Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Latvijas iedzīvotāji zeltu uztver vairāk emocionāli nekā racionāli

Ģirts Ārsts, 20.05.2011. 09:45

Lai noskaidrotu cilvēku attieksmi pret zeltu un zeltlietām, uzņēmums „Ātrā finanšu palīdzība „Avots"" sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS veica iedzīvotāju aptauju. Aptaujas rezultāti apliecina, ka tikai neliela respondentu daļa apzinās, cik "vērtīgi" ikdienā iziet uz ielas vai kādi finanšu resursi glabājas ģimenes dārglietu lādītēs. Tās, iespējams, nav pārskatītas pat vairākus desmitus gadu un glabā tādas vērtības kā zelta monētas un karotītes no "vecmāmiņas" laika.

Iegūtie aptaujas rezultāti norāda uz būtisku un pārsteidzošu tendenci - ģimenē esošās zeltlietas iedzīvotāji neuzskata par investīcijām zeltā. Uzņēmuma „Ātrā finanšu palīdzība „Avots"" vadītājs Ģirts Ārsts to skaidro ar iespējamu informācijas vai izpratnes trūkumu. Pasaules ekonomikas attīstības gaitā zelts vienmēr ticis asociēts ar nezūdošu vērtību, bagātības un stabilitātes simbolu, tādēļ vairāku gadsimtu laikā zelts tiek uzskatīts par investīciju etalonu ar salīdzinoši zemu risku. Zelta tirgū jau 10. gadu tiek novērots zelta cenas kāpums, kas gada laikā sastāda vidēji no 10-30%. Tomēr, kā rāda aptaujas rezultāti, tad tikai 38% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka zelts ir stabila investīcija: „Šķiet, Latvijas iedzīvotāji ir vairāk emocionāli nekā racionāli . Aptaujas rezultāti liecina, ka 60% iedzīvotāju uzskata, ka zelts ir skaistas rotas. 52% uzskata, ka zeltlietas ir piemiņas lietas, relikvijas . 50% iedzīvotāju uzskata, ka zeltlietas ir laba dāvana."

Jāatzīmē fakts, ka respondenti, kuriem ir sava zemnieku saimniecība turpat 54% uzskata, ka zelts ir stabila investīciju, kā arī 22% aptaujāto, kuriem pieder savs uzņēmums uzskata, ka zeltu var izmantot kā drošu ķīlu. Šie aptaujas dati sakrīt ar uzņēmuma "AVOTS" novērojumiem, ka aizvien vairāk naudas aizdevumu pret zeltlietām izmanto tieši mikro un mazie uzņēmumi, faktiski tādējādi risinot naudas plūsmas problēmas. „ Visvairāk esam novērojuši tieši mazos tirgotājus, būvniecības un transporta pakalpojuma sniedzējus – viņi aizņemās pakalpojuma izpildes uzsākšanai līdzekļus, nepieprasot pasūtītājiem priekšapmaksu. Mūsu priekšrocība, salīdzinot ar bankām, ir tā, ka noformējam aizdevumu momentā, tiklīdz ir veikta ķīlas pārbaude, kas parasti neaizņem ilgāk par 3 minūtēm", stāsta Ģirts Ārsts.

Latvijas ekonomiskās situācijas apstākļos nav maz tādu cilvēku un ģimeņu, kuras saskaras ar nepieciešamību pēc naudas aizņēmuma par lielāku vai mazāku summu. Tāpat arī ļoti daudzas ģimenes regulāri saskaras ar naudas trūkumu pirms algas dienām, tomēr kā liecina aptaujas dati tikai 19% uzskata, ka zeltlietas var izmantot kā drošu ķīlu pret aizdevumu (lai saņemtu pretī naudu). „Esam novērojuši, ka tieši mēneša sākumā, kad ir vidēji 5 dienas līdz algai ir vislielākais klientu pieplūdums mūsu uzņēmuma filiālēs. No zelta nav tikai juvelierizstrādājumi, ko valkā ikdienā, bet arī, piemēram, monētas, karotītes, medaļas, kas varbūt glīti noliktas kārbiņā dziļi skapī, īpašniekam pat neiedomājoties, ka ģimenei grūtā brīdī var tikt izmantotas nepieciešamās naudas summas iegūšanai, nepārdodot tās," skaidro Ģirts Ārsts, „AVOTS" valdes priekšsēdētājs.

Uzņēmums „Ātrā finanšu palīdzība „Avots"" ir pirmais Latvijā, kas ieviesis pakalpojumu - naudas aizdevums pret īpašu aktīvu – zeltlietām, pakalpojumu ar bankām atbilstošu servisa un ērtību līmeni, neraugoties uz saistībām citās kredītiestādēs. Klienta apkalpošana notiek līdzvērtīgi apkalpošanai bankās – „Avots" filiāles ir pieejamas cilvēkam ierastā vidē - tirdzniecības centros, kas cilvēkiem ir ērti pieejami. Tiek nodrošinātas konsultācijas un profesionāla speciālista padomi, kā arī darījuma drošību garantē līgumsaistības. Atsaucoties lielajam pieprasījuma no klientiem, ar šo gadu uzņēmums uzsācis arī sudraba monētu pieņemšanu kā nodrošinājumu aizdevuma izsniegšanai.

Gada laikā APF „Avots" atvēris 4 jaunas klientu apkalpošanas centrus un pavisam Latvijā šobrīd strādā 7 filiāles Rīgā un reģionos Tukumā, Saldū, Valmierā un Daugavpilī.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV