Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Grūtniecības laikā sieviete var izjust daudz lielāku seksuālo baudu

Eda Magone, 30.07.2012. 14:52

Grūtniecība sievietes un vīrieša dzīvē ienes virkni pārmaiņu – mainās ne tikai sievietes izskats, bet arī emocionālais stāvoklis. Tāpat jauns posms ienāk pāra savstarpējās attiecībās un seksuālajā dzīvē. Tirdzniecības centra Domina Shopping organizētā semināra ietvaros topošajām māmiņām Gaidību 4diena, katra mēneša pēdējā ceturtdienā ir iespēja bez maksas tikties ar dažādiem speciālistiem, kuri stāsta par būtiskiem jautājumiem mazuļa gaidīšanas laikā, un dod padomus, kā gatavoties dzemdībām un rūpēties par mazuli. Šoreiz padomus un rekomendācijas par seksu grūtniecības laikā sagatavojusi dūla un māmiņu portāla Pērļu mamma autore Katrīna Puriņa.

Vai drīkst mīlēties grūtniecības laikā?

Ja vien ārsts vai vecmāte nav brīdinājuši par piesardzību, grūtniecības laikā nevajadzētu izvairīties no tuvības. Tās ir patīkamas izjūtas abiem partneriem, kuras uztver arī mazulis māmiņas puncī. Bērni, kuri mātes klēpī auguši mīlošā vidē, nereti arī piedzimst un aug harmonijā.

No seksuālajām attiecībām mediķi visbiežāk liks izvairīties, ja jaunajai māmiņai būs priekš guļoša placenta, gaidāmi dvīņi, vai arī iespējami infekcijas, grūtniecības pārtraukšanās draudi, vai asiņošana. Tāpat daudzi ārsti neiesaka mīlēties arī tad, kad tek augļa ūdeņi. Tomēr jāatceras, ka sekss nav tikai pats dzimumakts - mīlestību un pieķeršanos pāris var izrādīt arī citā veidā - glāstot, pieskaroties, skūpstot viens otru.

Kurā grūtniecības posmā sieviete ir seksuāli visaktīvākā?

Visbiežāk seksuāli aktīvākais laiks sievietēm grūtniecības posmā ir otrais trimestris – rīta nelabumi ir pārgājuši, un arī emocionāli sieviete jūtas stabilāk, ir pieradusi pie sava "jaunā stāvokļa". Turklāt arī ķermeņa aprises un vēders vēl nav tik liels, lai varētu būtiski traucēt izbaudīt tuvību ar partneri dažādās pozās. Jāņem vērā, ka grūtniecības laikā sievietes ķermenis un arī dzimumorgāni ir kļuvuši daudz jūtīgāki, tāpēc šajā posmā dažas sievietes var izjust lielāku seksuālo baudu nekā iepriekš.

Vai ir kādi ierobežojumi tam, kā un cik ilgi var mīlēties grūtniecības laikā?

Grūtniecības laikā ieteicams izvairīties no pozām, kurās vīrietis ir augšā. Tā vietā rekomendēju mīlēties sānu pozā, vai sievietei atrodoties augšpusē – tā topošā māmiņa vislabāk varēs kontrolēt ātrumu un dziļumu, lai nejustu diskomfortu. Tāpat sievietes vēlos iedrošināt neizvairīties no pozām, kur vīrietis var redzēt krūtis un vēderu – atcerieties - mazulis, kurš atrodas augošajā puncī, apliecina vīrieša spēju un jūsu auglību.

Ja vien ārsts nav noteicis citādāk, no tuvības nevajadzētu izvairīties arī grūtniecības beigu posmā, jo vīrieša sperma satur hormonus, kas labvēlīgi ietekmē dzemdes kaklu – to mīkstinot un sagatavojot dzemdībām. Arī krūts galu kairināšana sievietes organismā liek darboties hormonam – oksitocīnam, bez kura nevar notikt ne dzemdības, ne arī bērniņa barošanas process.

Vai ir iespējams traumēt bērnu mīlējoties grūtniecības laikā?

Ja vien ārsts topošās māmiņas veselības dēļ nav licis izvairīties no jebkāda seksuāla kontakta, tuvība grūtniecības laikā mazuli māmiņas vēderā var ietekmēt pozitīvi. Turklāt augli sievietes dzemdē no traumām pasargā augļūdens pūslis, tāpat arī dzemdes kaklu sedz bagātīgs gļotu slānis, kas neļauj piekļūt infekcijai. Vīrieša dzimumloceklis gaidāmo mazuli traumēt noteikti nevar.
Tomēr vēlos atgādināt, ka topošai māmiņai noteikti rūpīgi jāseko līdzi savai un gaidāmā mazuļa veselībai un, ja pēc seksuāla kontakta sieviete izjūt sāpes vai arī sākas asiņošana, noteikti nepieciešams doties pie ārsta!

Galvenais starp partneriem ir uzticēšanas un atklātas sarunas par to, kas uztrauc vai nav saprotams. Arī par to, ko drīkst vai nedrīkst atļauties seksuālu attiecību laikā, aicinu vaicāt ārstam vai vecmātei. Grūtniecības beigu posmā iesaku sākt domāt un ar partneri pārrunāt to, kādu kontracepcijas metodi izmantosiet laikā, kad, mazulis būs piedzimis. Kā arī seksuālo dzīvi pēc dzemdībām rekomendēju uzsākt pēc pēcdzemdību vizītes pie ārsta. Katram pārim, kuru sastopu vēl mazuļa gaidību laikā, iesaku mīlēties bieži, jo brīdī, kad ģimenē ienāks mazulis, laiku atrast divvientulībai vairs nebūs tik viegli kā līdz šim.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV