Otrdiena, 19.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Jāzeps;

Kalnciema kvartālā notiks Kartupeļu festivāls

Easyget.lv, 16.09.2013. 15:59

21. septembrī Kalnciema kvartālā no 10.00-16.00 notiks Kartupeļu festivāls, solot īpašu pasākumu programmu.
Kalnciema kvartālā notiks Kartupeļu festivāls

Lai dzīvo tupenis, buļba, pampālis, karpelis un kartupelis! Septembra nedēļas nogalēs, braucot uz jebkuru pusi Latvijā, visur ainavā redzams zīmīgs skats - pa lauku lēnām šūpojas traktors, un tam nopakaļ palekdamies staigā vai tupus rāpus kustas cilvēki ar groziem un spaiņiem. Tur latvieši rok kartupeļus. Ja piestāsiet, sajutīsiet svaigu uzartas zemes smaržu un ugunskura dūmus, kurā talcinieki cep kartupeļus ar visu mizu. Kartupelis joprojām ir viens no pavedieniem, kas pilsētas latvieti saista ar laukiem, un došanās pie lauku radiem vai draugiem uz kartupeļu talku nāk par labu vismaz trijos veidos: tā ir iespēja izkustēties svaigā gaisā, satikt sen neredzētos savējos un tikt pie veselīgi audzētiem kartupeļiem, nerunājot par sātīgām lauku vakariņām pēc talkas. Tās ir mūsu tradīcijas, mūsu kopība.

Mēs, latvieši, esam lieli kartupeļu ēdāji un kāpēc gan nenosvinēt kartupeļu ražas laiku? „Lauku Ceļotājs” un Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība kopā ar Kalnciema kvartālu 21. septembrī aicina uz Kartupeļu festivālu.

Kartupeļu festivāla programma:

  • „Lauku ceļotāja” informācijas telts darbosies kā lauku vēstniecība, kurā varēs uzzināt, kur šoruden doties pēc visdažādākajiem lauku labumiem – no kartupeļiem līdz vīnogām. Ja kāds vēlas izbaudīt saulainu atvasaras nedēļas nogali, baudot kraukšķīgas kartupeļu pankūkas ar brūkleņu zapti, „Lauku ceļotājs” neskoposies ar padomu.
  • Kalnciema ielas tirdziņā jau no desmitiem rītā rosīsies tirgotāji. Varēs pirkt visgaršīgākos kartupeļus tieši no audzētājiem, dažādus no kartupeļiem gatavotus gardumus un izstrādājumus.
  • Tirgus laukumā restorāns „Māja” un uzņēmums „Eco-Catering” piedāvās īpašos kartupeļu ēdienus, savukārt restorāns „Vincents” un Mārtiņš Rītiņš ikvienu gaidīs Vīnu veikalā;
  • Īsi pirms plkst. 11:00 pasākumu iedziedās folkloras kopa „Putni”, bet vēlāk apdziedāšanās mākslu demonstrēs arī Rucavas sievas. Pēc tam uz skatuves kāps kartupeļu audzētāji un dalīsies kartupeļu gudrībās – kādas šķirnes vislabāk der kraukšķīgām kartupeļu pankūkām, kādas ir visražīgākās un pieprasītākās, ko stādīt un ko pirkt.
  • Vismaz 20 kartupeļu šķirnes - piemērotākās audzēšanai, ēdienu gatavošanai, uzglabāšanai – plkst. 13:00 varēs iepazīt sarunā ar ‘’Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība’’ vadītāju Aigu Kraukli.
  • Āra virtuvē Ēriks Dreibants no Trīs Pavāru Restorāna sniegs meistarklasi par kartupeļu ēdienu gatavošanu pēc mūsdienu receptēm. Tiks gatavota kartupeļu un kūpināta laša zupa, kartupeļi un kaņepes mēlē ar lazdu riekstiem un rapšu eļļu, batātes šokolādes konfektes.
  • Pēc plkst. 13:00 notiks Kurzemes tradicionālo kartupeļu ēdienu meistarklase. Sandra Aigare no tradīciju nama „Zvanītāji” un Rucavas sievas mācīs gatavot bimbaltīri un Kurzemes skābputru, kartupeļu kukulīšus ar speķkrēma mērcīti un riezi.
  • Dienas gaitā varēs uzzināt daudz interesantu faktu par kartupeļiem, notiks kartupeļu stafetes un konkursi. Bērnu istabā visas dienas garumā norisināsies radošās kartupeļu darbnīcas. Mazie varēs nodarboties ar mākslu - taisīt bildes ar un no kartupeļiem, spiest kartupeļu zīmogus, gatavot kartupeļu mini skulptūras.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV