Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Puse Latvijas iedzīvotāju gaidāmajā gadu mijā nospraudīs sev plānus 2012. gadam

Arnis Kaktiņš, 30.12.2011. 10:08

Kā zināms, ja kāds vēlas savā dzīvē kaut ko mainīt, tad uz to ir mērķtiecīgi jāvirzās. Nav prātīgi cerēt, ka gaidītās pārmaiņas atnāks pašas no sevis, bez laika un spēka patēriņa. Taču viss sākas ar vēlmju apzināšanos un mērķus nospraušanu. Vēlāki panākumi jau lielā mērā ir atkarīgi no mūsu fokusētības uz nosprausto mērķi.
Puse Latvijas iedzīvotāju gaidāmajā gadu mijā nospraudīs sev plānus 2012. gadam

Lai noskaidrotu, cik kopumā Latvijā ir izplatīta parādība, sagaidot Jauno gadu, apņemties veikt konkrētas lietas un kā veicas ar šo apņemšanos pildīšanu, pētījumu centrs SKDS šī gada decembra vidū veica Latvijas iedzīvotāju aptauju.

Izrādās, ka saskaņā ar aptaujas datiem gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju (49%) aizvadītajā gadu mijā ir nosprauduši kādus konkrētus plānus, mērķus vai apņemšanās, ko paveikt 2011.gada laikā. Turklāt gandrīz 3/4 no tiem (72%) šos plānus vēl aizvien atceras, bet 28% atceras plānošanas faktu, bet plānu saturu ir jau aizmirsuši.

Aptaujas dati liecina, ka no tiem iedzīvotājiem, kuri aizvadītajā gadu mijā nosprauda sev kādus plānus šim gadam un vēl aizvien tos atceras, kopumā tikai 12% apgalvo, ka viņiem ir izdevies pilnībā nosprausto īstenot. Lielai daļai (41%) tas nav izdevies pilnībā, bet gan lielā mērā, kas liecina, ka arī šie iedzīvotāji visdrīzāk pie savu plānu īstenošanas ir pielikuši pūles. Savukārt 34% apgalvo, ka viņiem plānus ir izdevies īstenot tikai mazliet, bet 11% - ka nemaz. Taču, ja pieņem, ka lielākā daļa no tiem, kuri pirms gada plānus nosprauda, taču tagad pat neatceras nospraustā saturu, visdrīzāk tos nav īstenojuši, tad var pieņemt, ka patiesībā mazāk kā puse plānu nospraudēju ir pilnībā vai lielā mērā tos īstenojuši.

Tāpat aptaujas dati liecina, ka kopumā 52% Latvijas iedzīvotāju gatavojas 2012.gadam nospraust kādus plānus, mērķus vai izteikt sev apņemšanās. Turklāt 23% to plāno noteikti darīt, bet 29% apgalvo, ka visdrīzāk to darīs. Kopumā decembra vidū tikai mazliet vairāk kā katrs trešais Latvijas iedzīvotājs bija stingri pārliecināts, ka gadu mijā sev nekādus plānus nenospraudīs, bet 11% sev nebija uz šo jautājumu atbildējuši.

Vērtējot dažādu sociālo un demogrāfisko grupu pārstāvju atbildes, atklājas, ka kopumā plānus 2012.gadam biežāk gatavojas nospraust gados jaunākie Latvijas iedzīvotāji (piemēram, vecuma grupā no 18 līdz 34 gadiem - 62%), iedzīvotāji, kuriem ir augstākā vai nepabeigta augstākā izglītība (63%) kā arī Latgalē (63%) un Rīgā (56%) dzīvojošie. Savukārt retāk - gados vecākie iedzīvotāji (vecuma grupā 55 - 74 gadi tikai 36%), iedzīvotāji, kuriem ir tikai pamatizglītība (39%), Vidzemē (41%), Kurzemē (48%), kā arī lauku apvidos dzīvojošie (44%). Interesanti, ka krieviski runājošie Latvijas iedzīvotāji gadu mijā nākotnes plānus gatavojas nospraust nedaudz biežāk (57%) nekā tie, kas ģimenē sarunājas latviešu valodā (48%).

Kā norāda psiholoģe Marija Ābeltiņa, "bērnībā mēs daudz sapņojam, plānojam, vēlamies - tas dod mums cerības un dzīves prieku. Dzīvošana pēc inerces, bez paša izvēlētajiem mērķiem un sapņiem ved pie dzīves apnikuma, spēku izsīkuma un noguruma. Vēlēties ir dabiski un tas noteikti var pietuvināt tik bieži dzirdamo vēlējumu - Laimīgu Jauno gadu! Tādēļ aicinu katru, kurš vēl nav paspējis, veltīt nedaudz sava laika šajā gadu mijā un noformulēt kaut vienu iedvesmojošu personisko mērķi 2012.gadam!"

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV