Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Astoņi fakti, kas jāzina par vēlajām brokastīm jeb „brunch”

Easyget.lv, 13.11.2013. 11:38

Latvijā aizvien populārāka kļūst vēlo brokastu jeb „brunch” kultūra, kad svētdienās maltīte laiski pāriet no brokastīm pusdienās.
Astoņi fakti, kas jāzina par vēlajām brokastīm jeb „brunch”

Lūk, astoņi fakti, ko būtu vērts zināt par šo tradīciju:

1. Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais

Par jēdziena „brunch” („breakfast + lunch”) un „jauktās” maltītes idejas tēvu uzskata britu rakstnieku Gaju Beringeru, kurš to pirmo reiz minēja 1895.gadā savā esejā „Vēlās brokastis kā aizbildinājums” („Brunch: A Plea”).

2. Samazinoties baznīcēnu skaitam, pieauga vēlo brokastu popularitāte

Vēlo brokastu tradīcija ASV sāka parādīties pagājušā gadsimta 30.gados, sākotnēji Holivudas zvaigžņu vidū, kas saprotamu iemeslu dēļ svētdienās modās vēlāk. Savukārt plašāk šis ir ieradums izvērtās pēc II Pasaules kara, kad samazinājās baznīcā gājēju skaits, tomēr cilvēkiem aizvien vajadzēja kādu ieganstu satikties un socializēties.

3. Sākums – pēc otrajām brokastīm un pirms pusdienām

Tipiski „brunch” laikā starp otrajām brokastīm (10:30) un pirms pusdienām (12:00) – tātad ap plkst.11 un var ieilgt līdz pat plkst.16.00.

4. Daudz olu!

Olu ēdieni ir viens no galvenajiem „brunch” elementiem, turklāt tie ir ļoti daudzveidīgi - omlete, olu kultenis, fritata, olas „Benedict” utt. Jārēķina vismaz trīs olas vienam cilvēkam. Ja sagaidāms daudz viesu, tad labāk gan aizstāt omlešu cepšanu ar vārītām olām.

5. Galvenais – pietiekami šķiedrvielu un olbaltumvielu!

Olbaltumvielu un šķiedrvielu līdzsvars sniegs sāta sajūtu. Ja olbaltumvielas itin viegli var iegūt no dažādiem olu, gaļas (bekons, desiņas, gaļas uzkodas) un piena produktiem, tad par šķiedrvielām, tas ir, dārzeņiem un svaigiem augļiem ir īpaši jāparūpējas!

6. Atcerieties arī par saldo ēdienu!

Nemainīga vēlo brokastu daļa ir saldais ēdiens, saldās uzkodas – smalkmaizītes, pankūkas ar ievārījumu, sīrupu vai citu aizdaru, saldie groziņi, kūkas, vafeles.

7. Tradicionāli piedāvā arī vieglus alkoholiskus dzērienus

Vēlās brokastis nav iedomājamas arī bez viegliem alkoholiskiem dzērieniem, kas izcili papildina ēdienkarti. Visbiežāk tas ir dzirkstošais vīns – prosecco, šampanieša kokteiļi u.tml., kā arī viegls baltvīns, piemēram, Pinot Grigio, Muskadet, Sauvignon Blanc. Papildu, protams, jāpiedāvā tēja, kafija un svaigi spiestas sulas.

8. Vēlās brokastis kā formāts noder arī dažādu svinību reizēs

Šīs tradīcijas saknē ir cilvēku vēlme satikties un socializēties atbrīvotā atmosfērā. Tieši tāpēc vēlās brokastis var būt kā lieliska forma nedēļas nogales pasākumiem – dzimšanas dienas, Mātes dienas, kristību u.tml. svinībām.

Ja vēlas brokastis aizsākās kā aizbildinājums tiem, kas iepriekšējā vakarā aizkavējušies izklaides pasākumos, tad mūsdienās tas ir pārvērties par lielisku veidu, kā nesteidzīgi pavadīt svētdienas dienu draugu un ģimenes lokā.

Materiāls tapis sadarbībā ar restorānu „Aqua Luna”.

Foto: Latvijā aizvien populārāka kļūst vēlo brokastu jeb „brunch” kultūra. Foto (c) flickr.com/ Joe Hsu

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV