Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Olu krāsošanas un gatavošanas gudrības

Sandija Salaka, 21.04.2011. 10:03

Kādas Lieldienu olu krāsas izmantot šogad? Kā pagatavot olu, lai tā uzvarētu visās olu kaujās? Un galvenais – ko klāt Lieldienu galdā, lai nebūtu jāēd tikai vienkārši olas, portāls Sieviešu Klubs.lv jautā saviem uzticamajiem ekspertiem Gaitim Burbam no dārzaugu „Idille" veikala un Alexam Žiļukam no zivju restorāna „Le Dome".
Olu krāsošanas un gatavošanas gudrības

Kā dabīgi krāsot olas?

„Sīpolu mizas nav vienīgais dabiskais olu krāsošanas izejmateriāls! Ja vēlies sārtas Lieldienu olas, tās vari vārīt ūdenī, kas sajaukta ar biešu sulu. Bet, ja tev mājās ir dārzeņu un augļu sulu spiede, tad tajā izspied spinātu sulu (starp citu, spināti jau ir nopērkami tirgū!), sajauc to ar ūdeni, un olas izvāri tajā," iesaka šefpavārs Alex Žiļuks.

Dzeltenu olu krāsas iegūšanai ir divi paņēmieni. Tās vari vārīt vai nu safrāna vai kurkuma novārījumā. Tad olas čaumala būs tādā pašā krāsā, kādā ir tās iekšpuse, tātad - dzeltenums!

Vēl olas vari vārīt sarkano kāpostu novārījumā, tad tās iegūs interesantu, tumši violetu krāsu, vai arī var tās nokrāsot ar oglīti. Tad tās būs pelēcīgas.

Ko pievienot, lai ola būtu raibāka?

Pārsvarā, krāsojot olas, tiek izmantoti dažādi putraimi un zirņi. Noderēs lēcas, rīsi, griķi un citi putraimi, bet galvenais izvēlēties pēc izmēra atšķirīgus! Labi izskatīsies arī šķelto zirņu veidotie raksti.

„Protams, olas čaumalai var piestiprināt dažādus zaļumus un lapiņas. Vari izmantot arī marli vai saites, kas nopērkamas aptiekā, vai pirms vārīšanas, uz olas uzlīmēt dažādu formu uzlīmes. Iespēju ir daudz!" portālam Sieviešu Klubs.lv iesaka Alex Žiļuks.

Kā izvārīt stipru olu?

Olas, izņemot no ledusskapja, pirms vārīšanas noteikti vajag ielikt siltā ūdenī, lai tām nebūtu „šoks". Tad tās jāliek karstā ūdenī (nevis verdošā, bet siltā, gandrīz vai karstā), kas sajaukts ar sīpolu mizām, vai kādu citu, krāsošanai paredzēto izejmateriālu – spinātiem, bietēm vai ko citu.

Sīpolu mizu novārījums jāsagatavo jau iepriekš, bet, piemēram, spināti jāgatavo kopā ar olām. Pretējā gadījumā tie mainīs krāsu.

Svarīgi atcerēties, ka olu jāvāra ļoti strauji. Jo straujāk vārīsi, jo tā pēc tam vieglāk lobīsies.

„Lai noteiktu, kad olas gatavas, iesaku katlā iemest vienu „lieku" olu. Kad tās esi vārījusi, aptuveni, astoņas minūtes, izņem šo olu no katla, pārsit uz pusēm un apskaties, vai tā ir izvārījusies. Olu vārīšanas ilgums var būt atšķirīgs, jo to ietekmē gan plīts, gan vārīšanās temperatūra," tā šefpavārs.

Tāpat jāiegaumē, ka pēc vārīšanas, olu vajag atdzesēt zem auksta un tekoša ūdens vai arī ledus ūdenī! Tas ir vienīgais „šoks", kas olai visā krāsošanas procesā ir paredzēts.

Ja runājam par paipalu olām, noteikti jāpiemin, ka tās, atšķirībā no vistu olām, jāliek verdošā ūdenī un jāvāra precīzi divas minūtes! Ļoti labi, ja to dzeltenums ir vidēji vārīts, tātad, gandrīz vai šķidrs.

Kā uzvarēt olu kaujā?

Jo diametrā šaurāks ir olas tievākais gals (jo tas vairāk atgādina konusu), jo ola ir spēcīgāka!

Ar kādām receptēm šogad atsvaidzināt Lieldienu svētku galdu?

Iesaka Idilles dārzaugu eksperts Gaitis Burba.

Lieldienu olu maize ar diedzētiem graudiem
Nepieciešams:
- 4 šķēles pilngraudu rupjmaizes,
- 2 cieti vārītas, sīpolu mizās krāsotas olas,
- sviests,
- 2-3 šķēles mazsālīta laša,
- diedzēti graudi.

Pagatavošana:
Maizes šķēlei uzziež sviestu, virsū liek ripiņās sagrieztu Lieldienu olu un plānu laša šķēlīti. Pārkaisa ar diedzētiem zaļumiem!

Labu apetīti! Veselīgi un simboliski – pilngraudu maize, Lieldienu ola un diedzēti graudi – pavasara un Lieldienu simboli!

Lieldienu pārsteigums!

Nepieciešams:
Pelēkie zirņi

Pagatavošana:
„Ja neesat vēl sarūpējuši diedzētos graudus, varat izmantot to, kas palicis pāri no Ziemassvētkiem! Nemaz nebrīnieties – izrādās, ka vecie, labie pelēkie Ziemassvētku zirņi ir lielisks izejmateriāls diedzēto zaļumu pagatavošanai!
Sameklējiet pelēkos zirņus, kuri glabājas virtuves skapīša pašos dziļumos. Iemērciet tos uz 12 stundām ūdenī. Pēc tam vienā kārtā izklājiet diedzēšanai paredzētajā traukā, samitriniet ar ūdeni un visu pārsedziet ar vairakkārt salocītu, samitrinātu marli. Nolieciet gaišā vietā. Tikai divas dienas – un jūs varēsiet bagātināt Lieldienu svētku galdu ar skaistiem un veselīgiem zirņu dīgstiem!" iesaka portāla Sieviešu Klubs.lv eksperts Gaitis Burba.

Pikantās olas ar diedzētiem zirņiem

Nepieciešams:
- 6 vārītas sīpolu mizās krāsotas olas,
- 2 ēdamkarotes sviesta,
- ½ paciņa biezpiena (100 g),
- 2 ēdamkarotes dažādu sasmalcinātu zaļumu,
- 2 saujas diedzētu pelēko zirņu.

Pagatavošana:
Olas noloba (atceries - ja labi lobās – labi augs lini un dīgs graudi – tā vēsta tautas ticējums), pārgriež uz pusēm, izņem dzeltenumus. Dzeltenumus sajauc ar mīkstu sviestu un biezpienu līdz viendabīgai masai. Pievieno garšvielas un sasmalcinātos zaļumus. Piepilda olas ar pagatavoto masu un pārkaisa ar diedzētiem zirņiem!
Labu apetīti! Pielieciet jūras sāli (nopērkams „Idilles"veikalā Mildas tirdziņā, E.Birznieka-Upīša ielā 2, Rīgā), jo - kas Lieldienu olas ēd bez sāls - tas visu vasaru melos!
„Un neaizmirstiet labi izšūpoties – citādi vasaras vakaros odi mūs ēdīs bez sāls!" iesaka Idilles eksperts Gaitis Burba.

Par portālu Sieviesuklubs.lv

Portāls sievietei, virtuāls klubs, kurā šobrī apvienojušās vairāk nekā 90 000 dāmas no visas Latvijas un arī ārpus tās. Šo tikšanās vietu sievietēm latviešu un krievu valodās izveidojis Māmiņu Klubs.

Uzzini vairāk: www.sieviesuklubs.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV