Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Anglijā atrasts vairāk nekā 70 gadus vecs funkcionējošs ledusskapis

Līva Jēgere, 27.01.2012. 15:49 | komentāri (1)

Anglis Džims Viliamsons no Dērbijšīras vēl joprojām savā vasarnīcā izmanto vairāk nekā 70 gadus vecu ledusskapi, kas izgatavots īsi pirms Otrā pasaules kara vai tā laikā. Senlaicīgā iekārta bijusi pastāvīgā lietošanā kopš tās iegādes brīža un vēl joprojām darbojas, uzglabājot pārtikas produktus svaigus. Kā novērtējuši eksperti, modelis Electrolux L380 ir vecākais funkcionējošais ledusskapis Anglijā.
Anglijā atrasts vairāk nekā 70 gadus vecs funkcionējošs ledusskapis

Salīdzinot seno ledusskapi ar mūsdienu iekārtām, tas patērē ievērojami vairāk elektroenerģijas – tā darbībai nepieciešami 900kWh, turpretim mūsdienu ledusskapju darbības nodrošināšanai ir vajadzīgi tikai 94kWh, kas ir desmitā daļa no senlaicīgā ledusskapja elektroenerģijas patēriņa. Electrolux eksperti iesaka iedzīvotājiem nelietot vairāk nekā 10 gadus vecas elektroiekārtas, jo tās patērē neadekvāti daudz energoresursu. Mūsdienu ledusskapji ir ne tikai energoefektīvāki, bet arī par 50% ietilpīgāki, salīdzinot ar pirmskara laikā izstrādāto Electrolux L380, kā ietilpība ir tikai 109 litri.

Stāsts, kādā antīkais ledusskapis nonācis pie Viliamsona, vijas cauri vairākiem gadu desmitiem. „Mana tante pirms vairākiem gadiem pierakstījās garā gaidīšanas sarakstā, lai saņemtu divus ledusskapjus: vienu sev pašai, otru savai māsai - manai mammai. Pēc ledusskapja iegādes līdz 60. gadu sākumam tas atradās manu vecāku mājās, pēc tam viņi pārvācās uz vasarnīcu Dērbijšīrā, paņemot līdzi arī ledusskapi. Savukārt es šo vasarnīcu ieguvu mantojumā, tomēr tagad ar sievu esam iecerējuši to pārdot," stāsta vecākā Electrolux ledusskapja īpašnieks Džims Viliamsons.

Tā kā ledusskapis vēl joprojām pilda savas funkcijas kā pienākas, Viliamsons esot vēlējies ledusskapim atrast jaunas mājas vai arī atstāt to lietošanā nākamajam vasarnīcas saimniekam. Tikpat labi Viliamsons šo seno iekārtu nodotu arī kādam muzejam vai organizācijai glabāšanā kā vērtīgu Otrā pasaules kara relikviju. Electrolux vēsturnieks ir apstiprinājis, ka ledusskapis, kas pieder Džimam Viliamsonam, ir no 1934. līdz 1941. gadam izstrādātais Electrolux L380. Mājsaimniecības un profesionālo ierīču ražotājs ir sazinājies ar Londonas Kara muzeju un informējis par šo vēsturisko atradumu, piedāvājot iespēju izvietot ledusskapi muzejā iedzīvotāju apskatei.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV