Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Rīgā notiks japāņu tradicionālās batikošanas meistarklases

Japānas vēstniecība Latvijā, 10.09.2011. 15:24

12. septembrī 10:30 Latvijas Mākslas akadēmijā un 13. septembrī 14:30 Mākslas muzejā Rīgas Birža notiks japāņu tradicionālas batikošanas meistarklases pieredzējušās tekstilmākslinieces Hisako Tokitomo vadībā. Pasākumu 12. septembrī ievadīs lekcija par batikošanas vēsturi Japānā. Savukārt abās meistarklasēs Hisako Tokitomo ar piecu mācekļu palīdzību demonstrēs dažādas Japānai raksturīgas batikošanas tehnikas un ļaus izmēģināt jauniegūtās zināšanas arī apmeklētājiem.
Rīgā notiks japāņu tradicionālās batikošanas meistarklases

Klātesošie pieredzējušās meistares Hisako Tokitomo un piecu viņas mācekļu vadībā varēs iepazīties ar dažādām Japānai raksturīgām batikošanas tehnikām un izmēģināt tās, veidojot uz auduma paši savus ornamentus. Audumu krāsošanai tiks izmantotas dabas krāsvielas. Tās plaši izmanto japāņu tradicionālajā batikā, īpaši populāra ir indigo krāsa, pazīstama arī kā „Japānas zilā". Dbas krāsvielas pievilcīgas ar savu neparedzamību, jo pat vienas sugas augi audumu iekrāso dažādos toņos, atkarībā no augšanas vietas, apstākļiem un ievākšanas gada. Pazīstami daudzi paņēmieni krāsošanai ar augu krāsvielām, un tie ļauj veidot neskaitāmus krāsu toņus un ornamentus.

Batikošanas meistare Hisako Tokitomo (1942) Japāņu tekstila tradīcijas sākusi iepazīt jau bērnībā. Meistares ģimene jau piecās paaudzēs pārmantojusi prasmi aust Ošimas reģionam raksturīgo sīkrakstaino zīda eponža audumu no batikotiem diegiem – Ošima cumugi. Hisako Tokitomo papildinājusi savas zināšanās tekstilmākslā gan dizaina koledžās Japānā un Anglijā, gan mācoties pie atzīta jūdzen tehnikas meistara. Māksliniece rīkojusi lielu skaitu personālizstāžu, lekciju un meistarklašu gan Japānā, gan citās valstīs. Meistari pavadīs pieci mācekļi.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV