Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Kāpēc rapšu eļļa ir tik vērtīga?

Līna Kārkliņa, 24.01.2012. 11:17

Veselīga dzīvesveida pamatā ir sabalansētība it visur. Ir jāuzņem pietiekami daudz ogļhidrātu, tauku, vitamīnu, olbaltumvielu un minerālvielu, kā arī papildu tam ir jābūt pietiekami daudz fiziskajām aktivitātēm. Rapšu eļļa ir produkts, bez kura nevajadzētu iztikt nevienā virtuvē. Arvien vairāk novērtēta savas uzturvērtības, kā arī universālā pielietojuma dēļ tā ir guvusi atzinību arī uztura speciālistu vidū, kuri to atzīmē kā vērtīgu uztura sastāvdaļu visai ģimenei.

Ikdienas ēdienkartē ir jāiekļauj dažāda veida ēdieni no vairākām pārtikas grupām, lai organisms saņemtu visas tam nepieciešamās uzturvielas. Viena no svarīgākajām ikdienas ēdienkartes sastāvdaļām ir tauki. Tie nodrošina daudzas būtiskas organisma funkcijas, turklāt tauki ir arī enerģijas avots. Ikdienas ēdienkartē ir ieteicams lietot augu eļļu, jo tā ir veselīga un satur maz piesātināto taukskābju un daudz nepiesātināto taukskābju. Augu eļļās ir dažādi vitamīni, kurus ir nepieciešams uzņemt.

Pašlaik Latvijas iedzīvotāju ēdienkartē dominē trīs augu eļļu veidi: rapšu, saulespuķu un olīveļļa, starp kurām tieši rapšu eļļas taukskābju saturs ir viens no vērtīgākajiem.

Augstā oleīnskābes satura dēļ, kas ir līdzīgs kā olīveļļai, rapsis ir pazīstams kā „ziemeļu olīva". Turklāt, rapšu eļļa satur neaizvietojamās taukskābes Omega-3 un Omega-6, kuras ir vitāli nepieciešamas organisma funkcionēšanai, jo tās, starp citu, palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs. Taču tieši rapšu eļļā ir visvairāk vērtīgo Omega-3 taukskābju - desmit reizes vairāk nekā olīveļļā. Tikai 2 ēdamkarotes rapšu eļļas dienā pilnīgi apmierina cilvēka fizioloģisko vajadzību pēc alfa-linolēnskābes (ALA), kas ir viena no Omega-3 taukskābēm.

Jāpievērš uzmanība ne tikai nepiesātināto taukskābju uzņemtajam daudzumam, bet arī to proporcijai – rapšu eļļai no cilvēka uztura vajadzību viedokļa ir labvēlīga Omega-6 un Omega-3 proporcija (2:1).

Rapšu eļļā ir arī bagātīgs daudzums antioksidantu, kā arī rapšu eļļa ir lielisks veselībai vajadzīgo taukos šķīstošo vitamīnu avots, kas labvēlīgi ietekmē cilvēka organismu. Rapšu eļļā esošais antioksidants – vitamīns E, kas pazīstams arī kā jaunības vitamīns, uztur veselu un jauneklīgu ādu, uzlabo imunitāti. Savukārt, provitamīns A jeb beta-karotīns, ko bagātīgā daudzumā satur rapšu eļļa, var piešķirt ādai iedegumam līdzīgu izskatu. Organisms pats nespēj sintezēt provitamīnu A un vitamīnu E, tādēļ tie ir jāuzņem ar pārtiku.

Rapšu eļļa ir arī bagāta ar augu steroliem, kuri palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs, kas pozitīvi ietekmē arī jūsu sirds veselību.

Plašāka informācija par kampaņu www.iemilirapsuellu.lv. Seko mums arī www.facebook.com.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV