Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Tuvojas jauno dizaineru izcilāko kolekciju modes skate

EasyGet.lv, 28.05.2012. 13:46

Modes dizaina izstādes „Talantu jūra" ietvaros 31. maijā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā norisināsies vērienīga modes skate, kurā būs skatāmas izcilākās Latvijas jauno modes dizaineru radītās tērpu kolekcijas. Godu piedalīties modes skatē sīvā savstarpējā konkurencē, gūstot atzinīgu modes ekspertu žūrijas vērtējumu, ir izcīnījusi Liene Bite, Santa Matule, Elīna Siliņa, Simona Veilande, Evija Berga, Sabīne Skarule, Sabīne Groza, Elīza Ceske-Feldmane, Terēze Bender, Ludmila Kruglika, Jānis Šnē un Edīte Treija.
Tuvojas jauno dizaineru izcilāko kolekciju modes skate

Neliels ieskats daļā jauno dizaineru kolekciju, kas būs skatāmas modes skatē:

Jānis Šnē: Kolekcija – Arctic

Ideja par kolekciju nāk no aukstās ziemas, kas visvairāk ir novērojama tieši ziemeļpolā un dienvidpolā. Tās ir vietas, kur valda mežonīgs aukstums un gandrīz nav sastopama dzīvība. Tie ir lieli plašumi ar sniegu un asiem ledus kalniem.

Elīna Siliņa: Kolekcija – Nēģis butei ha ha ha!

Kolekcija ir tapusi iedvesmojoties no amerikāņu sirreālista un tēlnieka Dena Oueleta (Dan Ouellette) seksa maskas reliģiskiem cilvēkiem. Par galveno mērķi modes māksliniece ir uzstādījusi cilvēka ķermeņa formu noliegumu, pat deformāciju, izmantojot pašas mākslinieka veidotās maskas formu un dekoratīvos elementus.

Elīza Ceske-Feldmane: Kolekcija – Utopija

Kolekcija „Utopia" atspoguļo vietu, kuras nav. Kolekcijā ietverts atziņu ceļš, kuru varonis iepazīst šādu utopisku vietu meklējot. Ceļa sākumā varonis ir apņemšanās pilns un tic, ka pasaule, kuru viņš meklē, kaut kur eksistē, bet ceļa beigās viņš saprot, ka lietu kārtība pieprasa visām dzīvajām būtnēm arī agresiju un viņa iedomu vieta nav iespējama cilvēciskās dabas dēļ.

Santa Matule: Kolekcija – Ūdenslīdēja maska

Mākslinieci kolekcijai iedvesmojuši caurspīdīgie jūras dzīvnieki un kustība ūdenī. Ūdenslīdējs šoreiz nevelk smago ekipējumu, bet cenšas kļūt par ūdens zvēru un sajust visu caur ādu.

Žūrijas komisijā, kas vērtēja jauno modes dizaineru radītās kolekcijas, piedalījās Latvijas Mākslas akadēmijas docētāji, kā arī modes dizainers Rolands Pēterkops (zīmols Mareunrol's), žurnāla „Pastaiga" galvenā redaktore Inita Saulīte-Zandere, žurnāla „L'Officiel Latvija" modes redaktore Olga Kolotova un žurnāla „Deko" galvenā redaktore un modes blogere Agnese Kleina. Modes skates vizuālo noformējumu veidos scenogrāfs Reinis Dzudzilo.

Maija nogalē gaidāmā modes skate atklās jaunu pasākumu sēriju „Coppice", kuras ietvaros katru gadu tiks rīkoti aizraujoši mākslas notikumi, galveno lomu tajos atvēlot labākajiem studentu darbiem un to autoriem – jaunajiem talantiem. Nosaukumā iekļautais nepazīstamais vārds coppice, kas angļu valodā nozīmē jaunaudze, simbolizē visa projekta ieceri. Latvijas Mākslas akadēmijas Modes dizaina apakšnozare, būdama dibināta 1993. gadā, ir jaunākā no visām četrpadsmit Akadēmijas nodaļām, bet, neraugoties uz neilgo pastāvēšanas vēsturi, tā apliecina sevi kā pasniedzēju un studentu kopums ar lielu radošo potenciālu, ko pierādīs arī gaidāmajā modes skatē demonstrētā jauno modes dizaineru profesionalitāte, pasaules līmeņa konceptuālie risinājumi un darbu kvalitāte.

Biļetes uz 31. maija modes skati, kas tapusi ilgtermiņa sadarbības ar AS „Latvijas valsts meži" ietvaros, ir iegādājamas www.bilesuserviss.lv. Biļešu cenas: 3.50 Ls (stāvvietas) un 7.00 Ls (sēdvietas). Ieeja pasākumā no plkst. 18:00, modes skates sākums – plkst. 19:30. Vietu skaits ir ierobežots.

Noslēdzoties izstādei „Talantu jūra" un tās pavadošajiem pasākumiem Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Mākslas akadēmijas Modes dizaina apakšnozares studentu veikums vasaras gaitā būs skatāms arī citviet. Nākamais pieturas punkts ir izstāde „Meža gars", kas „Galerijā Centrs" būs aplūkojama no 18. jūnija līdz 4. jūlijam. Izstādē būs eksponēti jauno modes mākslinieku jaunākie darbi, kā arī īpaši izstādei tapusi modes fotogrāfiju kolekcija.

Izstādes un modes skates norises vieta: Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Skārņu ielā 10/20, Rīgā.

Mājaslapa: www.vmm.lv/lv/dmdm

Foto: Elīzas Ceskes-Feldmanes kolekcija Utopija. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV