Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Kaislīgai Līgo naktij Jāņu vainagā jāiepin margrietiņa

Eda Magone, 19.06.2012. 11:13

Gatavojoties vasaras saulgriežu svinēšanai, tirdzniecības centrā Domina Shopping no 21. jūnija līdz 23. jūnijam notiks Līgo svētku meistarklases, kuras vadīs pieredzējušas un zinošas zāļu sievas. Meistarklašu laikā ikvienam būs iespēja iepazīt dažādas Jāņu zāles, apgūt Līgo svētku svinēšanas tradīcijas, kā arī iemācīties pašam nopīt savu Līgo un Jāņu vainagu. Līgo svētku meistarklašu vadītāja, zāļu sieva Vita Rozenberga sniedz vērtīgus padomus par Jāņu zāļu nozīmi, svētku tradīcijām un ticējumiem Līgo svētku laikā.
Kaislīgai Līgo naktij Jāņu vainagā jāiepin margrietiņa

Jāņu zāļu nozīme Līgo svētkos

Jāņi nebūtu Jāņi bez īstajām Jāņu zālēm, turklāt ticējumi vēstī, ka Zāļu dienā – 23. jūnijā plūktās zāles un ziedi ir apveltīti ar maģisku spēku. Šādu ziedu vainags stiprina līgotājus un dod svētību arī mājai. Tiek uzskatīts, ka vainags, pīts no deviņām puķēm un zālēm, veido maģisku apli, kas pasargā tā valkātāju no nelaimēm un slimībām. Svarīgi atcerēties, ka pinot Jāņu zāles vainagā, jādomā labas domas. Populārākās Jāņu zāles, ir: deviņvīru spēks, baldriāns, āboliņš, margrietiņas jeb pīpenes, papardes, madaras, magones, rudzupuķes, pelašķi u.c. Turklāt vainagā var pīt ne tikai ziedus, bet arī koku zarus un lapas.

Jāņu vainags – saulgriežu simbols

Jāņu vainagi ir viens no raksturīgākajiem un svarīgākajiem vasaras saulgriežu elementiem. Jāņa tēvam galvā liek ozolu vainagu, Jāņu mātei ziedu vainagu. Pēc svētkiem vainagus izžāvē un glabā līdz nākamajiem Līgo svētkiem, lai tos mestu ugunskurā un reizē ar vainagu sadedzinātu arī neveiksmes un nelaimes. Savukārt vainagā ievītās Jāņu zāles var izmantot arī zāļu tējai, kvēpināmajām slotiņām un smaržīgiem zālīšu maisiņiem.

Ozola un margrietiņas zieda simboliskā nozīme

Ozollapu vainags simbolizē spēku un pārticību – tas pasargā no nelaimēm un slimībām, atvaira skauģus un nelabvēļus. Ar ozolu vainagiem tiek rotāti ne tikai cilvēki, bet arī mājlopi, lai tos pasargātu no dažādām kaitēm. Savukārt margrietiņa, kas visbiežāk rotā Līgo ziedu vainagu, ir kaislību puķe un īsts simbols gada visīsākajai naktij. Turklāt šim ziedam ir arī ārstnieciska nozīmē – tas attīra organismu no kaitīgām vielām un stiprina imunitāti.

Atgādinām, ka t/c Domina Shopping meistarklases notiks skvērā pretī restorānam Vairāk Saules, to norises laiki:
21. jūnijā no plkst. 10:00 līdz 21:00
22. jūnijā no plkst. 10:00 līdz 20:00
23. jūnijā no plkst. 10:00 līdz 14:00

Savukārt pašiem mazākajiem Jāņu bērniem 21. un 22. jūnijā no plkst. 10:00 līdz 21:00 būs iespēja bez maksas izklaidēties Annels piepūšamajās atrakcijās, kas apmeklētājus gaidīs āra skvērā pie Domina Shopping.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV