Trešdiena, 17.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūdolfs, Viviāna, Rūdis;

Kā pagatavot putnu barotavu?

EasyGet.lv, 20.12.2012. 09:53

Šajā sniegotajā laikā gribas tik vien kā ieritināties siltā pledā ar tējas krūzi rokās. Tomēr ir labi apzināties, ka varam izdarīt kaut ko noderīgu arī citiem, piemēram, parūpēties, lai ziemā mazajiem dziedātājputniem būtu pieejams vairāk barības. Vēl labāk, ja varam to darīt interesantā un aizraujošā veidā kopā ar bērniem, turklāt izmantojot materiālus, kurus ikdienā parasti izmetam.
Kā pagatavot putnu barotavu?

Putnu barotavas ir labs veids, kā jau no mazotnes sākt izprast norises dabā un mācīties atbildību un pienākuma apziņu, jo, sākot barot putnus, tas ir jādara katru dienu visu ziemu līdz pat pavasarim. Liekot lietā roku veiklību, apmēram 15 minūtēs no piena, kefīra vai jogurta paciņas ir iespējams izgatavot putnu barotavu, to izkārt koka vai krūma zarā, pie loga vai mājas sienas, lai palīdzētu mazajiem dziedātājputniem pārciest bargos laikapstākļus. Lai arī pat aukstās un sniegainās ziemās putni paši spēj atrast sev nepieciešamo barību, tomēr piebarošana palīdz vieglāk putniem tikt pie barības, tuklāt putnu barošana ir izveidojusies par sava veida tradīciju Latvijā un citviet pasaulē.

Sagatavo putniem piemērotu svētku maltīti

Putni priecāsies, ja barotavā atradīs sev piemērotu barību. Tiem vislabāk garšo svaigs speķis, dažādi graudi un sēklas, vārītas pupas un zirņi, kā arī kaltētas ogas, maize un āboli, bet jāatceras, ka pārtika barotavā nedrīkst būt sālīta un/vai ar garšvielām. Putniem patīk, ja auzu pārslas, graudi vai sēklas ir nedaudz sajauktas ar augu eļļu vai kādu citu taukvielu. Tas barību padara barojošāku un palīdz tai nesasalt.

Ja vēlies uzstādīt putnu barotavu pie savas mājas, atceries, ka tā jānovieto tādā vietā un augstumā, kur tai netiek klāt suņi, kaķi vai citi plēsīgi dzīvnieki. Ja putni sākti barot, tad tas jādara visu ziemu katru dienu, neizlaižot nevienu ēdienreizi un barību barotavā vēlams ievietot rīta pusē. Atnākot pavasarim, barotava obligāti jānoņem.

Pārvērt to aizraujošā bērnu dabas projektā

Šāda neliela barotava, kas pašu rokām pagatavota no otrreiz izmantojamiem materiāliem, var būt labs dabas izziņas veids dažāda vecuma bērniem. Barotavā pilsētā varēsiet novērot vairākas putnu sugas, mēģināt atpazīt to saucienus un pētīt to uzvedību.

Labs izejmateriāls putnu barotavu gatavošanai ir, piemēram, Rasa piena, kefīra vai jogurta paciņas, jo to izmērs ir optimāls, lai putns tajā varētu ielidot, kā arī to izgatavošanas materiāls mitrumā nesamirkst, tādējādi barotava izturēs visu ziemas sezonu.

Rakstā izmantoti Latvijas Putnu fonda vadītāja un putnu vērotāja Kaspara Funta ieteikumi.

Foto: Biežākie putnu barotavu viesi pilsētā. Publicitātes foto 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV