Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Pētījums: Bērni Ziemassvētku vecītim tic vidēji līdz septiņu ar pus gadu vecumam

Viesturs Deksnis, 14.12.2011. 10:38

Bērni Ziemassvētku vecīša jeb „salatēta" esamībai tic vidēji līdz septiņu gadu un astoņu mēnešu vecumam, liecina privāto bērnudārzu tīkla SIA „BeBe.lv" rīkotās interneta aptaujas Rīgas reģionā dati, pētot ģimeņu tradīcijas Ziemassvētkos.Pētījums parāda, ka saskaņā ar vecāku novērojumiem bērni pārstāj ticēt Ziemassvētku vecītim vidēji no septiņu gadu un astoņu mēnešu vecuma, kas saistāms ar skolas gaitu uzsākšanu, kur šis „noslēpums" tiek atklāts.
Pētījums: Bērni Ziemassvētku vecītim tic vidēji līdz septiņu ar pus gadu vecumam

Aptaujas dati atklāj, ka 22% ģimeņu Ziemassvētku vecītis „apciemo" katru gadu, 30% aptaujāto norādīja, ka „salatētis" ierodas tikai dažreiz, 25% ģimeņu Ziemassvētku vecītis vēl nav „apciemojis", taču šogad ir plānots viņu „aicināt", bet 23% respondentu norāda, ka Ziemassvētku vecītis viņus nekad nav „apmeklējis" un arī nākotnē diez vai tas notiks.

Kā norāda aptaujātie vecāki – pārsvarā gadījumu „salatēta" lomu ģimenēs uzņemas vectēvi jeb opīši, ko apliecina 18% aptaujāto, savukārt, 13% ģimeņu ziemas saulgriežos pie bērniem nāk pārģērbies kaimiņš, un tik pat daudz gadījumos dāvanu maisu nemanāmi atstāj kāds rūķis.

Vispopulārākās dāvanas bērnudārza un sākumskolas bērniem Ziemassvētkos ir dažādas rotaļlietas, ko labprāt dāvanu maisā ieliek 48% vecāku, tāpat iecienītas dāvanas zem eglītes ir grāmatas (17%), spēles (14%), drēbes (11%) un saldumi (5%).

Vecāki ar bērniem Ziemassvētkus mēdz bieži atzīmēt arī ārpus mājas – tā, piemēram, 36% ģimeņu ziemas saulgriežu publiskos pasākumus apmeklē katru gadu, 47% šādu iespēju izmanto neregulāri, bet 17% Ziemassvētkus svin tikai mājās. Ārpus Latvijas Ziemassvētkus ģimenes brauc svinēt diez gan reti – tikai 9% aptaujāto norādīja, ka to dara ik pa laikam, 25% to nav nekad darījuši, bet kādreiz cer īstenot, savukārt, 66% vecāku ir pārliecināti, ka ziemas saulgriežus svinēs tikai Latvijā.

SIA „BeBe.lv" pētījumu veica divas nedēļas interneta vidē – sociālajos tīklos, un tajā piedalījās vairāk kā 200 Rīgas reģiona bērnudārza un sākumskolas bērnu vēcāki.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV