Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Rapšu eļļas pielietojums mūsdienu virtuvē

Līna Kārkliņa, 09.01.2012. 11:02

Katrai saimniecei ir savas gadu gaitā noslīpētās receptes, bet visiem laiku pa laikam patīk paeksperimentēt. Labi pazīstamais šefpavārs Mārtiņš Sirmais iesaka papildināt svētku galda ēdienkarti, pārsteidzot ģimeni un viesus ar moderniem un veselīgiem ēdieniem. Arī svētku laikā, kad cilvēki cenšas eksperimentēt ar ēdienu receptēm virtuvē, ir nepieciešams atcerēties par sabalansētu ēdienkarti. Veselīgs ēdiens var būt arī mūsdienīgs un vizuāli pievilcīgs.
Rapšu eļļas pielietojums mūsdienu virtuvē

Rapšu eļļa ir viens no produktiem, kuru jāiekļauj mūsu ikdienas ēdienkartē tās uzturvērtības un universālā pielietojuma dēļ. Rapšu eļļa ir lieliski piemērota lietošanā kā taukviela cepšanai gan uz pannas, gan krāsnī, gan arī salātu pagatavošanai. Rapšu eļļas maigā garša neaizēno, bet gan izceļ ēdiena dabīgo garšu. To var izmantot gan silto, gan auksto ēdienu gatavošanā, tādēļ šī eļļa ir piemērota cepšanai, mērcēm un arī kūkām.

Arī šefpavārs Mārtiņš Sirmais ir novērtējis rapšu eļļas pozitīvās īpašības, tāpēc viņš piedāvā recepetes, ar kurām var papildināt svētku galdu: vistas salsas verde; rapšu eļļā, rudzu maizē un lazdu riekstos sautēta bute ar rapša balzāmetiķa emulsiju un biešu, erukas, kazas siera salāti ar sarkano biešu, citronu eļļu.

Biešu, erukas, kazas siera salātu ar sarkano biešu, citronu eļļu pagatavošanai ir nepieciešams: 100 g sarkanās bietes, 25 g eruka, 50 g kazas siers,125 g rapšu eļļa, ¼ gb citrons, sāls, melnie pipari. Lej katlā eļļu kopā ar pipariem. Pievieno iepriekš tvaicētu un nosusinātu bieti un citronu. Visu silda līdz 75 grādiem pēc Celsija, tad atdzesē un nokāš, atsevišķi tvaicē bietes. Visas sastāvdaļas kārto traukā un apslaka ar mērci.

Kā pamatēdienu iesakām pasniegt veselīgo rapšu eļļā, rudzu maizē, lazdu riekstos sautētu buti ar rapša balzāmetiķa emulsiju. Tās pagatavošanai nepieciešams 150 g pirmā spieduma rapšu eļļa, 50 g lazdu rieksti, 75 g rudzu maize, 100 g bute, 30 g balzāmetiķis, sāls un melnie pipari. Buti ieziež un apslaka ar eļļu, kārto cepamajā pannā. Atsevišķi grauzdē lazdu riekstus un rudzu maizi. Sastāvdaļas saberž un pārkaisa butei. Sautē cepeškrāsnī 170 grādos pēc Celsija – 12 minūtes. Otru daļu rapšu eļļas un balzāmetiķi ievieto ledusskapī, lai tie būtu vienādās temperatūrās, un sakuļ ar putojamo slotiņu.

Ja neesiet zivs cienītājs, tad lieliski piemērota būs vistas salsas verde. Kuras sastāvā ir 2 gab vistas apakšstilbi, 1 daiva ķiploka, 20 g kaperu ziedi, 20 g kornišoni, 10 g pētersīļu, 10 g bazilika, 5 g Dijon sinepes, 10 g anšovi, 25 g zaļās olīvas,15 g sarkanvīna etiķa, 50 g pirmā spieduma rapšu eļļa, sāls un pipari. Vistu atstilbo, apsāla, appiparo un cep rapšu eļļā. Pasniedz ar zaļo salsu, kuru gatavo, visas iepriekšminētās sastāvdaļas sagriežot vienādās daļās un iecilājot vīna etiķī un rapšu eļļā.

Rapšu eļļa ir produkts, bez kura nevajadzētu iztikt nevienā virtuvē. Arvien vairāk novērtēta savas uzturvērtības, kā arī universālā pielietojuma dēļ, tā ir guvusi atzinību arī uztura speciālistu vidū, kuri to atzīmē kā vērtīgu uztura sastāvdaļu visai ģimenei!

Plašāka informācija par kampaņu www.iemilirapsuellu.lv. Seko mums arī www.facebook.com.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV