Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

LAKRA skaidro ātro kredītu „āķus"

EasyGet.lv, 18.02.2013. 15:10

Neapdomīgi aizņemoties kredītus, daudzi nonākuši lielos parādos, kas ir ļoti nepatīkama finansiāla nasta. Šobrīd ātrie kredīti ir kļuvuši ļoti iecienīti, jo nepieciešamību pēc naudas spēj apmierināt ļoti ātrā un ērtā veidā. Ātro kredītu izsniegšanu nevajadzētu aizliegt, tomēr ir nepieciešams zināt, kā aizņemties, lai šis kredīts nevis radītu, bet atrisinātu problēmas, tāpēc Latvijas kredītņēmēju apvienība (LAKRA) aicina ieklausīties pāris vienkāršos padomos.
LAKRA skaidro ātro kredītu „āķus"

Apvienība „LAKRA" skaidro, ka ātro kredītu trumpis ir ātrais un vienkāršais aizdevuma process – izmantojot savu mobilo tālruni vai internetu, bez ilgas formalitāšu kārtošanas, garām sarunām, personas pārbaudīšanas un ķīlas dažu minūšu laikā nauda jau tiek ieskaitīta aizņēmēja kontā. Diemžēl šī patīkami vienkāršā aizņemšanās, ir ļoti riskanta un var kļūt par smagu finansiālu nastu.

Ātro kredītu reklāmu teksti ir uzrunājoši un vilinoši. Šie kredīti tiek reklamēti ļoti aktīvi, tāpēc domājams, ka ikviens pilngadīgais zina, ka vajadzības gadījumā var saņemt naudu arī vienkārši nosūtot īsziņu. Lai vai cik vilinoši tas viss izklausās, tomēr jāsaprot, ka patiesībā šie aizdevumi ir ļoti dārgi, jo procentu likmes ir nesamērīgi augstas. Tā kā ātro kredītu izsniedzēji nav bankas, jārēķinās, ka patreiz šie uzņēmumi netiek īpaši uzraudzīti un regulēti, tāpēc pastāv risks saskarties ar negodīgu vai aizņēmējam neizdevīgu rīcību.

Ātro kredītu formāts ir labs un noderīgs ar dažiem priekšnosacījumiem – tie pastāv, lai palīdzētu cilvēkiem, kurus piemeklējušas negaidītas finanšu problēmas. Tie nav paredzēti nepamatotiem tēriņiem, bet gan tikai ārkārtas situācijās, lai palīdzētu īslaicīgu finansiālu problēmu risināšanā.

Ja ātrais kredīts tiek ņemts neapdomīgi - izklaidei un pēkšņu kaprīžu apmierināšanai, tad šim īstermiņa aizdevumam kā bonuss līdzi var nāk ilgtermiņa finansiālās problēmas.

Apvienība „LAKRA" aicina pievērst uzmanību:

- Ātrie kredīti parasti tiek izsniegti ar termiņu līdz 30 dienām. Ja tajā laika periodā atmaksa netiek veikta, seko SODA NAUDA par katru nokavēto dienu. Svarīgi, ka šī soda nauda nedrīkst būs lielāka par 1% no kopējās aizņemtās naudas summas.

- NEKAD nedrīkst ņemt kredītu, lai atmaksātu citu kredītu! Tas ir ceļš uz apburto loku, no kura tikt ārā būs ārkārtīgi grūti. Maksātnespējas gadījumā ieteicams konsultēties ar kādu speciālistu.

- Jāaizņemas tā, lai kredītu maksājumi nepārsniegtu 30% no personas ikmēneša ienākumiem. To jau iepriekš var APRĒĶINĀT pats!

- Pirms ņemt kredītu ieteicams SALĪDZINĀT vairākus ātrā kredīta izsniedzēju piedāvājumus. Svarīgi pievērst uzmanību procentu likmēm.

- VIENMĒR jāizlasa aizdevuma līgums. Ja pamanītas aizdomīgas vietas vai radušās neskaidrības un jautājumi, jādodas ar šo līgumu uz konsultāciju ar juristu.

- Aizdevuma līgumā noteikti jābūt norādītai gada procentu likmei (GPL), kas ietver visas KOPĒJĀS IZMAKSAS. Nedrīkst parakstīt līgumu, ja šie cipari nav norādīti! Ja aizņemoties uz vienu dienu 100 LVL, komisijas maksa ir 4. 50 LVL, tas nozīmē, ka gada procentu likme sastāda 300 000 000% gadā.

„Cilvēki pirms ātrā kredīta ņemšanas pārāk mazu vērību velta augstajām procentu likmēm, kas pēc tam lielai daļai rada nopietnas finansiālās problēmas, jo 200 LVL liels aizdevums gada laikā var kļūt par 3000 LVL lielu parādu. Bieži nācies saskarties ar klientiem, kuri nav rūpīgi izlasījuši aizdevuma līgumu, kā arī nav pievērsuši uzmanību naudas atmaksas termiņiem. Katra paša drošības un miera pēc aicinu pirms aizdevuma līguma parakstīšanas konsultēties ar speciālistiem. Apvienības „LAKRA" speciālisti sniedz konsultācijas tieši kredītņēmējiem – gan pirms līguma noslēgšanas, gan pēc." skaidro apvienības „LAKRA" valdes loceklis un Kredītņēmēju konsultāciju centra galvenais speciālists Jānis Āboliņš.

Lai izvairītos no vilinājuma ņemt ātros kredītus, vajadzētu sākt ar savu ikdienas izdevumu apkopošanu. Katru dienu veicot atskaiti, mēneša beigās būs iegūts priekšstats par savu tēriņu samērīgumu, kas ļaus izdarīt secinājumus par to, kur iespējams ietaupīt. Regulāri ietaupījumi palīdz izvairīties no pārsteidzīgas un pārdrošas naudas aizņemšanās. Daudzi ātro kredītu izsniedzēji mēģina piesaistīt ar iespēju pirmo kredītu saņemt pilnīgi bez maksas. Ikvienam, kurš plāno izmēģināt kādu no ātrajiem kredītiem, tomēr ieteicams apdomāt to rūpīgi, jo tas izraisa sava veida pieradumu, kuru turpmāk grūti mainīt.

Latvijas kredītņēmēju apvienība „LAKRA" ir nevalstiska, nepolitiska un brīvprātīga Latvijas Republikas iedzīvotāju izveidota sabiedriska organizācija, kuras mērķis ir palīdzēt daudzajiem kredītņēmējiem, konsultējot un pārstāvot viņu intereses sarunās ar politiķiem, bankām un valsts amatpersonām.

Uzzini vairāk: www.kreditnemeji.lv

Foto: Publicitātes foto 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV