Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Sieviešu skaistuma noslēpumi renesansē un mūsdienās

EasyGet.lv, 18.02.2013. 10:19

Sestdien, 23. februārī, plkst. 16:00 pasākumā „Renesanses noslēpumi – receptes un formulas" atklās sievietes skaistuma noslēpumus Bauskas pils pastāvēšanas laikā un mūsdienās. Uzzināsim, kādi bija skaistumkopšanas līdzekļi, to izgatavošanas pamatprincipi, kādus mīlas afrodīzijus izmantoja kosmētikas līdzekļu gatavošanā, kā balināja un krāsoja matus.

Bauskas pils muzeja speciālisti stāstīs par to, kā sievietes rūpējās par savu skaistumu un kādus skaistumkopšanas līdzekļus izmantoja 16.gs. beigās 17.gs. sākumā.

Renesanses laikā sievietes sava skaistuma dēļ, lai atbilstu noteiktiem skaistuma etaloniem vai noslēptu kādu fizisku defektu, bija gatavas upurēt pat savu veselību, piemēram, vaigu sārtuma pūderim klāt pievienoja dzīvsudrabu, bet sejas pūderim pievienoja svinu. Par skaistumu rūpējās visos sabiedrības slāņos, pamatā atšķīrās izejmateriāli, no kā gatavoja skaistumkopšanas līdzekļus.

Sievietes skaistumkopšanas procedūrām pakļāva arī vīriešus. Piemēram, ļoti izplatīta skaistuma nepilnība vīriešu vidū bija plikpaurība, lai to novērstu un veicinātu matu augšanu gatavoja īpašu novārījumu – eļļā vārītas vītola lapas, ar kurām iezieda tās ķermeņa vietas, uz kurām gribēja, lai augtu mati.

Par mūsdienu skaistumkopšanas līdzekļiem un to gatavošanas procesu stāstīs dabiskās kosmētikas firmas „Gusto" pārstāve. Apmeklētājiem būs iespēja pagatavot kādu skaistumkopšanas līdzekli. Varēs aplūkot pils pastāvēšanas laika skaistumkopšanas lietas – ķemmes un smaržu pudelītes.

Pasākums notiek „Senā dzīvesveida skola" ietvaros, kurā var apgūt dažādas seno amatu prasmes un gūt priekšstatu par Bauskas pils periodam atbilstoša laika cilvēku dzīvesveidu, sadzīves kultūru, zinātni un atklājumiem.

Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Bauskas pils muzeja kasē, mākslas salonā Meistars Gothards un rezervēt pa tālr. 63923793, 63922280 vai e-pastu: bauska.pils@e-apollo.lv (rezervētās biļetes jāizpērk ne vēlāk kā 30 min. pirms pasākuma). Biļetes cena pieaugušajiem – 1,50 Ls, mācību iestāžu audzēkņiem 0,80 Ls. Sīkāka informācija pieejama mājas lapā: www.bauskaspils.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV