Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

2013. gada pavasaris/ vasara – Rīgas 17. Modes nedēļā

Helija Tetere, 08.11.2012. 17:48

Noslēgusies 17. Rīgas modes nedēļa, kas risinājās no 30. oktobra līdz 3. novembrim. Šoruden modes nedēļa notika ar vērienu, un bija noorganizēta īpaši kvalitatīvi. Viena no svarīgākajām pasākuma detaļām noteikti ir galvenā skašu norises vieta, un šoreiz modeles defilēja iekš Rīgas Mākslas telpas, kas ir gana prestiža vieta radošiem pasākumiem. Modes svētkus šoruden papildināja Vācijas modes fotogrāfa Franca Kristiana Gundlaha fotogrāfiju izstāde, kas bija aplūkojama turpat - galvenajā skašu zālē. Paralēli skatēm, notika dažādi, ar modes nedēļu saistīti, saviesīgi pasākumi. Jāteic, modes nedēļa augusi, organizatoriem mācoties no pieredzes, jo pasākums tiek rīkots jau astoto gadu pēc kārtas.
2013. gada pavasaris/ vasara – Rīgas 17. Modes nedēļā

Galerijas:

Pirmā skate, ko vēro mans acu pāris, ir dizaineru – Baltijas modes balvu ieguvēju, darinātās kolekcijas, tiesa šīs sezonas rudens/ziemas periodam. "Angels and papercans" skan maiga sievietes balss un tikpat maigi uz mēles parādās Skorl zīmola modeļu stāvi, ģērbti tieši tā, lai dzestrā rudens rītā sildītos pie karsta dzēriena papīra glāzītē. Dzija ir visur – cepurēs, šallēs, apmetņos un iekšdrēbju detaļās – pat mugursoma ir adīta.

Arī zīmols C-neeon neatkāpjas no siltās vilnas, tomēr pretstatā skolnieciskajam Skorl, dizaineru duets piedāvā ekstravagantu krāsu miksli. C-neeon – tas ir apģērbs mākslinieciskām personībām – no galvas līdz kājām notriekts ar krāsu šļakatām, dzijas pavedieni, kas iepīti starp īsto matu pīnēm, un šķietami nevīžīgi iziruši no roku piedurknēm.

Dizainere Katrīna Sergejeva ar savu zīmolu Kaseee piedāvā balonveidu apģērbu sēriju, kas veidota mierīgos zemes toņos. Svārki, kleitas un bikses – vaļīgi brīvi. Tērpus atsvaidzina savilkumi un auduma aplikācijas, iedvesmojoties no šaha spēles dēlīša, īpaša detaļa – šalle kā ķēde, bet ne tā, kas no sudraba ap kaklu, bet tā, ar ko pieķēdē zvejnieku laivu.

Noslēdzošais skates posms – AS ziemas kolekcija, ko radījis krievu izcelsmes vācietis Andrejs Subarevs. Dizainers koķetē ar 19.gs. militāro stilu, pārvēršot modeles par urbāniem zaldātiem – stingra piegriezuma žaketes, uzpleči, uzkrītošas pogas, jostu sprādzes un cepuru kokardes. Pārsteidz netipiski krāsu salikumi, piemēram, izteikti krievu zilais ar spilgti brūnu, tam visam klāt - ādas detaļas. Bonuss – rūtaina villaine, kas pārvērsta garos svārkos – īpaši piemērota Latvijas bargajām ziemām.

Speciāli organizēts autobuss mani aizvizina uz lielveikalu "SKY & MORE", kur gaidāma pašmāju skandolozā modes mākslinieka Dāvida skate. Kā ierasts, modes nedēļas skates mēdz kavēties, un viesi var, nesteidzoties, aplūkot mēli – apģērbu izrādīšanai paredzētu paaugstinājumu. Ne velti tas apklāts ar furšetgalda uzsvārci, tādejādi solot, ka mākslinieka radītie tērpi būs gluži kā ēdieni, savukārt viesi un žurnālisti – baudītāji.

Atskan spalgi indiešu ritmi un mēles sākumā parādās liektu līniju rakstu gaismas projekcijas, sirds sāk pukstēt straujāk un sastingst, kad uz mēles parādās pirmā modele, kuras seju līdz nepazīšanai pārvērtis grims un parūka. Neesmu pārliecināta, vai Dāvids iespaidojies no meža tēmas, taču es to saskatīju: gan toņos – egles zaļais, naktvijoļu violetais, sūnu dzeltenais, gan piegriezumā – volāni, plūstošas līnijas. Arī sēnes lasa mežā un šim procesam Dāvids sagatavojis caurspīdīgus lietus mētelīšus – viņai un viņam.

Pludmalei Dāvids piedāvā atraktīvus peldkostīmus, peldbikses, peldmēteļus un krāsainas somas, kurās ietūcīt dvieli pa ceļam uz jūru. Audumi – zīds, lins, kokvilna – tātad dabiski un vasarai piemēroti. Bonuss – apdrukas, kas atgādina medus šūnas un jūras viļņus.

Latviešu grafiskās dizaineres Aļonas Bauskas zīmola QooQoo skate ir viena no gaidītākajām Rīgas modes nedēļas ietvaros. Pati dizainere pauž domu, ka viņas veidoto tērpu lielākais trumpis ir drosmīgas un interesantas apdrukas. Visnotaļ jāpiekrīt, tomēr vēlos piebilst, ka apdrukas nebūt nav šokējošas, uz ko vedina domāt vārds "drosmīgs", drīzāk – bērnišķīgi romantiskas.

QooQoo jaunās 2013. gada pavasara/ vasaras kolekcijas nosaukums ir "Botanica" un pats vārds jau skaidri pasaka, ka stāsts būs par augiem, šoreiz - Latvijas pļavu. Starp griestos iekārtām ziedu virtenēm parādās modeles, ko dizainere apzināti pārvērtusi par ziediem – spilgti rozā un zaļi mati, kas sasprausti ar auduma rozēm, ziedu maskas un, protams, tērpi, kuros atspoguļota saulaina vasaras diena. Latvijas pļava. Un tiešām – mums visiem tik zināmais sarkanais āboliņš uzzied viegla piegriezuma kleitās, svārkos un Aļonas tik iemīļotajos legingos. Daži tērpi grafiski pārvērsti par nezālēm aizaugušu grāvi, tā romantiskajā nozīmē, citi – dzidri zils debessjums ar visiem mākoņiem. Patīkami, ka QooQoo jauno kolekciju veido dabiski materiāli – zīds un kokvilna, kas iepriekšējās kolekcijās bija retums. Bonuss – vasaras tērps ar atkailinātu muguras daļu, gluži kā viendaļīgs peldkostīms apvienojumā ar romantisku bruncīti – drosmīgai pilsētniecei.

Dizaineres Natālijas Jansones tērpi nebūs tie, ar kuriem šokēt sabiedrību, pievēršot tūlītējus pūļa skatienus savai pesonai. Uzvelkot Jansones dizainētu tērpu, skatieni neizpaliks, tie atnāks pamazām – viens pēc otra, atstājot par valkātāju pārliecinātu labas gaumes iespaidu. Jaunā 2013. gada pavasara/ vasaras kolekcija "Castle", ierasti Jansonei, veidoti no smalkas trikotāžas, kokvilnas un zīda. Toņu palete variē no miesaskrāsas, brūnā līdz klasiski melnajam – vasarai vairāk piemēroti biroju lēdijām un akadēmiskiem pasākumiem. Natālija Jansone jau vairākus gadus savas kolekcijas veido tā, lai tās labi izskatītos jebkura vecuma dāmai, tieši tāpat Natālijas tērpi ir piemēroti dažādiem ķermeņu tipiem. Dabiski, skaisti un eleganti – sievietei, kura sevi ciena. Bonuss – apkaklītes – balti romantiskas un melni aziātiskas.

Skašu sēriju turpina mana iemīļotākā latviešu dizainere Alise Trautmane ar pazīstamo zīmolu Narciss. Īpaši simpatizē, ka Alise savas apģērbu kolekcijas veido, regulāri iedvesmojoties no latvietim tuvām un saprotamām tēmām. Pirms diviem gadiem tas bija Baltijas jūras dzintars, tad – A.Pumpura radītais Lāčplēsis, bet šoruden, domājot par gaidāmo pavasari/ vasaru, Narciss piedāvā baltu etnogrāfisko zīmi "Austras koks", kas ir kolekcijas vienojošais elements. Alise piedāvā stāstu par mītisku koku, kas dzīvo, kamēr spoži spīd saule, tad mirst un atkal atdzimt ar jaunu saules lēktu. Tā kā "Austras koks" tiek asociēts ar metāla krāsām – zeltu, sudrabu, varu – tie pavisam maigi atspoguļojas Narciss tērpos. Gaisīga kokvilna un dabisks tills, vasarīgi adījumi un romantiskas mežģīnes, viegls strīpu motīvs un brīvi krītošs piegriezums. Narciss tērpi būs piemēroti tām dāmām, kas sirdī vienmēr ir meitenes – brīvas un gaisīgas. Tērpi viegli transformējami, tomēr vairāk ierindojas brīvdienu/ saviesīgo tērpu kategorijā - no vasarīgas pastaigas pa Rīgas parkiem līdz jautram burziņam uz kuģa klāja. Īpašs akcents ir kolekcijas aksesuāri – somas ar zīmīgo "Austras koku" un matu rotas – stīpiņas ar krāšņiem "dārgakmeņiem".

Katrs, kurš Latvijā kaut nedaudz interesējas par modi, zinās, kas ir Katja Šehurina. Tā ir dizainere, kuras radītos tērpus apjūsmo Latvijā, Lielbritānijā, Krievijā un citur pasaulē. Katjas zīmola Katya Katya Shehurina tērpi asociējas ar sievišķīgām kleitām, grezniem audumiem un nevainojumu piegriezumu. Jaunā 2013. gada pavasara/ vasaras kolekcija veidota par godu Vindzoras hercogienei Simpsonei, kura ar maniakālu precizitāti sekojusi līdzi savai ārienei. Jaunās kolekcijas potenciālajām valkātājām Katja dod iespēju pielīdzināt sevi karalienei, pat, ja viņa tāda nemaz nav. Zīds, mežģīnes, tills karaliski ieskauj sievietes augumu, izceļot lapsenes vidukli – nu gluži kā senos laikos. To visu bagātīgi papildina mākslīgo dārgakmeņu klājums uz tērpu apkaklēm, aprocēm un smalkām jostiņām – īsts roku darbs. Toņi – spilgti sarkans, melns, miesaskrāsas, balts, karameles rozā un piparmētru zaļš. Katjas Šehurinas tērpi, lai gan eleganti un skaisti, tomēr būs piemēroti ļoti slaidām sievietēm, turklāt Katjas tērpi maksās tikapt karaliski, cik tie izskatās. Laikus sāc krāt uz našķu tiesu!

Visi zina erotiski avangardisko "Sockbox" zeķu zīmolu un mazo, mājīgo veikalu pie Dailes teātra. "Sockbox" nav mierā ar to un dodas tālāk – dizainere Inese ir radījusi jaunu, buduāra tērpu kolekciju "Amoralle". Zīda pidžamas, naktstērpi, bodiji un korsetes – gaisīgs piegriezumi apvienojumā ar sievietes ķermeni izceļošām formām un, protams, kur nu bez zeķēm. "Amoralle" stāsta, ka pareizi zeķes valkāt ar zeķturiem, bet pie korsetes krūšu daļas piestiprināt dabīgās kažokādas apdari. Mežģīnes, samta pogas, zīda maigums – vislabāk izskatīsies sveču gaismā, domāts pašam tuvākajam.

Domājot par saulainu pavasari, modes nedēļa ir izskanējusi - sasmelts daudz pozitīvas enerģijas un gaišas iedvesmas. Priecē, ka lielākā daļa no 24 modes mākslinieku kolekcijām piedāvā dabiskus, ādais draudzīgus materiālus, un teikšu godīgi, ir vērts maksāt vairāk, lai izskatītos skaisti un eleganti, tomēr neaizmirstot par veselību.

17. Rīgas modes nedēļā bija aplūkojamas Latvijas modes mākslinieku – Anna Led, Natālija Jansone, Katya Katya Shehurina, QooQoo, Narciss, One Wolf (by Agnese Narņicka), SockBox, David's, Gints Bude, MAREUNROL'S, BeCarousell (by Dace Krieviņa-Bahmane), SALT, Jānis Šnē, Ingrīda Zābere, kā arī tādu ārzemju dizaineru un zīmolu kā Pohjanheimo (Igaunija), Suitsupply (Holande), Maxim Rapoport (Krievija) un Victoria Gres (Ukraina), Triinu Pungits (Igaunija), Skorl (Vācija), Kaseee (Vācija), C-neeon (Vācija), AS (Vācija) 2013. gada pavasara/vasaras tērpu kolekcijas.

Foto: Noslēgusies 17. Rīgas modes nedēļa. Publicitātes foto 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV