Otrdiena, 19.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Jāzeps;

10 padomi darba meklētājiem - studentiem

Easyget.lv, 03.09.2013. 12:29

Padomi noderēs darba meklētājiem – studentiem, kuri vēlas atrast darbu, lai gūtu pirmo darba pieredzi un nopelnītu ikdienas tēriņiem.
10 padomi darba meklētājiem - studentiem
  1. Būtiski saprast, cik daudz laika varēsi veltīt darbam, lai spētu arī pilnvērtīgi iekļauties studijās un būt aktīvs studentu dzīvē. Kad laika grafika rāmis izveidots, par savu vēlmi strādāt paud visos iespējamos veidos. Lai nebaida CV ailīte – pieredze, jo varbūt potenciālajam darba devējam būtiskas līdzšinējās iemaņas, bet tāpat, iespējams, viņš vēlas pats izskolot jaunos censoņus.
  2. Izgatavo interesantu CV, piešķir tam nestandarta vizuālo izskatu, nepieciešamības gadījumā pat humora dzirksti. Labu piemēru netrūkst arī internetā.
  3. Ja gramatika nav Tava spēcīgā puse, parādi savu CV lietpratējam. Pirmo iespaidu Tu vari atstāt tikai vienu reizi. Pat, ja ikdienā rakstību no Tevis negaidīs, prasīgākam darba devējam vismaz jau pirmajā mirklī neradīsies vēlme Tev ieteikt doties atpakaļ uz pamatskolu.
  4. Reģistrē savu CV visos karjeras portālos, kā arī seko tur ievietotajiem sludinājumiem. Sagatavo tādu CV, kādu pats vēlētos saņemt, aprakstot visas savas prasmes un iemaņas. Pat ja būsi strādājis tikai skolas brīvlaikos, spējis organizēt savu ikdienu tā, lai būtu aktīvs sportā, ārpusklases aktivitātēs, iespējams, palīdzējis brīvprātīgajā darbā, tas viss darba devēja acīs var šķist kā pozitīvs priekšnosacījums Tavas kandidatūras izvēlei. 
  5. Iespējams, Tavs nākamais darbs nebūt nav kaut kur tālumā, bet tepat aiz mājas stūra. Izdrukā savu CV, apstaigā dzīvesvietas vai augstskolas apkārtni, to atstājot potenciālajā darba vietā. Vēl labāk, ja uzreiz izdodas satikt, piemēram, picērijas vadītāju. Darbavietas tuvums atslogos Tavu budžetu, jo nevajadzēs pirkt transporta biļeti vai degvielu savam transportam. Darba meklēšana arī ir darbs. Pārdod sevi!
  6. Ja Tu nestāsti draugiem un paziņām, ka meklē darbu, tad viņi nevar zināt, ka Tev tas ir nepieciešams. Mūsdienu zelta raktuve darba meklētājiem ir sociālie tīkli. Tur Tavu interesanto CV ar smaidīgu foto ieraudzīs simtiem cilvēku. Iedomājies sniega bumbas efektu, kad Tavs pasaulē labākais CV gaismas ātrumā sāk velties no viena profila uz nākamo. Ja vēl darba un karjeras portāls ar Tavu CV padalās, un to ierauga simtiem portāla sekotāju – darba devēju?
  7. Aktīvi izmanto augstskolu karjeras centru iespējas. Bieži vien tajos viesojas zinoši eksperti, savas jomas profesionāļi, kuru redzējums Tev var gan noderēt, gan izveidoties ciešāks kontakts, rasties iespēja darba atrašanā.
  8. Piesakies karjeras konsultācijām, kur sapratīsi, kas Tev varētu labāk padoties, kā pareizi sagatavot savu CV utml.
  9. Ja atrod darbu, noteikti noslēdz darba līgumu. Tu taču nenodarbojies ar filantropiju, un ticamāk vēlme strādāt studiju laikā saistīta galvenokārt ar finansiālās neatkarības gūšanu vai palielināšanu. Nav darba līguma, mēneša beigās var nebūt tik gaidītā alga. Nerunājot nemaz par sociālajām garantijām, nenomaksātajiem nodokļiem utt.
  10. Sāc ar mazumu! Iespējams, darbs picērijā Tev šķitīs pārāk vienmuļš, taču iegūtās prasmes darbā ar cilvēkiem, spēja iekļauties kolektīvā un katru dienu noteiktā laikā ierasties darbā jau būs tas, ko gaida Tavs nākamais darba devējs – pieredze.

Padomus apkopojis portāls Irdarbs.lv.

Foto (c) flickr.com/Jeremy Wilburn

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV