Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Padomi par rīcību negaisa laikā

Viktorija Šembele, 10.06.2011. 15:31

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) šogad jau reģistrējis trīs ugunsgrēkus, kuru iespējamais iemesls ir zibens lādiņš, savukārt 2010.gadā - 61 ugunsgrēku. Vakar, plkst. 22:49, VUGD saņēma informāciju, ka Aizputes novada Cīravas pagastā kādā šķūnī ir iespēri zibens. Tā rezultātā nodega šķūnis 30m2 un divstāvu dzīvojamās mājas jumts 70m2 platībā, kā arī tika bojāts mājas otrais stāvs. Zibens lādiņa izraisīti ugunsgrēki vēl reģistrēti Jelgavas novada Līvbērzes pagastā un Smiltenes novada Bilskas pagastā.
Padomi par rīcību negaisa laikā

Saskaroties ar tādu neprognozējamu risku kā zibens, sevišķi atrodoties ārpus mājas, ir jāievēro stingrākā piesardzība, lai šī dabas parādība nekļūtu par draudu dzīvībai, tādēļ VUGD un LVĢMC iesaka iedzīvotājiem būt modriem un negaisa laikā ievērot piesardzību:

• Meklējiet patvērumu mājā vai mašīnā.

• Centieties bez īpašas nepieciešamības neiet ārpus telpām, aizveriet logus, durvis, dūmvadu aizvērtņus. Parūpējieties, lai telpās nebūtu caurvēja, ar to telpā var iekļūt lodveida zibens.

• Nekuriniet plīti vai krāsni. Dūmi vada elektrību un pieaug risks, ka ēkā var iespert zibens.

• Turieties tālāk no elektroinstalācijām, antenām, logiem, durvīm. Centieties atrasties tālāk no ēkas ārējās sienas, ja laukā pie tās aug koks. Ja zibens trāpīs kokā, daļa no lādiņa var tikt novadīta uz ēku.

• Atvienojiet radio, datoru un televizoru no elektriskā tīkla. Neizmanto sadzīves elektrotehniku un tālruni.

• Sevišķi bīstams zibens ir klajā laukā. Atrodiet ēku, kur patverties. Ja nav iespējams patverties ēkā, neizmantojiet nelielus šķūņus vai atsevišķi augošus kokus.

• Neuzturieties atklātās augstienēs, blakus metāla vai metāla stiepļu žogam un zibensnovedējam.

• Ja klajā laukā nav kur patverties, tad nogulieties zemē. Ja iespējams, izvēlieties sausu, smilšainu grunti, pēc iespējas tālāk no ūdenskrātuvēm.

• Nemeklējiet patvērumu zem augstiem, atsevišķi augošiem kokiem - ozoliem, priedēm, liepām, it sevišķi ja to stumbru jau bojājis zibens. Pastāv risks, ka zibens var trāpīt kokā vēlreiz. Piemērots patvērums ir biezs mežs bez atsevišķiem augstiem kokiem.

• Atcerieties, ka pērkona negaisa laikā nedrīkst atrasties uz ezera vai citas ūdenskrātuves, peldēties, makšķerēt zivis. Nepieciešams attālināties no ūdenskrātuves drošā attālumā.

Lai pasargātu sevi un savu īpašumu no zibens, jau 18.gadsimtā krievu zinātnieks M.Lomonosovs ieteica drošu paņēmienu cīņai pret zibeni - zibensnovedēju. Aizsardzība vajadzīga katrai ēkai, turklāt tā kļuvusi aktuālāka nekā jebkad iepriekš. Tas izskaidrojams ar nemitīgi pieaugošo elektrotehnikas klātbūtni ikvienā dzīvojamā, sabiedriskā vai ražošanas ēkā. Tādējādi pieaug arī ēkas magnētiskais lauks, kas pievelk zibeni, un elektrības izlādēšanās notiek biežāk. Reālajai situācijai neatbilst priekšstats, ka zemākas ēkas ir mazāk apdraudētas. Ar savu spēcīgo elektromagnētisko lauku tās zibeni pievelk vairāk nekā blakusesošās augstceltnes. Zibensnovedēji un iekšējo elektrisko tīklu aizsardzība pasargā arī pret strāvas pārspriegumiem un kritumiem, kas īpaši bieži sastopami laukos, kur elektrību pārvada gaisa vadi.

VUGD atgādina, ja notikusi nelaime un zibens lādiņš ir izraisījis ugunsgrēku, nekavējoties zvaniet pa tālruni 112!

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV