Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

"homo ecos:" iesaka ieviest "veģetārās pirmdienas"

Sanita Rībena, 27.05.2011. 17:09 | komentāri (1)

Sociālās kampaņas "Latvija - zaļākā valsts pasaulē?" ietvaros biedrība "homo ecos:" iesaka cilvēkiem mainīt savus paradumus, lai tie kļūtu videi draudzīgāki. Līdztekus ieteikumiem "braukt ar riteni, siltināt māju un iestādīt koku" ir arī ieteikums "ēst mazāk gaļu". Lai to īstenotu, biedrība iesaka ikvienam, sākot no šodienas, savā dzīvesveidā ieviest "veģetārās pirmdienas".
"homo ecos:" iesaka ieviest "veģetārās pirmdienas"

Jau nedēļu Rīgā, Cēsīs, Daugavpilī, Jelgavā, Saldū, Tukumā, Valmierā un Ventspilī ir redzami vides plakāti, kas aicina cilvēkus "ēst mazāk gaļu, braukt ar riteni, siltināt māju un iestādīt koku". Par divriteni, mājas siltināšanu un kokiem ir dzirdēts jau daudzkārt, taču domājams, ne vienu vien izbrīnīs gaļas pieminēšana vides saudzēšanas kontekstā.

Iespējams, ne visi zina, ka, lai saražotu 1 kg gaļas, kā blakus produkts tiek saražoti 5 kg CO2. Šis ir vidējais aritmētiskais rezultāts, kas iegūts, aprēķinā iekļaujot gan liellopu, gan cūku, gan putnu gaļu, gan dažādus gaļas izstrādājumus.

Ja skatāmies uz atsevišķiem segmentiem, tad CO2, kas tiek izdalīts kā blakus produkts liellopu gaļas iegūšanas procesā, ir vēl iespaidīgāks. Lai saražotu 1 kg liellopu gaļas, kā blakus produkts tiek izdalīti 36,4 kg CO2 ekvivalentas gāzes, mēslojums, kas līdzvērtīgs 340 gramiem SO2, 59 grami fosfātu un tiek patērēti 169 MJ enerģijas. Ja pārrēķinām ikdienā saprotamākās mērvienībās, tiek izdalīts tik pat daudz CO2, cik vidēji izplūst no mašīnas, tai nobraucot 250 km, un ar patērēto enerģijas daudzumu gandrīz 20 dienas varētu dedzināt 100 vatu spuldzīti.

Šajos aprēķinos nav iekļauta fermu infrastruktūras apsaimniekošana un gaļas pārvadāšana, kas patērē vēl divtik enerģijas.

"Ideju par "veģetārajām pirmdienām" mēs aizņēmāmies no rokmūzikas leģendas Pola Makartnija," stāsta biedrības "homo ecos:" izpilddirektore Sanita Rībena, "mēs labi apzināmies, ka aicinājums samazināt gaļas lietošanu uzturā daļa Latvijas iedzīvotāju uztvers ar neizpratni, iespējams, pat naidīgi. Taču arī par nepatīkamām tēmām ir jārunā.

Mūsdienu globalizācijas laikmetā ne gaļa, ne cita veida pārtika vairs netiek ražota kā pirms 20 gadiem. Viss notiek ātrāk, vērienīgāk un globālāk. Lai varētu saražot vairāk, lauki tiek apstrādāti ar pesticīdiem un citām ķīmiskām vielām. Daļa no šiem augiem nonāk mūsu mājās, savukārt lielākā daļa tiek izbaroti industriāli audzētiem mājlopiem gaļas iegūšanai. Pasaulē 70% lauksaimniecības zemes un trešā daļa graudaugu tiek izmantoti tieši šim mērķim, savukārt intensīvi ražota cūkgaļa un putnu gaļa var saturēt pat 14 reižu vairāk pesticīdu kā intensīvi ražoti augļi.

"Veģetārās pirmdienas" ir lielisks veids, kā gan "darīt kaut ko labu videi", kas ļoti daudziem cilvēkiem Latvijā ir svarīgi, gan arī dažādot savu ēdienkarti."

Plašāka informācija par kampaņu "Latvija - zaļākā valsts pasaulē?" www.homoecos.lv. Sociālo kampaņu atbalsta "Vides fakti", "Ir", "Delfi", "Eiropas Hitu Radio", "JCDecaux", "Green Mood", "Latvijas valsts meži" un "Statoil Latvija".

Noskaties video klipus, kuros populāri cilvēki iesaka "veģetārās pirmdienas":

"Triānas parka" soliste Agnese Rakovska

TV žurnālists Ansis Bogustovs

SWH ētera personība Andris Freidenfelds

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV