Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Kas jāņem vērā, izvēloties ziemas zābakus?

Easyget.lv, 31.10.2013. 13:35

Ziemas zābaku izvēle nav tikai stila jautājums. Nenoliedzami, arī ziemā vēlamies izskatīties labi, taču aukstajā laikā apavu izvēlē būtisku lomu spēlē to funkcionalitāte un spēja mūs pasargāt no saaukstēšanās un kritieniem slidenā laikā.
Kas jāņem vērā, izvēloties ziemas zābakus?

Lai palīdzētu saprast, kas ir būtiskākās lietas, kam jāpievērš uzmanība, izvēloties apavus ziemai, ar padomiem nāk talkā „Euroskor” veikalu vadītāja Līga Matīsa.

„Izvēloties ziemas zābakus, pirmkārt, jāpievērš uzmanība zoles biezumam, lai vēsums no zemes mazāk tiktu cauri,” norāda Līga Matīsa. „Svarīgi arī, lai zolei būtu kaut neliels, tomēr protektors - zābaki mazāk slīdēs.”

Ja veikalā tomēr ļoti iepatikušies zābaki ar plānu zoli, tos var papildināt ar aitādas iekšzolīti siltumam. Īpaši efektīvas būs iekšzoles ar foliju, kas atstaro aukstumu.

Nevajag baidīties no zābakiem, kam nav siltināts stulms, bet tikai zoles daļa. Tas ļauj zābakam izskatīties elegantākam, taču kājas tik un tā būs siltas.

Ziemā dāmām noteikti vajadzētu izvairīties no spiciem papēžiem, tos atstājot citiem gadalaikiem, priekšroku dodot stabilitātei.

Lieliska izvēle ziemas apstākļiem ir zābaki ar Gore-Tex membrānām – tādos kājas brīvi elpos, taču mitrums cauri netiks.

„Protams, visos gadalaikos ir labi izvēlēties dabīga materiāla apavus, taču ziemā tas ir jo īpaši svarīgi. Ādas zābakos kāja elpos un nesvīdīs, tāpēc arī mazāk sals,” skaidro Līga Matīsa.
„Vīrieši parasti pievērš mazāku uzmanību apavu siltumam, bieži zābaku vietā izvēloties, piemēram, siltinātas kedas,” stāsta L.Matīsa. „Taču tagad arī vīriešiem ir nopērkami daudz un dažādi skaisti un moderni zābaki. Šogad, piemēram, klienti bieži izvēlas iegādāties zilus zābakus, ko ērti saskaņot ar džinsām.”
Īpaši uzmanīgi jāizvēlas apavi bērniem. „Pērkot ziemas zābakus, noteikti pievērsiet uzmanību, lai purngalā paliktu brīvs centimetrs-pusotrs, un zābaki būtu gana plati gan sānos, gan augšpusē,” iesaka Līga Matīsa. „Ja zābaki būs stingri, bērniem sals kājas.”

Kamēr bērns ir mazs un vēl nestaigā, laba izvēle ir ādas apavi ar kažociņu. Lielākiem bērniem, kas aktīvi kustas, vislabāk būtu izvēlēties zābakus ar Gore-Tex membrānām, jo tie ļaus brīvi baudīt ziemas priekus, nesatraucoties ne par sniegu, ne peļķēm.

Ziemas zābakiem, lai tie kalpotu ilgi un izskatītos labi, ļoti svarīga ir to kopšana. „Rudens un ziemas sezonā bieži uz ielām ir sāls, kas ļoti kaitē apaviem, tāpēc es ieteiktu zābakus sākt kopt uzreiz pēc pirkšanas – piesūcināt tos ar aizsarglīdzekļiem, kas neļaus tikt materiālā ne mitrumam, ne sālim. Profilakse būs daudz efektīvāka kā mēģinājumi pēc tam sāli no zābakiem iztīrīt,” norāda „Euroskor” veikalu vadītāja.

Lai maksimāli efektīvi koptu gludas ādas zābakus, viena, mitrumnoturīga, krēma vietā labāk apavus kopt dubultā – vispirms nopūst ar pretmitruma aerosolu, bet pēc tam sasmērēt ar apavu krēmu. Ādas kopšanai var izvēlēties arī speciālu vasku, tad bez aerosola var iztikt.

Zamšādas apavu kopšanai noderēs īpašs aerosols zamšam un birstīte, ar ko iztīrīt traipus.
„Ja zābakiem, kas nav ar Gore-Tex membrānām, ir šuves, tām jāpievērš īpaša uzmanība,” uzver Līga Matīsa. „Lai apavi nelaistu cauri mitrumu, šuvju vietas ļoti rūpīgi jāapstrādā ar vasku.”

Jā, Emīls teica – galvenais, lai kājas siltumā, tad šodien mēs visi zinām, ka zābaku izskatam un stilam ir ne mazāka nozīme. Veikalu plaukti šobrīd ir pilni ar dažādu stilu, krāsu un veidu ziemas zābakiem, tāpēc novēlam, lai katram pircējam veicas atrast sev piemērotākos, kas būs ne tikai lielisks stila aksesuārs, bet arī īsts draugs un glābējs ziemas salā!

Foto (c) flickr.com/ Maria Morri

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV