Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Eiropas dienas brančā varēs nobaudīt ES dalībvalstu tradicionālos ēdienus

Easyget.lv, 08.05.2013. 10:28

Svinot Eiropas dienu, 9. maijā no plkst. 12:00 līdz 14:00 skvērā pie Nacionālās Operas notiks Eiropas dienas brančs ar devīzi – “Iepazīsti Eiropas garšu”.
Eiropas dienas brančā varēs nobaudīt ES dalībvalstu tradicionālos ēdienus

Pasākuma laikā ikvienam būs iespēja iepazīt dažādus Eiropas kulināros reģionus un nogaršot Ungārijas, Slovākijas, Dānijas, Somijas, Spānijas un citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu tradicionālos ēdienus.

Eiropas dienas branču atklās un pasākuma dalībniekus ar svinīgām uzrunām sveiks Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, Ārlietu ministrijas Valsts sekretārs Andris Teikmanis, Eiropas Parlamenta deputāti Inese Vaidere un Kārlis Šadurskis, kā arī Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Savukārt pasākuma laikā Eiropas valstu iecienītākos ēdienus gatavos un apmeklētājiem servēs pašmāju šefpavāri - “Valtera Restorāns” vadītājs Valters Zirdziņš, kulinārijas entuziasts un spāņu kultūras centra “Seneca” direktors Havjers Fernandess Krūzs (Javier Fernandez Cruz), restorāna “Madride” šefpavārs Hasinto Aires Fernandes (Jacinto Aires Fernandez), kā arī Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis. Viņi ikvienam piedāvās nogaršot pēc autentiskas receptes gatavotu ungāru, slovāku, dāņu, somu, spāņu un citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu tradicionālos ēdienus.

Eiropas dienas pirmsākumi meklējami 1950. gada 9. maijā, kad piecus gadus pēc II pasaules kara beigām Francijas ārlietu ministram Robertam Šūmanam, lai novērstu vēl viena kara iespēju, radās plāns apvienot Eiropas valstu ogļu un tērauda nozares. Šī ideja īstenojās un kļuva par Eiropas Savienības sākumpunktu, tāpēc 9. maiju visā Eiropas Savienībā atzīmē kā Eiropas Dienu.

Brančs ir ēdienreize starp brokastīm un pusdienām, kas kļuvusi par tradīciju visā Eiropā. Tā izcelsme meklējama Lielbritānijā. Branču servē pusdienas laikā, parasti ap plkst. 12.00, un tas aptver dažādas uzkodas (maizi, sieru, gaļu, dārzeņus u.c.) un dzērienus (tēju, kafiju, sulas). Brančs tradicionāli ir ne tikai ēdienreize, bet arī socializēšanās iespēja, kur cilvēki nepiespiestā un dzīvespriecīgā atmosfērā pārrunā sadzīves, darba, sabiedriskās un politiskās aktualitātes.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV