Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Zobārste: Latvijā neprot tīrīt zobus

Kristīne Rukmane, 09.12.2011. 16:41

„Vērojot savus pacientus, nākas atzīt, ka liela daļa cilvēku Latvijā ir nepareizi iemācīti tīrīt zobus. Kā gan savādāk izskaidrot to, ka tik daudziem cilvēkiem ir hroniski iekaisušas smaganas? Dēļ tā taču ir slikta dvaša, un tas ļoti būtiski ietekmē cilvēka pašsajūtu, nemaz nerunājot par to, ka zobi neatgriezeniski bojājas," skaidro Dr. Alēna Butkēviča, kura šogad tika atzīta par desmitgades labāko Latvijas zobārsti.
Zobārste: Latvijā neprot tīrīt zobus

„Nesen ar „Pērkam kopā" rīkojām reklāmas akciju mutes dobuma higiēnas profilaksei. No 300 apmeklētājiem 278 bija mīkstais aplikums. Un tas liecina, ka zobi netiek tīrīti pareizi," informē Dr. Alēna Butkēviča.

„Redzamākais simptoms, kas liecina par iekaisušām smaganām, ir to apsārtums, kā arī asiņošana, ja tām pieskaras ar zobu birsti vai zobu diegu. Vēl par iekaisumu signalizē arī slikta dvaša, taču cilvēks pie savas mutes smakas ātri pierod un ne vienmēr to spēj pats sajust," skaidro Dr. Alēna Butkēviča.

"Ja tīrot zobus smaganas asiņo, tad tas ir signāls tam, ka iepriekš zobi nav tīrīti pareizi. Tas liecina par to, ka pie zobu saskares vietām ar smaganām ir sakrājies aplikums, kas rada iekaisumu smaganās, žokļa kaulā un saitēs, kas notur zobu kaulā," precizē Dr. Alēna Butkēviča.

„Daudzi uzskata, ka prot pareizi tīrīt zobus, taču pieredze rāda pavisam kaut ko citu. Nepietiek ar to vien, ka zobus divreiz dienā horizontāli izberžam. Galvenās problēmvietas jau nav zobu virsmas, bet zobu starpas un tās vietas, kur zobi saskaras ar smaganām. Taču tieši šīm problēmvietām cilvēki uzmanību nepievērš," uzskata Dr. Alēna Butkēviča.

Par nepareizu attieksmi liecina arī tas, kā Latvijā tiek lietots zobu diegs. "Daudzi zobu diegu izmanto nevis ikdienā, bet gan tikai ārkārtas gadījumos, kad no zobu starpas ir jādabū ārā kāds aizķēries ēdiena gabaliņš," zina stāstīt Dr. Alēna Butkēviča, uzsverot, ka zobu diegs ir jālieto ik vakaru, lai iztīrītu zobu starpas, kurām citādi nav iespējams piekļūt ar zobu birsti.

Dr. Alēna Butkēviča mudina regulāri apmeklēt mutes higiēnistu. "Esmu spiesta gan atzīt, ka Latvijā, atšķirībā no ASV, kur man bija iespēja ilgstoši praktizēt, higiēnisti diezgan pasīvi veic izskaidrošanas darbu. Higiēnista svarīgākais uzdevums taču ir izskaidrot pacientiem, kā un kāpēc rodas smaganu iekaisumi, pie kā tas var novest. Pacientiem ir jāizskaidro, kur ir tās problēmvietas, kā arī jāstāsta par to, kā pareizi tīrīt zobus, kā lietot zobu diegu," aktuālos higiēnista jautājumus uzskaita Dr. Alēna Butkēviča.

"Jāatceras arī, ka higiēnists nav panaceja! Esmu dzirdējusi, kā pacienti saka, ka viņiem ar mutes higiēnu viss ir kārtībā, jo, lūk, pirms trim mēnešiem esot bijuši pie higiēnista. Taču zobu aplikums sāk veidoties jau pēc kārtējās ēdienreizes un ja šīs aplikums netiks notīrīts, tad jau drīz te būs iekaisums," stāsta Dr. Alēna Butkēviča.

Dr. Alēna Butkēviča ir vienīgā zinātņu doktore implantoloģijā Latvijā, kura ir mācījusies un 7 gadus pasniegusi lekcijas vienā no prestižākajām mācību iestādēm stomatoloģijā - Bostonas universitātē, kā arī strādājusi vienā no izcilākajām Bostonas zobārstniecības praksēm, kurā tika izmantota pasaulē vismodernākā tehniku un tehnoloģijas.

Plašāka informācija: http://www.drbutkevica.eu

Foto: Dr. Alēna Butkēviča. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV