Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Šonedēļ noslēgsies "Tradicionālo prasmju skola 2011"

Inga Bika, 30.03.2011. 09:46

Šajā sestdienā, 2. aprīlī plkst. 12.00 Līvānos, Latgales Mākslas un amatniecības centrā notiks "Tradicionālo prasmju skolas 2011" noslēgums. Pasākumā, kurā tiksies meistari un viņu mācekļi, laipni gaidīts ikviens interesents.
Šonedēļ noslēgsies "Tradicionālo prasmju skola 2011"

Plkst. 12.00 tiks atvērts ceplis, kurā dedzināti darbi, kas tapuši Krāslavas keramiķa Valda Pauliņa "Prasmju skolas" nodarbībās, kā arī "Pūdnīku skūlas" meistaru darbi. Notiks amatu un prasmju demonstrējumi, būs apskatāma meistaru un mācekļu darinājumu izstāde.

Plkst. 14.00 sāksies meistaru godināšana, kas noslēgsies ar dančiem kopā ar folkloras kopu "Ceiruleits".

Kopā ceturtās "Prasmju skolas" nodarbības divpadsmit Latgales pilsētās un pagastos apmeklējuši gandrīz 600 mācekļu, kas apguvuši lina dvieļu aušanu, cimdu adīšanu, velteņu velšanas tradīcijas un citas senās prasmes. Pēc "Prasmju skolas" nodarbībām turpināt mācīties pinumu darināšanu pie meistara Viktora Kuhaļska nolēmuši vairāki viņa mācekļi, savukārt Dagdā Latgales tradicionālos dančus un rotaļas mācījušies pat septiņus gadus veci interesenti. Liela atsaucība bijusi arī cietādas apstrādes un zirglietu izgatavošanas nodarbībām Adamovā, savukārt Zvirgzdenē meistare Janīna Skrule savās mājās laipni uzņēma vairāk nekā 60 mācīties gribētāju, ar kuriem kopā gatavoja visdažādākās Latgales seno ēdienu receptes – guļbišņīkus, asuškas, burkānu maizi un citas. Aglonā ikviens tika gaidīts apgūt kokgriešanas prasmes, Nautrēnos – metālkalšanu, savukārt Ūdrīšos - izgatavot niedru stabules. Skaistajā Raiņa mājā Berķenelē notika vilnas apstrādes nodarbības, Līvānos rakstaino un pīto jostu darināšana.

"Tradicionālo prasmju skolu 2011" rīko: Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs sadarbībā ar novadu pašvaldībām.

Atbalstītāji: Latvijas Mobilais telefons, Latvijas Radio 2, Latgales mākslas un amatniecības centrs.

Informācija: Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra mājas lapā: www.knmc.gov.lv, kā arī www.prasmjuskola.lv un pa tālruni 67228985.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV