mākslas darbu autors un cilvēks ar savu ģērbšanās stilu. Aigars Bikše starp citiem izceļas ne tikai ar raženu augumu, bet arī ar izteiksmīgu bārdu un rūtainām biksēm, kas arī „Modes Brokastīs" bija pamanāma stila sastāvdaļa kopā ar gumijas zābakiem. Pirms tam vienojušies, ka mode arī ir tēlniecība, Dāvids un Elita sarunā noskaidroja, kādu apģērbu un kāpēc Aigars izvēlas.

Uz Dāvida jautājumu: „Vai Tev ir svarīgi, ko citi domā par Tavu ģērbšanās stilu, nezinot, ka Tu esi mākslinieks, tēlnieks?", Aigara atbilde bija: „Es vados pēc tā, ka nekad nevar zināt, ko citi par Tevi domā – ir atšķirīgas situācijas un kultūras, kurās vari nokļūt. Pasaulē ir 6 miljardi cilvēku un Amazones džungļos ir cilvēki, kuri, neatkarīgi no tā, ko es būtu uzvilcis, paliktu traki. Vienīgais kritērijs, ko es cenšos ievērot katrā pasaules malā - es ģērbjos tā, lai mani nenogalinātu uz ielas, tāpēc es ceru, ka Eiropas kultūras kontekstā ne ar ko neriskēju."

Elita, kura tajā laikā, kad Aigars Bikše staigāja basām kājām, pati nēsājusi pastalas, pievērsa īpašu uzmanību tieši rūtainajām biksēm, kuras viesis bija iegādājies Brazīlijā – „Es izvairos no zīmoliem, man nepatīk birkas, es nevēlos neko reklamēt. Nav tā, ka man patīk iepirkties, bet reizēm atnāk īstā sajūta – kā ar šīm biksēm."

Dāvids: „Tu, par spīti tam, ka esi Latvijas mākslas zelta fonds, atšķiries no tā, kā ģērbjas vairums cilvēku, kas beidz akadēmiju – melnā, ar taisnām mugurām un dīvaini lēni runā. Tu esi pilnīgs pretstats – runā atraisīti un nēsā gumijas zābakus."
Aigars: "Viss jau ir cilvēku galvās - manā galvā nav šāda „fonda" smaguma. Esmu cilvēks, kas cenšas katru dienu paveikt kaut ko, kas man ir svarīgs un es sevi necenšos apkraut ar smagas atbildības nastu. Tikmēr, kamēr cilvēks nebaidās kaut ko ap sevi radīt un eksperimentēt, tikmēr viņš ir brīvs cilvēks. Cilvēkam vienmēr ir izvēle, vai vajag ar kaut ko mazliet riskēt, radīt no jauna vai nē."

Līdzīgu viedokli, ka galvenā ir personība, kas rada pati savu stilu, neatkarīgi no modes tendencēm, pauda viena no Latvijas vadošajām stilistēm Žanna Dubska: „Šeit ir trīs tiešām stilīgi cilvēki, kuri ir tādi, jo atšķiras no tiem, kas saģērbjas pēc sezonas kliedzieniem, tādēļ, ka katram, neatkarīgi no tā, kā mainās mode, ir savs brends. Katru var atpazīt, jo katram ir sava personība. Cilvēkiem, kas nerada savas drēbes, es iesaku nevadīties pēc pēdējiem modes kliedzieniem, bet radīt pašiem savu stilu."

Latvijas Mākslas akadēmijas Modes mākslas katedras vadītāja skatījumā modes industrijai ir briesmīgs uzdevums – no vienas puses, ir jādzen visi cilvēki vienā virzienā – uz to, kas ir svarīgi patērētāju kultūrai, apmainoties ar precēm un pakalpojumiem, bet no otras puses, jāstimulē jaunie uzdevumi, kas ir cilvēka brīvība un individualitāte. Māksliniekam, apģērba dizainerim ir pašam sev jāizlemj, kur ir līdzsvars starp šiem uzdevumiem.

Nākamās „Modes Brokastis", lai turpinātu diskusiju par to, kas cilvēkiem ir galvās, un kas – mugurā, notiks 30.aprīlī plkst.12:00 t/c Galerijā Centrs un tiešraidē internetā http://mode.galerijacentrs.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV