Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Notiks praktiskais seminārs „Arheoloģiskā tērpa darināšana"

Inga Bika, 27.07.2011. 14:50

No 4. līdz 6. augustam Mazsalacā notiks praktiskais seminārs „Arheoloģiskā tērpa darināšana". Tajā būs iespēja apgūt 7. līdz 12. gadsimta kreklu darināšanu – piegriešanu, apstrādi, sašūšanu un rotāšanu. Semināra dalībnieki varēs iemācīties vienkāršu celaiņu aušanu un uzzināt kā izmantot ādu tērpa rotāšanā un detaļu izgatavošanā.
Notiks praktiskais seminārs „Arheoloģiskā tērpa darināšana"

Plānots, ka semināra laikā varēs aust jostu, izgatavot nelielu ādas maciņu un uzsākt krekla šūšanu.

Tautas tērps Latvijā ir savdabīgs sabiedrības dzīves spogulis un nacionālais simbols, kā arī materiālā un nemateriālā kultūras mantojuma apvienojums. Tā saglabāšanā būtiska loma ir Dziesmu svētku tradīcijai.

Līdztekus apģērba praktiskajai lomai – apsegt un pasargāt ķermeni – svarīga ir bijusi tā sociālā loma – parādīt apģērba valkātāja sabiedrisko un mantisko stāvokli, etnisko piederību, dažkārt arī ģimenes statusu.

Apģērbā saskatāmi sava laika kultūrvēsturiskie slāņojumi un tradīcijas, un ir svarīgi zināt tā veidošanās vēsturi no iespējami senākiem laikiem. Pirmās rakstītās ziņas par Latvijas iedzīvotāju apģērbu ir atrodamas 13. gadsimtā sarakstītajā Atskaņu hronikā. Pēc tam līdz pat 16. gadsimtam, kad parādās pirmie apģērbu zīmējumi, vienīgais izziņas avots par apģērbu Latvijas teritorijā ir arheologu atradumi kapulaukos, dzīvesvietās un depozītos.

Pēdējos gados, attīstoties eksperimentālajai arheoloģijai un restaurējot senos tērpus, ir uzkrāta pieredze to darināšanā.

Pieteikties semināram var līdz 1. augustam.

Plašāka informācija un pieteikuma anketa: www.knmc.gov.lv

Semināru „Arheoloģiskā tērpa darināšana" rīko Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs sadarbībā ar Mazsalacas novada domi.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV