Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Stila jaunumi – rotu tendences 2012. gadā

Ailī Horna-Butkeviča, www.pearls4us.com, 11.01.2012. 10:55

2012. gadā uzvaras gājienu turpina masīvi gredzeni un pērles, bet kā jaunums uzplaukst retro un jaunā apvienojums.
Stila jaunumi – rotu tendences 2012. gadā

Masīvi un lieli auskari

2012. gads iezīmē lielo auskaru atgriezšanos. Protams, tie nekur nebija zuduši, atliek vien uzmanīgāk pasvērot Sarkano paklāju zvaigžņu iznācienus un saviesīgo vakaru hroniku reportāžas. Taču ir nianse - lielie un spožie (piemēram, Swarovski) auskari ir veidoti uz auskaru nagliņam (angliski stud earrings). Daži dizaineri izmanto dabīgos akmeņus, citi - melnā un balta kontrastu. Taču daudziem šogad ir viena dominējošā tendence – lieli un gari auskari, piemēram, Amáli juvelieru nams: http://amalijewelry.com/?q=collection/earrings. Vēl modē ir lielie auskaru riņķi un tā saucamie svečturu auskari: rotu meistari no klasiskā Bulgari, līdz Jason Wu (sadarbībā ar Tom Binns) un Jen Kao 2012. gada pasasara kolekcijās pārsvarā izmanto visdažadako materiālu, formu garos auskarus.

Antīkā (retro) un jaunā apvienojums

2012. gada kolekcijās dominē džeza paaudzes stils, pārsvarā - art deco motīvi. Interesi pastiprina vairāku jaunu filmu, par zelta laikmetu, (piemēram, The Great Gatsby, Boardwalk Empire) mūsdienu ekranizācijas. Atdzimst 50. gadu Vogue stils - bieži vien šīs rotas tiek veidotas dažos eksemplāros. Retro stilu dizaineri veiksmīgi savieno ar moderniem materiāliem, piemeram, Elizabeth Locke un Roberto Coin jaunās kolekcijas, vai arī Oscar de la Renta 2012. gada kolekcijā garie auskari ar art deco ornamentalām, spilgti krasainām formām. Atšķirībā no 60. gadiem, kad brošas un piespraudes bija smalkā stila virsotne, šobrīd dāmu individualitati izceļ tieši kaklarotas. Piemēram, klasiskās pērļu kaklarotas apvienojums ar dabīgiem akmeņiem.

Etniskie motīvi

Tautiskie elementi, dabiskuma izcelšana palielina savu klātbūtni šīgada pavasara-vasaras kolekcijās. Pēdējā New York Fashion Week skatē Donna Karan augstās modes kolekcija tika veidota, iedvesmojoties no Haiti nacionalā stila un krāsu gammās, tika izmantotas dabīgo akmeņu un koka rotas. Zemes toņi, ziloņkaula baltais, smilšu krāsa, brūni zaļais... Kritiķi atzīst - tā ir Donna Karan, iespējams, līdz šim labakā modes kolekcija. Savukārt Joseph Altuzarra piedāva Havajas puķu ornamentikas elementu integraciju apģērbā. Rotu mākslinieki Oscar Heyman un Katy Briscoe savās jaunajās kolekcijās izmanto dabīgos pusdārgakmeņus - tirkīzu, ahātu, variscītu, jašmu, oniksu.

Pērles ir modē

Pērles arī šogad ir absolūta klasika. Gadsimtiem ilgi pērles varēja atļauties tikai augstākās sabiedrības dāmas. Pēdējo 50 gadu tehnoloģiju pilnveide pērļu audzēšanā ieviesa būtisku pavērsienu. Tagad kvalitatīvas pērles var iegādāties par ļoti demokrātiskām cenām. Un tā ir laba alternatīva zelta rotām, kas kļūst arvien dārgākas. Un nav jālūkojas pēc perfekti apaļajām pērlēm. Arī oriģinālu pusapaļo un baroka pērļu dabiskums ir modernas, elegantas dāmas cienīga rota. Krāsā un stilā saskaņotas pērļu kaklarotas un auskari, kā arī pērļu rokassprādze vienmēr apliecinās izsmalcinātu stila izjūtu. Pērles savā jaunākajā kolekcijā pārliecinoši demonstrē Lagos rotu nams: http://www.lagos.com/results.php?cl=&class=&coll=&catg=&gcode=M&tmate=&rpric=&rsrt=&keywd=&new=&perpage=22. Papildu tam pērles droši var izmantot, kombinējot neparastas krāsas - pēdējā Honkongas International Jewelry Expo varēja pārliecināties par jaunu tendenci – apvienot dažādu krasu klasikās pērles, izmantot inovatīvu materiālu kombinācijas. Pērļu rotas kļūst aizvien drosmīgakas.

Lielāki gredzeni

„Nav būtiski, uz kura pirksta, svarīgs ir stils"- ar šādu teicienu varētu raksturot 2012. gada gredzenu modi. Tendence izmantot lielus, spilgti pamanāmus gredzenus aizsākās pirms dažiem gadiem un turpina savu uzvaras gājienu, pārliecinoši iesoļojot 2012. gadā. Iespējams, to nosaka dzīvesveida izmaiņas (veļu vairs nemazgajam ar rokām, traukus mazgā traukumašīna, biroja darbs, pilsētas spožās vakara ugunis, dāmas pašas pieņem lēmumus). Nav vairs tik būtiski, vai gredzenā ir „dārgais dārgakmenis", Swarovski mākslīgais kristāls vai pērle - gredzenam ir jābūt, lai „pievērstos acu skatieni". Modes apskatnieki šo rotu filozofisko stilu ir definējuši kā „kokteiļa rotas" – koķetējoši, stilīgi un pārliecinoši.

Eko-rotas

Ir patīkami novērot, ka modes industrija seko sabiedrības interesei "dzīvot zaļāk". Nopietni mākslinieki (Mari & Lani Davis, Alex un Ani, Tamra Gentry) ir iekļāvuši savas kolekcijās rotas no otrreiz pārstrādātiem materiāliem. Īpaši pateicīgs ir stikls – caurspīdīgi, krāsaini stikla kristāliņi (arī no pārkausētām Coca-Cola stikla pudelēm) apliecina Pilsētas (urbānā) stila aktualitāti. Tas tika demonstrēts vairakās 2012. gada kolekcijās lielākajā ASV juvilierizstādē JCK Las Vegas event un nedaudz atgādina 80. avantgarda meklējumus tērpu modē un rotās.

Optimisma krāsa

„Pircēji cerīgi skatās uz 2012. gada pavasari, lūkojot atjaunot enerģiju un optimismu", tā raksta Leatrice Eiseman, Pantone Color Institute izpilddirektore. Jau 18 gadus Pantone tiek uzskatīts par krāsu ekspertu modes pasaulē. Apkopojot modes dizaineru ieteikumus 2012. gada pavasarim, tika notiekta jaunā gada krāsu palete http://www.pantone.com/pages/fcr.aspx?pg=20910&ca=4

Tika noteikta arī 2012. gada krāsa. Tā ir Tangerine Tango (latviski - Mandarīnu Tango), Pantone krāsa ar numuru 17-1463. Šī krāsa tiek raksturota šādi: "enerģija, kas palīdz mums atjaunoties un doties uz priekšu". Vēl viens Pantone Institūta definējums: „dzīvīgums un sarkanās krasas adrenalīns, apvienojumā ar dzeltenās krāsas draudzīgumu un siltumu".

Foto (c) www.pearls4us.com

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV