Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Dzijas krāsošanas noslēpumi izstādē „Daba krāso"

EasyGet.lv, 19.01.2012. 14:50

No 25. janvāra līdz 4. martam Latvijas Dabas muzejā pirmoreiz būs skatāma izstāde „Daba krāso". Izstādē varēs iegūt plašu informāciju par seno prasmi - dzijas krāsošanu ar augu izcelsmes krāsvielām. Apmeklētāji varēs apskatīt augos krāsotu dziju paraugus un audumus, tiks rādīta videofilma par krāsošanas gaitu, notiks krāsošanas meistarklases, informē Latvijas Dabas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Štrassere.
Dzijas krāsošanas noslēpumi izstādē „Daba krāso"

Izstādē „Daba krāso" centrālā vieta būs atvēlēta Latvijā bieži sastopamiem augiem, kurus var ērti savākt un izmantot dziju krāsošanā. Par tiem būs pieejams informatīvais materiāls, droga sausā veidā, kā arī krāsoti dziju paraugi ar meistaru komentāriem.

Lai iepazīstinātu ar krāsošanas procesa gaitu, tiks rādīta speciāli izstādei gatavota videofilma, kuras autore ir topošā operatore Zane Pērkone. Filmā meistare Anete Karlsone rādīs tradicionālo krāsošanas veidu ar Latvijā bieži sastopamas augu sugas – ziemeļu madaras (Galium boreale) – sakneņiem. Izstādē varēs apskatīt Tukuma muzeja Audēju darbnīcas meistaru darinātās segas, kas austas ar augos krāsotām dzijām. Īpašu akcentu izstādei būs sarūpējusi folkloras kopa „Savieši" – tautasdziesmas ir vērtīgs izziņas materiāls par augu vākšanas un krāsošanas gaitu senākajos laikos.

Uz meistarklasēm ir jāpiesakās iepriekš, sūtot pieteikumu uz e-pastu: ekskursijas@ldm.gov.lv vai zvanot pa tālruni: 67356051. Viena nodarbība ilgs aptuveni 3 stundas, nodarbības maksa – ieejas biļete izstādē. Pirmā nodarbība notiks 28. janvārī plkst. 11:00 muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

Izstādi finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Izstādes atklāšana notiks 25. janvārī plkst. 12:00 muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā – Rīgā, K. Barona ielā 4!

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV