Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Bruno Birmaņa tērpu kolekcija „13 sievietes, kuras es (vēl) neapprecēju"

EasyGet.lv, 04.11.2011. 16:56 | komentāri (1)

25. oktobra vakarā Latvijas Nacionālās mākslas muzejā notika Latvijā zināmā modes mākslinieka Bruno Birmaņa jaunās tērpu kolekcijas „13 sievietes, kuras es (vēl) neapprecēju" prezentācija, informē Kristīne Tjarve.
Bruno Birmaņa tērpu kolekcija „13 sievietes, kuras es (vēl) neapprecēju"

Galerijas:

Modes skatē tika prezentēta nepieradinātās modes „tēva" un alternatīvo tērpu dizainera B.Birmaņa (BB) 13 sievietei veltītas etīdes: ar tās vājībām, spēku, neprātu, maigumu un vēlmi pēc kaut kā izskatīties (iespējams, pēc sevis).

Darbu autors Bruno Birmanis par saviem darbiem: „Veidot šādu darbu ir kā dzīvot ar sievieti - pilna izjūtu gamma. Vairāku mēnešu garumā es izjutu gan fantastisku ticību rezultātam, gan bezcerības brīžus, kad šķita, ka nekā nebūs. Turklāt vēl atbildība to cilvēku priekšā, kuri redzējuši manus iepriekšējos darbus, kuri gaida no manis ko citādāku kā tradicionālajās tērpu skatēs. Es centos apvienot emocijas, profesionālu izaicinājumu, intuīciju un savu izpratni par dīvaino cilvēku izdomājumu, kas nes sevī gan estētisku, gan emocionālu, gan funkcionālu slodzi - tērpu."

Apzināti konfrontējot vienmuļo, pragmatisko „pret a porte" skašu plūdumu, Bruno Birmaņa darinātajos mākslas darbos spēlējies ar visiem izteiksmes līdzekļiem: skaņu, gaismu, baletu, aksesuāriem un, protams, modeļiem, kuri tika rūpīgi piemeklēti konkrētajai modes skatei, piemēram, atsevišķos gadījumos tie nebija vienkārši modeļi, bet gan balerīnas, aktrises vai pat gleznotājas... Emocijas, ko radīja šī augstā modes performance ir mākslinieka specialitāte, ko daudzi atceras no 90. gadu lielajiem Nepieradinātās modes asamblejas šoviem, kas tika organizēti Latvijā.

„Ja man uzdotu jautājumu par spilgtākajiem pēdējā laika iespaidiem vizuālā mākslā, es noteikti nosauktu Bruno Birmaņa tērpu kolekciju "13 sievietes, kuras es (vēl) neapprecēju". Ar apbrīnojamu vieglumu un eleganci Bruno izmanto tēlniecības valodu, radot ļoti daudzslāņainas kompozīcijas tiešā un pārnestā nozīmē. Sarežģītas, arhitektoniski izsmalcinātas tērpu struktūras rada spēcīgus mākslas tēlus, kas pārkāpj žanru robežas un kontekstus. Bruno Birmaņa radošā enerģija mani, kā skatītāju, uzlādē un dod impulsu radīt pašam, kārtējo reizi apliecinot, kā mākslā viss ir savstarpēji saistīts smalko matēriju līmenī," min tēlnieks Gļebs Panteļējevs.

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā rādītie tērpi nav radīti pirkšanai vai pārdošanai, tie ir mākslinieka sajūtu un vēlmju esence, kas izpausta mākslas darbos.

Modes māksliniece Indra Miklāva dalās iespaidos par redzēto: "Neskatoties uz acīmredzami milzīgo darbu, kas ir ieguldīts Bruno Birmaņa mākslas darba tapšanā, šis notikums atstāja pārsteidzošu priecīgu viegluma sajūtu. Domāju, ka šis bija labs atgādinājums visiem jaunajiem un arī pieredzējušajiem modes māksliniekiem, ka ir vērts kādreiz apstāties savā ražošanas - pārdošanas skrējienā, lai realizētu sevi kā modes mākslinieku. Katrs tērps bija interesants arī pats par sevi, ne tikai kopējā konekstā. Garlaicīgi nebija ne mirkli!"

Kolekcijas realizācijā BB izveidojās fantastiska sadarbība ar POETICA (Rīga) Make up Forever stilistiem, kas tērpu kolekcijas prezentācijā nodemonstrēja savu profesionalitāti un inovatīvo radošumu. Katram BB radītajam tērpam un modelim tika veidots īpašs grims, kas līdzinājās mākslas darbam un lieliski papildināja oriģinālos tērpus - grims bija unikāls, tā veidošanas vadība tika uzticēta Irinai Ervik (Oslo) un Roberto Albertini (Parīze) no Make up Forever pasaules „dream team": "...Mēs izsakām milzīgu cieņu un apbrīnu par Bruno Birmani kā dizaineri un mākslinieku.

Mūsu industrijā svarīgākais priekšnosacījums attīstībai ir iedvesma. Strādājot kopā ar šādu mākslinieku, mēs izjutām neaprakstāmi lielu iedvesmas avotu un tas atspoguļojās mūsu veikumā. Jaukākais ir tas, ka Bruno Birmaņa radošais gars nebeidz pārsteigt. Tas tik tiešām bija brīnišķīgi strādāt kopā ar Bruno !..."

Bruno Birmanis beidzis RLMK kā metāla dizaina mākslinieks, ar tērpu kolekciju veidošanu sācis nodarboties 80. gadu beigās. 90- tajos gados kļuvis pazīstams bijušajā PSRS un Eiropā kā alternatīvās modes mākslinieks un Nepieradinātās Modes Asamblejas organizators. BB skates demonstrētas Londonā, Parīzē, Romā, Venēcijā, Maskavā, Viļņā, Tallinā, daudzkārt - Rīgā. BB veidojis LR olimpiskās izlases formas Albertvillas un Barselonas OS, tērpus vairākām izrādēm un filmām, strādājis valkājamās modes jomā- radījis zīmolus BBStudio un BRUNI.

Foto (c) Māris Morkāns

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV