Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Kāpēc ir vērts darīt vairāk

Laura Zakse, Cosmopolitan, 10.02.2012. 14:06 | komentāri (1)

Vai tu vēlies radoši strādāt un arī labi pelnīt? Darīt vairāk nozīmē apmaksāt rēķinus un tajā pašā laikā arī just radošu apmierinājumu. Līdzīgi kā Gvineta Paltrova, kura spēlē, dzied un raksta. Viņa varētu dzīvot itin komfortabli no filmēšanās ienākumiem vien, taču viņa ir izvēlējusies atklāt arī citas savas radošās puses, tādējādi iegūstot dzīvē zināmu līdzsvaru.
Kāpēc ir vērts darīt vairāk

Dažādi paralēli karjeras virzieni piedāvā ko vairāk par pievilcīgu CV. Tas var sniegt kontroli un līdzsvaru pār karjeru un finansēm ļaujot tev strādāt tur, kur maksā labi (bet, kas, iespējas, nesagādā tik lielu prieku) un realizēt projektus, kas nav tik labi apmaksāti (bet kurus tu tiešām mīli). Lai vai kā, runa nav tikai par finansēm, bet šāda izvēle palīdz iegūt dažādu pieredzi jomās, kurās tu varbūt nejūties tik pārliecināta. Izmēģināt savus spēkus ir tas pats, kas veikalā noskatīto lietu pielaikot pirms pirkšanas. Cosmo runāja ar trim sievietēm, kuru darbības jomas ir dažādas un no kurām mēs visas varam iedvesmoties.

Aktīva darbošanās tiek novērtēta

"Man bija 16 gadu, kad saņēmu piedāvājumu reizi nedēļā Liepājas avīzē Rīta ekspresis sagatavot rakstu jauniešiem. Kopš tā laika rakstīšanu neesmu pārtraukusi," atceras žurnāla Deko galvenā redaktore, modes bloga whimsicalagnesiga un 2012. gada Whimsicalagnesiga plānotāja autore Agnese Kleina.

Katra viņas diena ir rūpīgi saplānota, un darbi seko cits citam. Agnese ir pārliecināta – ja strādā ar maksimālu atdevi, apkārtējie to jūt, un līdz ar to parādās aizvien vairāk piedāvājumu. "Tieši tā es kļuvu par žurnāla Deko galveno redaktori," atklāj Agnese.

Vislabāk viņai patīk strādāt naktīs – tad nav jāatbild uz telefona zvaniem vai vēstulēm un rodas vistrakākās idejas. Ikdienas ritms ir iemācījis vienlaikus lasīt e-pastus, runāt pa telefonu un rakstīt blogam vai žurnālam. Agnese var strādāt lidmašīnā, lidostā, autobusā un automašīnā. Saprotams, ka nedēļa nebeidzas piektdienā un arī brīvdienas lielākoties paiet dažādos darbos. Radošā sfēra neļauj ieslēgt "atpūtas režīmu", jo idejas rodas nepārtraukti (pat miegā). Nav iespējams arī nenest darbu uz mājām: "Neatstāšu taču galvu birojā," viņa joko.

Ikdienā Agnesei spēku dod jogas nodarbības un žurnāla Deko kolēģes, kuras uzklausa un palīdz ar padomu. Lielu atbalstu sniedz ģimene, kas lepojas ar viņas panākumiem.

Labas atsauksmes iedvesmo

Šobrīd Agnese ar žurnāla starpniecību cenšas atbalstīt radošus cilvēkus, tāpēc blogā izveidojusi sadaļu Made in Latvia. Vērojot citu fantastiskos projektus, rodas iedvesma pašai darīt vairāk un labāk – viņa skaidro. Arī lasītāju atsauksmes par žurnāla vai bloga rakstiem ļauj nedomāt par negulētajām naktīm un sniedz iedvesmu jauniem projektiem.
"Man ļoti patīk ceļot – tad es aizmirstu, ka esmu redaktore un blogere. Esmu vienkārši Agnese Amerikā vai Japānā. Turklāt no attāluma uz dzīvi un paveikto ir iespējams paskatīties no malas − daudzas lietas top skaidrākas, un prātā rodas desmitiem radošu ideju," priecājas Agnese.

Viņa ir pārliecināta: "Ja sapņus palaiž kosmosā, viss notiek. Tas nav Ošo, tā ir mana pieredze. Vajag par kaut ko domāt, pie tā strādāt, un tad kādu dienu tu saņemsi piedāvājumu ar to nodarboties."

Jaunas idejas neļauj palikt mājās

"Sevi sāku apzināties 25 gadu vecumā, kad iestājās uzplaukums radošajā ziņā – bija lērums ideju, kuras vajadzēja realizēt," atceras laikraksta Diena pielikuma Ģimenes diena redaktore, bloga Kids Gazette autore, mūzikas žurnāla Figaro māksliniece un stiliste, lielveikalu katalogu stila lapu veidotāja Santa Bindemane.

Arī viņas dzīvē ir bijis tipisks mājsaimnieces posms – Santa tīrīja māju, gatavoja ēst, pavadīja laiku kafejnīcās, devās iepirkties... taču drīz vien saprata, ka tas nav domāts viņai. Vēlme realizēt arvien jaunas idejas neļāva ilgāk palikt mājās. "Esmu izmēģinājusi sevi dažādās jomās un tagad zinu, ko reāli varu paveikt un kas man tomēr nav piemērots," atklāj Santa.

Viņai sagādā grūtības apstāties pie jau paveiktā, jo katrs projekts bieži ir atspēriena punkts kaut kam jaunam. Piedāvājumi parādās paši, lai gan sākumā nereti nākas strādāt par brīvu. Sākumā Santa daudzos projektos iesaistījās bez atlīdzības, jo zināja, ka tā gūs pieredzi. Galvenais šķita sevis prezentēšana un apņēmība strādāt. Tā bija ar žurnālu Pastaiga – Santa piezvanīja galvenajai redaktorei Initai Zanderei un piedāvāja uzrakstīt interviju ar modes dizaineru Alessandro Sartori. Arī uz žurnālu Mans Mazais aizgāja pati ar savām idejām. "Tagad varu pateikties žurnāla Veselība redaktorei Solvitai Veldei − viņa man noticēja viena no pirmajām," saka Santa.

Žēl veltīt laiku miegam

Santa nenoliedz, ka ikdienas ritms ir diezgan neprātīgs, bet spriež, ka tas acīmredzot vienkārši ir tāds periods: "Es vienmēr paturu prātā, ka man ir ģimene un divi bērni." Protams, rodas diskusijas, ka darbam jāvelta mazāk laika, tāpēc, lai nebūtu jāstrādā mājās, viņa ir noīrējusi nelielu telpu Mākslinieku savienībā. "Dažkārt nemaz negribu doties gulēt, un, laižoties miegā, nevaru vien sagaidīt rītu – tik ļoti es mīlu savu darbu," viņa atzīstas.
Santa saka: "Jo vairāk es daru, jo vairāk man ir spēka." Blogošanas sākumā šī nodarbe aizņēma visu dienu, taču tagad viņa vienlaikus ir iesaistījusies vēl vismaz sešos citos projektos. "Es varu paspēt visu – pat aiziet ar mammu pusdienās."

Santas mazais sapnītis ir iemācīties franču valodu, jo tas pavērtu iespēju stažēties kā Milk magazine ārštata žurnālistei. Tomēr viņai šķiet, ka franču valoda ir ciets rieksts. Viens no projektiem, pie kuriem Santa šobrīd strādā, ir blogs anthon.b, kurā tiek popularizēti vietējo dizaineru apģērbi bērniem. Viņai ir ideja, kā tam ir jāizskatās un jādarbojas, bet laika trūkuma dēļ projektu ir deleģējusi māsīcai Edītei Ķirsei. Vietējo un kaimiņvalstu dizaineru ražojumi, pēc Santas domām, noteikti varētu interesēt arī Rietumu tirgu, taču pie tā vēl daudz jāstrādā. Lai tas paliek Projekts 2012!

Ikdienu plānoju mēnesi uz priekšu

"Man šķiet pretdabiski ilgstoši darīt vienu lietu. Svarīga ir nemitīga attīstība. Turklāt es vienmēr esmu iedziļinājusies tajā, kas mani interesē," skaidro Rīgas Stradiņa Universitātes Medicīnas fakultātes studente, dūla, bloga Perlumamma autore un topošo māmiņu lekciju vadītāja Katrīna Puriņa.

Viņas galvenā motivācija ir mērķtiecība, spēks un ambīcijas. Katrīna stāsta, ka viņas dzīves mērķis nav atrast arvien jaunus izpausmes veidus, bet gan iedziļināties tajās jomās, kas šķiet tuvas. Par medicīnu Katrīna sākusi interesēties jau vidusskolā, un, lai arī viņai ir jau divi bērni un gadu skaits lielāks nekā pārējiem kursabiedriem, šobrīd viņa jūtas nonākusi īstajā vietā. Katrīna ir pārliecināta, ka realizēt sapņus nekad nav par vēlu.

Ikdienu Katrīna plāno mēnesi uz priekšu, un šobrīd lielāko daļu laika aizņem mācības un meitiņu audzināšana. Viņa darbojos kā dūla (sniedz emocionālo atbalstu grūtniecēm), reizi mēnesī vada lekcijas un brīvajā laikā raksta blogu. Katrīna paskaidro, ka radošās izpausmes ir viņas sekundārā dzīve, bet bez tās nevar iztikt. Būdama dūla, viņa rēķinās, ka grūtnieces var piezvanīt arī naktī, bet šis ceļš ir pašas izvēlēts, tāpēc netiek uztverts kā darba ēnas puse. Lai visu paspētu, naktis bieži tiek pavadītas nomodā. Trīs stundas miegam divās diennaktīs ir ikdiena. Arī draugus un ballītes vairs nesanāk apmeklēt tik bieži, tomēr Katrīna cer, ka tā nebūs vienmēr.

Dzīvē vajadzīgs līdzsvars

Milzīgu spēku viņai sniedz meitas, palīdz arī ticība Dievam un visu varoši, radoši cilvēki apkārt. "Ja kaut vienam cilvēkam no simta patīk tas, ko es daru, tad saprotu, ka esmu uz pareizā ceļa," apgalvo Katrīna un stāsta, ka nespēj būt tikai mājās vai tikai darbā – visur vajadzīgs līdzsvars. "Dzīve ir aizraujoša, un ap mums ir tik daudz saistošu lietu un interesantu cilvēku, no kuriem iedvesmoties." Katrīna vēlas iedrošināt sievietes piepildīt sapņus. Tas nav viegli, bet ir paveicams.

"Vēlme sevi realizēt vairākās jomās nekādā gadījumā nav neizlēmība," uzsver psiholoģe Marija Ābeltiņa. "Pašrealizācija ir viena no svarīgākajām cilvēka vajadzībām, un daudzpusīga darbošanās var sniegt gandarījumu un piepildījumu. Nebaidies atklāt sevī jaunas šķautnes un izmēģini darboties dažādos ampluā! Tas bagātina dzīvi un ļauj sevi labāk iepazīt," rezumē Marija Ābeltiņa.

Neesi vienpusīga!
Realizējoties vairākās jomās, arī ieguvumu būs vairāk:
Ikdiena kļūs interesanta un piepildīta.
Tu iemācīsies novērtēt savas stiprās puses un atzīt vājās.
Zini teicienu – jo vairāk dara, jo vairāk paspēj? Tas ir tiesa!
Tu varēsi darīt gan labāk apmaksātas, gan sirdij tuvākas lietas.
Cilvēki apbrīnos un cienīs tavas darbaspējas.
Paziņu lokā ienāks daudz jaunu un interesantu cilvēku.
Pavērsies arvien jaunas iespējas.
Tu kļūsi par daudzpusīgāku personību.
Pieaugs pašapziņa.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV