Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Jāņi nav iedomājami bez alus

Oskars Fīrmanis, 16.06.2011. 14:16

Jāņos visiecienītākais dzēriens ir alus, un tam priekšroku dod aptuveni 68% aptaujāto, noskaidrots Latvijas lielākās alus darītavas Aldaris veiktajā aptaujā Aldara Papardes indekss. Turklāt 20% respondentu atzinuši, ka Jāņi vispār nav iedomājami bez alus baudīšanas.
Jāņi nav iedomājami bez alus

Alus viennozīmīgi ir iecienītākais Jāņu dzēriens. Aptuveni divas reizes retāk līgotāji izvēlas sulu (31%), bet vēl mazāk – citus dzērienus. Vairāk nekā puse aptaujāto (54%) atzīst, ka alum Jāņos ir tīri simboliska nozīme, savukārt 20% respondentu uztverē alus lietošana ir galvenā Jāņu tradīcija, un tieši tikpat uzskata, ka Jāņi bez alus vispār nav iedomājami.

„Aptaujas dati rāda, ka cilvēki Latvijā cenšas ievērot Jāņu tradīcijas, un mums ir prieks, ka neatņemama Jāņu tradīciju sastāvdaļa ir alus. Dažas interesantas un jautras tradīcijas gan vairs nav tik populāras kā senākos laikos, piemēram, mazgāšanās rīta rasā un kaimiņu apdziedāšana, taču ļoti ceru, ka tās reiz atkal kļūs par būtisku Jāņu svinēšanas sastāvdaļu," saka a/s Aldaris valdes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Tāpat Aldara Papardes indeksā noskaidrots, ka visbiežāk ievērotās Jāņu tradīcijas, līdzīgi kā alus lietošana, ir vainagu pīšana – šīs tradīcijas piekopj attiecīgi 54% un 42% aptaujāto, bet Līgo dziesmas dzied un ugunskuram pāri lec 39% aptaujāto. Nekādas Jāņu tradīcijas neievēro vien 14% aptaujāto.

Latvieši kopumā ir aktīvāki Jāņu tradīciju ievērotāji nekā citu tautību pārstāvji, taču alus baudīšanu ir vienlīdz iecienījuši kā latvieši (55%), tā citu tautību līgotāji (52%).

Jāatzīmē, ka vīrieši ievērojami retāk (25%) nekā sievietes (38%) būtu gatavi atteikties no alus, tikmēr sievietes ievērojami retāk (6%) nekā vīrieši (21%) būtu gatavas svinēt šos svētkus bez siera. Kopumā Jāņu vakarā līgotāji visretāk būtu gatavi atteikties no draugu kompānijas (3%) un ugunskura kurināšanas (6%).

Interesanti, ka gandrīz visi līgotāji ir informēti, kas ir papardes zieds, taču tikai 57% to asociē ar mīlas priekiem Jāņu naktī. Biežāk nekā vidēji šāds viedoklis ir raksturīgs vīriešiem (62%), respondentiem vecumā līdz 29 gadiem, laukos mītošajiem un latviešiem. Tikmēr 38% aptaujāto norādījuši, ka papardes zieds ir tikai mīts.

Lai gan 98% līgotāju sakās zinām, kas ir papardes zieds, to pašiem atrast ir izdevies tikai 31%. Biežāk nekā vidēji to izdevies atrast vīriešiem (38%), kā arī respondentiem ar vidēji augstiem un augstiem ienākumiem.

Aptauja tapusi sadarbībā ar Snapshots. Kopumā tika aptaujāti 1036 respondentu.

Aldaris ir dibināts 1865. gadā un ir lielākā alus darītava Latvijā, kā arī viena no lielākajām Baltijas valstīs. Aldaris ir Carlsberg Grupas uzņēmums. Aldara produktu portfelī ir aptuveni 50 dažādu dzērienu, kas pārstāv piecas grupas – alu, dzeramo ūdeni, alkoholiskos kokteiļus, bezalkoholiskos dzērienus un enerģijas dzērienus.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV