Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Latvijas iedzīvotāju iemīļotākie svētki – dzimšanas dienas un Ziemassvētki

EasyGet.lv, 07.10.2011. 11:27

Laulību gadadienas un izlaidumus atzīmē reti, bet dāvanu „antitopā" – mīkstās rotaļlietas.
Latvijas iedzīvotāju iemīļotākie svētki – dzimšanas dienas un Ziemassvētki

Latvijas iedzīvotāji par saviem mīļākajiem svētkiem uzskata Ziemassvētkus (79% gadījumu), dzimšanas dienas (60%), kā arī Jaunā gada svinības (46%), liecina tirdzniecības parka Alfa veiktā aptauja, informē t/p „Alfa" sabiedrisko attiecību koordinatore Katrīna Lulle.

Pētījuma dati parāda, ka iemīļoti ir arī Līgo svētki (44%), bet Lieldienas (20%) un vārda dienas (15%) - ievērojami mazāk. Arī svētki, kas saistīti ar ģimeni un mīlestību, netiek ierindoti mīļāko svētku vidū, proti, laulību gadadienas vien 14% gadījumu, Mātes diena - 11%, bet Valentīna diena - 8%. Respondenti par saviem mīļākajiem svētkiem neuzskata arī valsts svētkus (8%), bet pavisam nelielu popularitāti sasnieguši svētki, kas saistīti ar mācībām – izlaidumi un 1. septembra atzīmēšana (6%).

Svētkos negaida dāvanas, bet noskaņu

Par būtiskākajām lietām, kas ir svarīgas, lai svētki izdotos, respondenti atzinuši svētku noskaņu (69% gadījumu), kompāniju (55%) un garastāvokli (40%). Dati akcentē, ka liela nozīme ir nemateriālajām vērtībām – iespējai izjust svētku noskaņu un pavadīt tos labā garastāvoklī kopā ar sev tuviem cilvēkiem. Pat tāda šķietami neatņemama svētku sastāvdaļa kā iespējas izklaidēties un atpūsties ir būtiska vien 27% gadījumu, līdzīgi kā tradīcijas (24%). Tikai vienā piektdaļā gadījumu iedzīvotājiem svarīgi ir svētkos labi paēst jeb svētku mielasts, bet dāvanas (18%) ir ierindojušās pēdējā vietā kā vismazāk būtiskā lieta svētkos.

T/p Alfa vadītājs Zigmunds Vīķis stāsta: „Šogad Alfa atzīmē savu 10. dzimšanas dienu. Līdzīgi kā vairākums aptaujas dalībnieku, arī mēs uzskatām, ka svētki vislabāk atzīmējami lieliskā kompānijā – tātad kopā ar saviem klientiem! Prieks redzēt, ka tādas lietas kā dāvanas un svētku mielasts nav būtiskākais, ko cilvēki sagaida no svētku dienām. Mūsu dzimšanas dienas sapnis ir satikt visus savus pircējus, lai dalītos priekā mūsu apaļās jubilejas mēnesī."

Mīkstās rotaļlietas un sadzīves preces – dāvanu „antitopā"

Lai arī aptaujas rezultāti liecina, ka dāvanas svētkos ir būtiskas vien piektdaļā gadījumu, tomēr ir brīži, kad, saņemot dāvanu, ir grūti atrast tai pielietojumu. Vismazāk tiek novērtētas dāvanas, kas pirktas pēc dāvinātāja, nevis dāvanas saņēmēja gaumes – nepiemērotas rotaslietas, grāmatas, smaržas un drēbes, jo īpaši izmēram neatbilstoši džemperi un apakšveļa. Dāvanu saņēmējiem nepatīk arī dāvanas, ko nav iespējams praktiski pielietot, piemēram, dažādi nieciņi un figūriņas, kā arī mīkstās rotaļlietas. Aptaujas dalībnieki kā nejēdzīgākās dāvanas norādījuši arī sadzīves un higiēnas preces – traukus, galda piederumus, vāzes, krājkases, sveces, ziepes, šampūnus u.c. Tāpat respondenti atzīmējuši, ka tie nevēlas saņemt dāvanā dzīvas būtnes vai biļetes uz ekstrēmiem pasākumiem, piemēram, lēcienu ar gumiju.

Nepiemēroto dāvanu vidū minētas arī jautrās un neordinārās dāvanas, piemēram, bērnu podiņš 17. dzimšanas dienā, kalns ar tualetes papīriem vai pilns zīdaiņu kopšanas komplekts cilvēkam, kuram nav bērnu. Tiek dāvinātas pat visneiedomājamākās lietas, piemēram, kāds aptaujas dalībnieks saņēmis burciņu ar marinētiem ziloņiem, bet cits - alus bundžu turamo jostu. Tomēr kā atzīst liela daļa aptaujas dalībnieku - nav bezjēdzīgu dāvanu, jo galvenais, ka tās pasniegtas no sirds!

Alfas dzimšanas diena

Šonedēļ t/p Alfa aizsāk gatavošanās sezonu savu apmeklētāju mīļākajiem svētkiem – Ziemassvētkiem – ar daudzpusīgām svētku aktivitātēm par godu Alfas 10. jubilejai. No 7. līdz 9. oktobrim mazākie Alfas apmeklētāji varēs izklaidēties piepūšamajās atrakcijās, darboties radošajās darbnīcās, priecāties par bērnu ansambļa, popgrupas, leļļu teātra un Liepājas cirka priekšnesumiem.

Nākamajās oktobra nedēļas nogalēs drosmīgākie jaunieši varēs kļūt par žurnāla vāka modeļiem, bet mūzikas un kulinārijas cienītāji - apmeklēt Imanta Kalniņa un Turaidas Rozes DVD „Lielās Dziesmas" prezentāciju, Ingus Pētersona koncertu vai pavāru šovu. Turklāt, savos svētkos Alfa vēlas piepildīt ne tikai savus, bet arī apmeklētāju sapņus, tāpēc visa jubilejas mēneša laikā, no 7. – 23. oktobrim, ikviens tiek aicināts pievienot savu sapni Lielajam Sapņu Kokam.

Plašāka informācija par aktivitātēm un to norises laikiem pieejama t/p Alfa mājaslapā www.alfaparks.lv.

(*) Aptauja tika veikta 2011. gada septembrī un tajā piedalījās 1656 respondenti.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV