Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Neparastāko fobiju TOP 10

Easyget.lv, 21.10.2013. 10:32

Ikviens cilvēks no kaut kā baidās – no zirnekļiem, čūskām, augstuma vai slēgtām telpām. Ir cilvēki, kuri bailes ar laiku un pieredzi spēj pārvarēt, bet citi visu dzīvi pavada bailēs no lietām, kas citiem šķiet gluži ikdienišķas.
Neparastāko fobiju TOP 10

Lūk, neparastāko fobiju TOP 10.

Nomofobija – bailes palikt bez tīkla pārklājuma

Kā jūs jūtaties, kad jūsu telefonam nav tīkla pārklājuma? Vai jūs spējat izslēgt mobilo telefonu uz visu dienu? Kādas ir sajūtas, kad telefonam ir beidzies kredīts vai akumulators ir tukšs? Vairumam cilvēku šie komunikācijas īslaicīgie traucējumi šķiet pavisam ikdienišķi un normāli. Pāris stundas bez telefona nav nekas traks! Bet izrādās, pasaulē ir vairāki miljoni cilvēki, kuriem, paliekot bez telefona sakariem, iestājas vispārēja panika. Tie ir cilvēki, kas cieš no nomofobijas – bailēm palikt bez tīkla pārklājuma.

Tie, kuri cieš no šīs neparastās fobijas, nekad neizslēdz savus mobilos tālruņus, bet, lai izārstētos no nomofobijas, pacientiem nākas iziet terapiju, kas ietvaros nepieciešams neilgu laiku iztikt bez telefona, kā arī iztēloties situācijas, kurās nebūtu pieejami telefona sakari.

Antofobija – bailes no ziediem

Ziedi ir viena no skaistākajam dabas dāvanām, bet tā nedomā visi. Daļai cilvēku ir paniskas bailes no ziediem, viņi cieš no tā saucamās antofobijas.

Fobijas galvenie iemesli ir bailes no alerģijām vai ādas reakcijas, ko var izraistīt saskarsme ar atsevišķiem ziediem. Lai gan lielākoties bailēm nav vienota un pamatota iemesla, no tā cieš cilvēki visā pasaule. Daļa antofobijas upuri no savas dzīves izslēguši jebkādus ziedus un izvairās no situācijām, kuros varētu nonākt saskarē ar tiem, bet otra daļa praktizējas hipnozes terapijās, kas palīdz uzveikt neparastās bailes.

Papafobija- bailes no pāvesta

Uzskatīts par vienu no labvēlīgākajiem un brīnišķīgākajiem tēliem sabiedrībā, pavēsts ir iemantojis cilvēku cieņu un uzticību visā pasaulē. Uz pāvesta svētību cer miljoniem, izņemot tos, kas cieš no papafobijas – patoloģiskām un ilgstošām bailēm no pāvesta.

Fobijai, kura radusies no bailēm no svētām lietām, baznīcas, reliģijas un svētiem cilvēkiem, piemīt vairāki simptoni – elpas trūkums, strauja elpošana, neregulāra sirdsdarbība, svīšana, slikta dūša, un baiļu sajūta. Tiek pieņemts, ka fobija radusies iedzimtības ceļā, kas neizslēdz arī audzināšanu vai reliģisko pārliecību.

Krometofobija – bailes no naudas

Šķiet, ikviena cilvēka sapnis ir tikt pie daudz naudas, bet, kā izrādās, ir izņēmumi, kas labāk izvairās no saskarsmes ar to. Tie ir cilvēki, kas slimo ar krometofobiju jeb bailēm no naudas.

Interesanti, ka no šīs fobijas cieš gan cilvēki, kuriem ir daudz naudas, gan tie, kuriem tās ir maz. Bagātākie cilvēki uzskata, ka nauda rada liekas problēmas un stresu, bet nabadzīgākie uztraucas par to, cik viņiem ir maz naudas un tā drīz kļūst pavisam nevēlama viņu dzīvē.

Ieteikums, lai veiksmīgāk atbrīvoties no fobijas, ir iegūt kontroli par saviem izdevumiem un budžetu.

Fobiofobija – bailes no bailēm

Viennozīmīgi, viena no neparastākajām un pretrunīgākajam fobijām ir fobiofobija, kas nozīmē bailes no bailēm. Cilvēkus, kuriem piemīt šī fobija, nemitīgi pavada nemiers un pastāvīgas bailes no tā, ka viņi varētu nobīties. Ik uz katra soļus viņus pavada satraukums un trauksmes sajūta.

Fobiofobija ir cieši saistīta ar cita veidam fobijām, piemēram, agorofobiju – satraukums nokļūt tādās vietās, no kurām grūti aizbēgt, vai isolofobiju – bailes no vientulības.

Triskaidekafobija – bailes no skaitļa 13

Skaitlis trīspadsmit vienmēr ir asociējies ar nelaimi, kam par pamatu ir cilvēku māņticība. Par īpaši neveiksmīgu dienu tiek uzskatīta piekdiena, kas iekrīt trīspadsmitajā datumā. Daži gan tieši pretēji uzskata skaitli par savu laimīgo, bet ne tie, kuri cieš no triskaidekafobijas jeb bailēm no skaitļa 13.

Tie, kas cieš no šīs neparastās fobijas, darīs visu, lai izvairītos no skaitļa klātbūtnes. Fobijas rašanās skaidrojama ar māņticību un ticību nelabajam. Lai gan, atšķirībā no citām fobijām, ar riskaidekafobiju ir vieglāk sadzīvot. Lielāka daļa cilvēku, kas pārdzīvo bailes no skaitļa trīspadsmit, uzskata, ka viņu bailes rodas tikai atsevišķās situācijas, būtiski neietekmējot viņu dzīves kvalitāti.

Spektrofobija – bailes no spoguļiem

Vai spējat iedomāties dienu bez paskatīšanās spogulī? Izrādās, daudzi cilvēki labprātīgi izvairās no tiem, jo spoguļi iemieso viņos patoloģiskas bailes.

Bailes sevi ieraudzīt spogulī tiek skaidrotas ar bailēm no sevis izzināšanas vai smagām bailēm tajos ieraudzīt spokus. Cilvēks, kas cieš no spektrofobijas, ieraugot sevi spogulī, var piedzīvot panikas lēkmi un sirdsdarbības paātrināšanos.

Venustrafobija – bailes no skaistām sievietēm

Kamēr vieni vīrieši sapņo par skaistu sievieti sev līdzās, citi, ieraugot skaistuli, bēg ko kājas nes! Venustrafobija tiek definēta kā pastāvīgas, patoloģiskas un nepamatotas bailes no skaistas sievietes.

Venustrafobijas upuri, ieraugot skaistu sievieti, cieš no elpas trūkuma, neregulāras sirdsdarbības, slikas dūšas un baiļu sajūtas. Kā vairums baiļu, arī bailes no skaistām sievietēm rodas zemapziņā, nostrādājot kā aizsardzības mehānisms. Par pamatu bailēm tiek uzskatīta traumatiska pagātnes pieredze, piemēram, šķiršanās vai atraidījums. Kā noskaidrots, no šīs neparastās fobijas visā pasaulē cieš ne tikai vīrieši, bet arī sievietes.

Nefofobija – bailes no mākoņiem

Viena no neparastākajām fobijām ir nefofobija jeb bailes no mākoņiem. Bailes nav saistītas ar mākoņu vizuālo izskatu, bet gan ar draudiem, ko mākoņi var izraisīt, - sākot no lietus, plūdiem, krusas, beidzot ar tornado, kas var radīt traģiskas sekas.

Balti peldoši mākoņi debesīs ir nekaitīgi līdz brīdim, kad tos pārklāj ēna. Tie, kas cieš no šīs fobijas, izjūt trauksmi un paniku, tāpēc mākoņā laikā nedodas laukā no mājām. Papildus simptomi, no kuriem cieš nefofobijas upuri, ir paaugstināta sirdsdarbība, nelabums, gaisa trūkums, kuņģa un zarnu problēmas.

Hipnofobija – bailes no aizmigšanas

Iespējams, viena no smagākajām fobijām ir hipnofobija – bailes no aizmigšanas. Kamēr citi sapņo par labu izgulēšanos, citiem ir bailes pat aizvērt acis, lai neieslīgtu miegā.

Visbiežāk bailes no aizmigšanas tiek skaidrotas ar bailēm nomirt, kamēr atrodamies miega stāvoklī. Tie, kas cieš no šīs fobijas, parasti izjūt kontroles trūkumu vai cieš no atkārtotiem murgiem. Tāpat fobija saistās ar bailēm zaudēt laiku, kamēr guļam.

Par fobijas upuriem visbiežāk kļūst cilvēki ar traumatisku pieredzi, piemēram, viņi kādreiz ir iekļuvuši autoavārijā vai piedzīvojuši dabas katastrofu. Kā labs ārstniecības līdzeklis šīs fobijas slimniekiem tiek ieteikts joga vai meditācija, kuru laikā viņi mazina savas bailes un iegūst drošības sajūtu.

Foto (c) flickr.com/ fRanKon

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV