Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Brīnumtabletes vai inde? Tievēšanas līdzekļu lāsts

Ance Siliņa, Cosmopolitan, 13.02.2012. 10:34

Kāpēc mocīties sporta klubā un ierobežot saldumu ēšanu, ja tā vietā var iedzert tableti, kas padarīs slaidu vienas nakts laikā? Cosmo stāsta, kāpēc šāda lētticība daudzām sievietēm sabojājusi dzīvi, radījusi nopietnas veselības problēmas un pat beigusies letāli.
Brīnumtabletes vai inde? Tievēšanas līdzekļu lāsts

20. gadsimtā tabletes jeb sapresēts ārstniecisks pulveris ir piedzīvojis milzīgu popularitātes uzplaukumu – cilvēki ar tām centušies ārstēt visu: galvassāpes, iekaisumus, iekšējo orgānu problēmas u.c. Bet kamēr mums baltas vai krāsainas tabletītes nereti šķiet vienīgais glābiņš, ražotājiem tas ir daudzmiljonu bizness.

Kopš visā pasaulē tiek dziedātas slavas dziesmas ķermeņa kultam, sievietes arvien biežāk salīdzina savu figūru ar slaidajiem glancēto žurnālu modeļu augumiem. Ražotāji nesnauž – viņi tajā saskata iespēju nopelnīt milzīgu naudu. Tā radās brīnumtabletītes – miljoniem jaunu sieviešu cerība uz apskaužami slaidu ķermeni. Solītais bija vilinošs: ēd, ko vēlies, gulšņā dīvānā kaut visu dienu – tablete visu grūto darbu izdarīs tavā vietā! Agrāk šīs tabletes tika veidotas uz amfetamīna bāzes, taču, kā atzīst narkologs Jānis Strazdiņš, amfetamīns un dažādi tā atvasinājumi nereti sastopami arī mūsdienu tievēšanas kapsulās.

Atkarības purvā

25 gadus vecā Sintija (vārds mainīts) tievēšanas zāļu bīstamību apjauta gandrīz pēdējā brīdī. "Man nebija izteikts liekais svars, taču likās, ka slaidāka jutīšos labāk. Internetā atradu atsauksmes par taizemiešu brīnumlīdzekli, kas solīja fantastiskas pārvērtības. Instrukcijā bija rakstīts, ka jālieto viena tablete dienā. Pirmās pārmaiņas sajutu pavisam drīz – bija vairāk enerģijas un negribējās ēst. Pēc pāris dienām sāku justies mazliet dīvaini – brīžiem mocīja drebuļi un es "griezu" zobus. Nevarēju apēst neko vairāk par pāris āboliem un rupjmaizes šķēli. Naktīs mocīja bezmiegs, jutos sagurusi, bet pieci zaudētie kilogrami šķita tā vērti. Vēl pēc dažām dienām ievēroju, ka darbā pat mazākais konflikts noved mani līdz asarām, taču apkārtējo izteiktie komplimenti bija stimuls turpināt. Kad sasniedzu kāroto svaru – 55 kilogramus – zāļu lietošanu pārtraucu. Tomēr zaudēto drīz vien atguvu, tāpēc atkal nopirku tās pašas tabletes. Šoreiz tievēšana pārvērtās par apsēstību un pat atkarību. Sāku dzert dubultas devas, tāpēc blakusefekti kļuva arvien izteiktāki. Svēros no rīta un vakarā, slikti gulēju, sākās halucinācijas. Pāris reizes pat "atslēdzos". Draudzene piedraudēja – ja nevērsīšos pēc profesionālas palīdzības, viņa izstāstīs manai ģimenei, draugiem un kolēģiem. Pateicoties tam, es sāku ārstēties."

Tablešu anatomija

Dietoloģe Laila Meija skaidro, ka tievēšanas līdzekļus var iedalīt divās kategorijās – medikamentos un uztura bagātinātājos. Medikamenti ir stingri kontrolēti ārstniecības līdzekļi. Pirms nonākšanas aptieku plauktos tiem veic neskaitāmas drošības pārbaudes, piešķir sertifikātus un nosaka to atbilstību stingriem parametriem. Medikamentu blakusefektus rūpīgi reģistrē, tāpēc daudzos gadījumos tie tiek aizliegti.

Turpretī uztura bagātinātājus neuzrauga, to reģistrēšana ir daudz vienkāršāka – nepieciešami tikai pierādījumi par efektiem vai blakusefektiem. Bieži vien uztura bagātinātāju iedarbība uz cilvēka organismu nav zināma, jo tos testē in vitro (mēģenēs) vai uz dzīvniekiem. Arī pētījumu rezultāti nereti nav uzticami.

Starp laboratorijas kāmīša un jaunas sievietes organismu vienādības zīmi likt nevar, tāpēc efekti nav droši paredzami. Gan jau arī tu esi dzirdējusi nostāstus, ka tablešu sastāvā bijušas pat parazītu oliņas. Laila Meija to apstiprina – pirms kāda laika tabletēs patiešām bijusi tik eksotiska sastāvdaļa. Arī tagad internetā nopērkamajos produktos atrodamas ne mazāk interesantas vielas, piemēram, urīndzenoši vai caureju izraisoši līdzekļi. Loģiski domājot – ja sieviete pieēdīsies un vēlāk visu apēsto izvadīs ārā, svari rādīs iepriecinošu ciparu. Taču patiesībā ēdienreizē gūtie tauki nekur nav izgaisuši, turklāt piecu minūšu ilgo prieku par svara samazināšanos nomāc zarnu gludās gļotādas bojājumi (un ļoti bieži arī ar uzviju atgūtie kilogrami). Savukārt novājēšanas līdzekļi ar urīndzenošu efektu var sagādāt "brīvdienas" slimnīcā ar diagnozi – nieru bojājumi. Laila Meija stāsta, ka reiz bijis populārs kāds tievēšanas līdzeklis, kurā apvienoti visi trīs efekti – urīndzenošais, kā arī caureju un vemšanu izraisošais. Uz ko tikai cilvēki nav gatavi slaiduma vārdā!

Santaklāras Universitātes sagatavotajā informācijā vēstīts, ka novājēšanas tabletes pēc to iedarbības veida iedala trīs grupās. Pirmā ir tauku sadedzināšanas līdzekļi (fatburner), kas var saturēt efedrīnu – amfetamīnam līdzīgu psihotropu vielu. Šīs vielas blakusefekti ir sirdsdarbības traucējumi, paaugstināts asinsspiediens, trauksme, atkarības rašanās, koma un pat nāve. Otrā ir apetīti mazinoši līdzekļi. Tie satur sibutramīnu, kas palielina sirdslēkmes, miokarda infarkta un insulta risku. Un trešā − līdzekļi, kas aizkavē tauku veidošanos. Tie var saturēt rimonabantu, kas, savukārt, var izraisīt baiļu un depresijas lēkmes.

Vai neesi aizdomājusies, kāpēc tievēšanas tabletēm bieži vien vispār nav norādīts sastāvs (vai arī tas nav pieejams nevienā mums saprotamā valodā)? Tāpēc, ka neviens īsti nezina, kas un kādā koncentrācijā šajās kapsulās atrodams. Pirkt tabletes internetā ir "krievu rulete" – tu nekad nevari būt droša, vai tiksi cauri sveikā.

"Kāda starpība, ja var notievēt..."

Ļoti bieži uztura bagātinātāju lietošanu pavada tādi blakusefekti kā sausa mute un reiboņi. Arī 22 gadus vecā Anita (vārds mainīts) stāsta: "Jau pamatskolā man bija kompleksi par figūru, cīnījos ar lieko svaru. Sāku mērķtiecīgi to zaudēt un drīz vien iedzīvojos anoreksijā. Tad nolēmu internetā pameklēt tievēšanas līdzekļus un izlasīju labas atsauksmes par brīnumtabletēm ar nosaukumu LiDa. Zināju, ka Latvijā tās ir aizliegtas, bet kāda starpība – ka tikai notievēt! Lietošanas laikā jutu, ka līdzeklis patiešām iedarbojas – mazinājās apetīte un visu laiku slāpa. Par laimi, nekādus nopietnus veselības sarežģījumus tabletes neradīja, lai gan es pat biju tiem gatava."

Narkologs Jānis Strazdiņš novērojis, ka visbiežāk par tablešu upuriem kļūst tieši anoreksijas un bulīmijas slimnieces. Viņām trūkst barības vielu, rodas problēmas ar kauliem un zobiem, tāpēc organisms novājinās. Bieži tablešu lietošanu pavada arī psihiski traucējumi. Jāņa Strazdiņa pieredzē bijuši gadījumi, kad tievēšanas līdzekļu lietotājas piemeklē maniakāli stāvokļi – uzbudinājums mijas ar nemieru un trauksmi.

Miljonu bizness

Daudzus nelegālos tievēšanas superlīdzekļus brīvi var iegādāties interneta sludinājumu vietnēs. Arī Cosmo izdevās sazināties ar vairākiem tablešu tirgotājiem, un viņu teiktais bija patiesi šokējošs. Piemēram, kāds atzina, ka viņa pārdotās tabletes LiDa tikai (!) vienai no desmit sievietēm izraisa galvas reiboņus un sirdsdarbības problēmas. Tajā pašā laikā visi bilda, ka pirms to iegādes vajadzētu rūpīgi izvērtēt veselības stāvokli un problēmu gadījumā iepriekšminēto LiDa nelietot. Tātad, ja tev pēc tablešu lietošanas visu mūžu būs jācīnās ar sirds vai nieru bojājumiem, pārdevēji par to neuzņemas pilnīgi nekādu atbildību.

Pat pēc aizliegšanas Latvijā un visā Eiropā LiDa un dažādi tās atvasinājumi bija un joprojām ir internetā nopērkamo tablešu topa augšgalā. Neskatoties uz sūdzību daudzumu un zināmajām sekām, sievietes joprojām šo līdzekli pērk. Dietoloģe Laila Meija stāsta, ka nereti draudzenes izveido veselu tablešu upuru ķēdi – pat tad, ja pirmajai tievētājai ir sabojāta veselība, viņas draudzene tik un tā šo līdzekli izmēģinās − aklā cerībā, ka viņu blakusefekti nepiemeklēs.

Zāļu valsts aģentūras pārstāvji norāda, ka jau 2007. gadā Latvijas interneta vietnēs piedāvātā produkta LiDa sastāvā tika konstatēta aktīvā viela sibutramīns, kas tobrīd bija reģistrēto recepšu zāļu sastāvā. Vienlaikus bija pieejama informācija par šī produkta kaitīgo ietekmi uz veselību, tostarp neārstējamām saslimšanām un nāvi. Nereti LiDa tablešu lietošana beidzās slimnīcā – ar bojātām aknām un vairogdziedzeri, bezmiegu, psihiskām novirzēm un pat reanimāciju.

2010. gada sākumā Eiropas Zāļu aģentūra pieņēma lēmumu par visu sibutramīnu saturošo zāļu reģistrācijas apliecību darbības apturēšanu. Laila Meija stāsta, ka LiDa sastāvā sibutramīns sasniedzis pat toksisku koncentrāciju – tajā ir piecas līdz sešas reizes lielāka deva nekā iepriekš Latvijā reģistrētajos preparātos.

Taču LiDa nav vienīgais toksiskais kokteilis, kas viegli nopērkams internetā. Kā panaceja sieviešu kompleksiem tiek piedāvāti Hoodia, Mezitang, Herbid, Acai Berry Thin un daudzi citi brīnumlīdzekļi, kas sola nodzīt kilogramus burtiski vienas nakts laikā. 2011. gada sākumā Latvijā izskanēja brīdinājumi par ārkārtīgi bīstamām tievēšanas tabletēm ar nosaukumu Hergic. Kā novēroja Cosmo, internetā joprojām ir nopērkami dažādi šo tablešu atvasinājumi, un kāds tirgotājs stāsta, ka Herbid ir uzlabots, stiprākas iedarbības Hergic. Ražotāji esot tie paši!

Zāļu valsts aģentūra brīdina, ka īpaši draudi veselībai rodas, iegādājoties nezināmas izcelsmes produktus no privātpersonām internetā, jo to izplatītāji neatbild par kvalitāti, iedarbību un lietošanas sekām. Cilvēkiem tīši varētu tikt sniegta maldinoša un nepatiesa informācija par to, ka piedāvātais produkts garantē ārstnieciskas un dzīves kvalitāti uzlabojošas funkcijas. Patiesība ir gluži cita. Piemēram, 2010. gada oktobrī atklājās, ka kāda internetā nopērkama ārstnieciskā līdzekļa sastāvā ir dezinfekcijas vielas, kuras izmanto sabiedrisko vietu uzkopšanai.

Naiva ticība brīnumiem

Cosmopolitan interneta lapā Cosmo.lv regulāri parādās gan tablešu pārdevēju, gan izmisīgu pircēju sludinājumi. Lai cik ironiski tas arī būtu, diskusiju nosaukumos vienmēr figurē vārds brīnumtabletītes. Tievēšanas līdzekļu diskusijās bieži vien ir lasāmi tādi šokējoši jautājumi kā: "Esmu stāvoklī, vai varu dzert tievēšanas līdzekļus?" Brīžiem šķiet pat neticami, ka jaunas un izglītotas sievietes ir gatavas riskēt ar savu veselību un turpmākās dzīves kvalitāti, paļaujoties uz mistisku Ķīnas rūpnīcu ražotām brīnumtabletītēm, kas sola visu izdarīt viņu vietā. Visiem ir skaidrs, ka Ziemassvētku vecītis un Zobu feja realitātē neeksistē, tad kāpēc sievietes naivi tic mistiskām tabletēm, kas sola skaistu augumu bez mazākās piepūles un veselības problēmām?

Ar tievēšanu apsēstas slavenības

Kāds ir viņu auguma noslēpums? Parasti zvaigznes atsaucas uz labiem gēniem un regulāru sportošanu, bet par dienišķo tabletīti pirms ēdienreizes noklusē...

Parisa Hiltone

Lerija Kinga šovā viņa atzina, ka ir lietojusi narkotisku vielu – aderallu, kam piemīt svaru mazinošas īpašības.

Māsas Kardašjanas

Kima, Kortnija un Hloja uz maiņām ir bijušas tievēšanas tablešu Quick Trim reklāmas sejas un zvēr, ka par saviem lieliskajiem augumiem var pateikties tieši šim līdzeklim.

Nikola Ričija

Viņas tablešu atkarība un slimīgais kaulainums šausmināja sievietes visā pasaulē.

Kendra Vilkinsone

Kendra atzinusi, ka tievēšanas tabletes viņai palīdzējušas tikt galā ar pēcdzemdību svaru.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV