Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Kā iegūt darba devēja uzticību un atzinību?

Aira Reinfelde, 21.02.2012. 11:02

Iet uz priekšu vai palikt uz vietas - tas ir tavā ziņā! Katrs pats izvēlas savu karjeru, savu dzīves ceļu. Šis būs stāsts no uzņēmēja - darba devēja skata punkta. Būs veiksmes piemēri un ieteikumi - gan praktiski, gan filozofiski.
Kā iegūt darba devēja uzticību un atzinību?

Karjera parasti sākas ar kādu sapni, ja nav sapņa, tad nav sākuma, mēs tikai peldam kādā virzienā pa straumi. Bet peldam nevis uz augšu, bet uz nekurieni, jo nezinam savu galamērķi. Galamērķi ir iespējams sasniegt tikai tad, ja tas ir skaidri zināms un definēts. Tieši tāpat ir ar mūsu dzīvi. Ja kaut kas nav tā, kā gribētos, nav vērts raudāt vai žēloties, labāk pajautā sev - vai tu zini, ko gribi? Jo, ja tu zini un ja tev ir skaidrs mērķis, uz ko tiekties, tu to sasniegsi, tas ir dabas likums. Dzīve, varbūt ne vienmēr pa taisnāko ceļu, bet aizvedīs tevi tur, kur tu vēlies nokļūt.

Lielākoties ceļš pa karjeras kāpnēm vairumam sākas pēc studiju beigšanas vai studiju laikā, citam jau pēc vidusskolas. Tas sākas tad, kad esi izvēlējies savu dzīves ceļu, nav svarīgi, kādā vecumā un kādā statusā tu tajā brīdī esi, svarīgs ir tavs lēmums.

Ja cilvēks ir pārliecināts par sevi, starojošs un runājot nestostās, ar viņu viss ir kārtībā, viņam viss šajā dzīvē notiek, ja cilvēks ir nobijies, samulsis, nespēj izteikt savu viedokli, ar acīm peld kaut kur tālumā, viņā valda haoss un neskaidrība.

Daudz esmu strādājusi ar studentiem, jauniešiem, kas kaut ko vēlas darīt, ar dažādiem jauniešiem, par dzīvi pārliecinātiem, veiksmīgiem, tādiem, kas vēl īsti nezina, ko grib, bet enerģiski meklē, tādiem, kam ir skaidrs savs dzīves ceļš.

Šis nebūs stāsts par jauniešiem vai kādas konkrētas kategorijas cilvēkiem, bet gan par personībām, par cilvēku tipiem, tā teikt, skats no malas un neliela, praktiska analīze.

Ir tikai daļēja taisnība, ka pirmais iespaids ir noteicošais, ka pirmais iespaids pasaka par cilvēku visvairāk. Cilvēki ir ļoti dažādi, ir cilvēki kā atvērta grāmata, kuriem var redzēt cauri un paredzēt viņu nākamos soļus, ir cilvēki, kurus, šķiet tu pazīsti daudzus gadus, bet joprojam atklājas arvien jaunas dīvainības, joprojām ir sajūta, ka patiesībā viņu nepazīsti. Tie cilvēki bieži vien ir noslēgti sevī vai ar dalītu personību. Tas nav nekas slikts, tas ir pat ļoti labi, jo viņš spēj pielāgoties dažādām situācijām, dažādiem cilvēkiem, dažādiem apstākļiem, viņš visur ir kā zivs ūdenī, bet tev visu laiku ir sajūta, ka viņu nemaz nepazīsti.

Ir dažādi cilvēku tipi, dažādas personības, bet viena lieta gan visiem ir kopīga - cilvēks dzīvē ir tas, par ko vēlas kļūt!

Kā veiksmīgi veidot un attīstīt savu karjeru?

Nav tādas formulas, viss atkarīgs no tavas mērķtiecības. Cilvēkam ir jāmācās visu mūžu, un tas, cik tālu dzīvē tiksi, ne vienmēr ir atkarīgs no tā, kāds tev ir diploms. Laba izglītība, protams, paver daudz ceļus un iespējas un attīsta cilvēka intelektu, bet ne vienmēr ir galvenais rādītājs.

Ļoti daudzi novērojumi ir gūti, pieņemot praksē augstskolu studentus. Tā ir lieliska pieredze man pašai, kā arī iespēja redzēt un vērot dažādus cilvēkus viņu attīstības posmā.

Te būs daži ieteikumi, daži novērojumi un praktiski piemēri.

Reiz meitene atnāca pieteikties mārketinga praksā. 3 kursa studente, studē reklāmu un mārketingu. Pārrunās viņa nespēja definēt, kas viņu interesē, kas viņai patīk un ko viņa vēlētos iemācīties. Bija klusa un nobijusies, īsti par sevi neko pastāstīt nevarēja. Mēs ar kolēģi nevarējām saprast, ko ar viņu darīt. Mārketinga cilvēkam ir jābūt atvērtam, starojošam, radošam, pilnam idejām un ierosinājumiem, bet šī meitene bija ļoti iegrimusi sevī un ļoti nepārliecināta par sevi.

Nolēmām ar meiteni atklāti aprunāties, pastāstījām, kādas viņai perspektīvas, ja vien viņa vēlēsies darboties izvēlētajā profesijā, pastāstījām, ka šeit pie mums neviens nevienu nenosoda, mums nav kādi izdomāti standarti un principā nav nekādu robežu, izņemot elementāras ētikas normas. Iesaistījām šo meiteni vienā radošā pilotprojektā, kuru veidoja studenti, katram bija dota iespēja radoši izpausties. Tas, kā meitene atvērās, bija īsts brīnums. Viņa spēja ne tikai radīt fantastiskas idejas, bet arī deliģēt uzdevumus, vadīt komandu, zvanīt potenciālajiem sadarbības partneriem un pārliecināt viņus atbalstīt projektu. Ja mums būtu bijusi brīva mārketinga vakance, ne mirkli nešaubītos meiteni pieņemt darbā, šis būtu nenovērtējams darbinieks. Pašaizliedzīga, centīga, godīga un attapīga meitene.

Ja šajā meitenē saskati savu līdzību, tad mans ieteikums ir - esi, kāda esi, bet nebaidies atvērties un nebaidies kļūdīties. Tu, iespējams, baidies kaut ko salaist dēlī, bet slikti būs tad, ja neko nedarīsi, nevis, ja centīsies. Darba devēji novērtē savos darbiniekos centību un vēlmi augt un attīstīties. Šādā darbiniekā darba devējs ir gatavs arī ieguldīt savu laiku apmācībai, jo redz darbinieku, kurš nesīs uzņēmumam pievienoto vērtību, kurš darbosies uzņēmuma interesēs. Nekad nebaidies būt tu pati, galvenais, esi centīga, centies iegūt arvien jaunas zināšanas un nebaidies izteikt savu viedokli. Tu vari sasniegt lielus panākumus, ja vien spēsi darba devējam parādīt, ka tevī snauž liels potenciāls, kurš mostas pamazām, bet ar augstu pievienoto vērtību. Svarīgākās īpašības, kuras darba devējs ļoti augstu novērtē ir: centība, entuziasms, uzcītība un uzticamība. Ja tev piemīt šīs īpašības, tad tev ir ļoti liela iespēja tikt labā amatā un kāpt pa karjeras kāpnēm. Galvenais saproti, ko tu vēlies un nospraud sev mērķi, un esi tu pati!

Spilgta personība

Atnāca puisis uz pārrunām, jau pirmajās piecās minūtēs man bija skaidrs, ka šis ir topošais uzņēmējs. No viņa staroja enerģija, pašpārliecinātība, viņš bija zinātkārs, pilns ar spožām idejām. Viņš uzdeva daudz jautājumuu, bet pārāk daudz par sevi nestāstīja, vien to, ka viņš vēlas darboties tādā un tādā jomā, ka viņa dzīves mērķi ir reiz pašam kļūt par uzņēmēju. Un tā bija viņa lielākā kļūda pārrunās. Es labprāt viņu noalgotu kādam konkrētam projektam "sabīdīt" kādus kontaktus vai noorganizēt kādu svarīgu procesu, bet ne uz pastāvīgu darbu uzņēmumā. Jo es viņā redzu potenciālo konkurentu. Neesmu gatava ieguldīt viņā laiku, apmācot, jo redzu, ka to viņš izmantos savtīgos nolūkos. Viņš ir spējīgs menedžeris, bet ne pastāvīgs darbinieks. Šādiem cilvēkiem ir ļoti augstas ambīcijas, vienā darba vietā viņš ilgi nevar noturēties, jo viņš ir iekarotājs. Ja viņš nespēj gūt spožus panākumus un iekarot virsotnes, viņam kļūst neinteresanti. Kā darbinieks - ideāls līgumdarbam, bet ne pastāvīgam darbam. Neviens darba devējs nekad nepieņems darbā direktoru, par direktoru jākļūst, ieguldot savu darbu uzņēmumā, nevis savu ambīciju apmierināšanai.

Ja šajā puisī saskati savu līdzību, tad zini - esi lielisks menedžeris, pārdevējs, bet tev ir jākļūst par uzņēmēju. Jo tu nekad nebūsi laimīga, ieguldot savu enerģiju cita uzņēmuma attīstībā.

Ja meklē darbu, tad darba pārrunās nekad nesaki, ka tavs mērķis ir kļūt par uzņēmēju. Demonstrē savu entuziasmu un enerģiju, kā arī darba spējas un idejas, bet neaizraujies, darba devējs ar tevi būs ļoti piesardzīgs.
Ja jau strādā un gaidi paaugstinājumu, tad izstrādā stratēģisku plānu uzņēmuma attīstībai, bet neizrādi savas ambīcijas un pasniedz to nevis kā ģeniālu ideju, kuru, tavuprāt, darba devējam ir jāakceptē, bet pasniedz to kā savu ieteikumu, redzējumu. Ja alksti darba vietā paaugstinājumu, tad zini, ja mazliet pieturēsies pie taktikas normām un turēsies rāmjos, tev ir liels potenciāls.

Inetelekta iemiesojums

Ļoti uzcītīgs students, ļoti pieturās pie standartiem, māk runāt gudriem vārdiem un ir ļoti ieturēts. Lielisks intelekts un inteliģence. Ar šādiem cilvēkiem arī nācies saskarties. Lielākoties tas atduras pret to, ka šie cilvēki ir pārāk standarizēti. Māk gudri runāt un uzskata to par savu pamatvērtību, un tādā veidā grib uzsist savu cena, jo "esmu taču inteliģents", man ir maģistrs. Tas ir jāpierāda darbos. Par labām manierēm mūsdienās neviens naudu nemaksās, maksās par ieguldījumu uzņēmuma attīstībā un izaugsmē, kā arī peļņas palielināšanā. Inetekts, labas manieres un lieliskā lietišķā etiķete - tam ir būtiska nozīme, ja tam līdzi nāk arī radoša domāšana, praktiskums, uzcītība un entuziasms - tu esi zelts!

Bieži šīs lietas ir nesavienojamas. Skaisti runāt un izvēlēties sarežģītus vārdus un teikumus, ar to nepietiek, lai veiksmīgi startētu darba tirgū un veidotu savu karjeru. Praktiskums, radošums, uzcītība, inetelekts - ideālas darbinieka īpašības! To visu var attīstīt, ja vien ir vēlēšanās!

Šie ir tikai daži - spilgtākie piemēri, situācijas un cilvēkus nevar pielāgot konkrētiem standartiem. Mums katram ir sava odziņa, mēs katrs esam īpaša personība, galvenais ir to apzināties un apzināties savas vērtības! Katrs cilvēks ir neatkārtojams un vienreizējs, tas ir pats galvenais! Katrā mums mājo snaudošais ģēnijs kādā jomā, ja tas vēl nav atvēries, tad zini, ka vēl nav īstais laiks pienācis, bet nebaidies būt tu pati, jo, cenšoties būt kaut kas cits, tu nebūsi nekas, jo tikai esot tu pati, tu būsi vienreizēja un neatkārtojama!

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV