Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

10 dīvainākās atkarības

Easyget.lv, 13.11.2013. 12:13

Atkarība ir hroniska un ilgstoša uzvedība, kurai cilvēki pakļaujas, neskatoties uz negatīvajām sekām. Tradicionāli izdzirdot vārdu “atkarība”, mēs domājam par alkaholismu vai narkomāniju, bet cilvēki visā pasaulē cieš no daudz smagākām un dīvainākam atkarībām, piemēram, hroniska šopaholisma vai netīrumu ēšanas.
10 dīvainākās atkarības

Lūk, 10 neparastākās atkarības, ar ko "sirgst" cilvēki visā pasaulē!

Video spēles

Video spēļu pasaule ir vilinoša tiem, kuri vēlas aizbēgt no ikdienas problēmam, jo tā visbiežāk saistāma ar laika izjūtas trūkumu un pozitīvām emocijām. Un kā citādi, ja spēles akts paaugstina dopamīna līmeni, labsajūtu un garastāvokli. Visbiežāk no video spēļu atkarības cieš cilvēki ar zemu pašvērtējumu vai tie, kuriem ir grūti iejusties sabiedrībā. Daļai cilvēku video spēles mazina depresiju un trauksmes sajūtu, bet ja reiz esi saskāries ar atkarību, tad efekts var būt pretējs.

Lai gan azartspēļu atkarības cēlonis nav skaidrs, garīgās veselības speciālisti uzskata, ka tas varētu būt līdzīgs citiem impulsu kontroles traucējumem.

Internets

Viena no lielākajām pasaules atkarībām ir internets un viedtālruņi. Lielāka daļa cilvēku nepārtraukti atrodas internetā tiešsaitē, pārbaudot savu e-pastu, izmantojot sociālos tīklus vai vienkārši apmainoties ar informāciju, ko visērtāk nodrošina viedtālruņi. Lai gan ir pierādīts, ka interneta izmantošana sniedz cilvēkiem kontroles izjūtu, tā rada arī paaugstinātu stresa līmeni.

Atkarība ir kļuvusi pietiekami izplatīta, lai garīgās veselības speciālisti atzītu, ka interneta atkarība raksturo interneta izmantošanu, proti, tas traucē cilvēka ikdienas dzīvi, kā arī rada cilvēkos spriedzi, dusmas un depresiju brīžos, kad viņi nevar brīvi piekļūt internetam.

Iepirkšanās

Kāda ir atšķirība starp vienkāršu izklaidi lielveikalā un nepārvaramu, spēcīgu vēlmi iepirkties? Kā skaidro zinātniskie pētījumi, nepārvarama iepirkšanās ir raksturīga tiem cilvēkiem, kuriem tīk savu laiku un naudu tērēt pirkumos.

Atkarība, kas saukta par šopaholismu, ir veids, kā cilvēki maskē iekšējā tukšuma sajūtu, dusmas, depresiju un citas negatīvās jūtas, iegūstot tik kāroto kontroli pār situāciju. Atkarīgie bieži vien jūtas vainīgi par savu rīcību, bet vienkārši nevar apstāties iepirkties. Pierādījums tam ir fakts, ka lielākā daļa pirkumu tā arī paliek neatvērti un neizmantoti.

Atkarības simptomi ir augsta eiforijas sajūta, ko pircējs izjūt, iegādājoties kāroto preci. Kā ārstēšanās līdzeklis tiek piemēroti antidepresanti, bet neparastāks ārstēšanas veids ir ieteikums atkarīgajiem palielināt summu, ko tērē iepērkoties, tādā veidā liekot pašiem sev izjust šopaholisma negatīvo pusi.

Fiziskas aktivātes

Daudziem no mums fiziskas aktivitātes trīsdesmit minūtes dienā ir pietiekami, lai sajustu nogurumu vai muskuļu sāpes. Bet ir cilvēki, kuri cieš no nepieciešamības nepārtraukti pakļaut savu ķermeni fiziskai slodzei.

Atkarība no fiziskām aktivitātēm rodas no vēlmes kontrolēt visu, kas saistīts ar kaloriju uzņemšanu un svara zaudēšanu. Kļuvusi par sava veida rutīnu, fiziskās nodarbības aizņem lielāko daļu cilvēka ikdienas. Atkarību nevar ietekmēt ne veselības problēmas, ne traumas. Ir aprēķināts, ka desmit procentu atkarīgo ir garo distanču skrējēji un kultūristi.

Sauļošanās

Jebkuram cilvēkam patīk veselīgs iedegums, bet tie, kuri cieš no sauļošanās atkarības, jau sen ir aizmirsuši vārdu “veselīgs”. Pētījums, kas 2005.gadā ticis veikts Teksasas Universitātes Medicīnas Filiālē, pierāda, ka vairāk nekā 50 procenti no pludmales apmeklētājiem uzskatāmi par saules “atkarīgajiem”, bet 25 procentiem respondentu konstatēta saslimšana ar ādas vēzi vai novēroti ķermeņa darbības traucējumi.

Sauļošanās pludmalē vai mākslīgā iedeguma iegūšana solārījā tiek saistīta ar augstu risku, jo, kā zināms, pārlieku liela ultravioleto staru ietekme var izraisīt ādas vēzi. Atkarības upuri biežāk izjūt endofītus ķermenī, kas uzlabo noskaņojumu, tāpēc par iespējamajām negatīvajām sekām viņi domā mazāk nekā vajadzētu.

Kosmētiskās operācijas

Kā liecina pētījumu dati, mūsdienās pieaug cilvēku skaits, kas labprātīgi izmanto kosmētiskās ķirurģijas pakalpojumus. Lielāka daļa pacientu ir sievietes, kurām deguna korekcija vai krūšu palielināšana nav nekas neparasts. Savukārt aptuveni desmit procentiem no cilvēkiem, kuri vēlas plastiskās operācijas, kosmētiskā ķirurģija kļūst par nopietnu atkarību.

Atkarības simptoni ir bieža vēlme pēc atkārtotas kosmētiskās operācijas, kas var novest ne tikai pie veselības problēmām un finansiālā riska, bet arī pie nemiera, depresijas un sociālās izolācijas.
Tā ir slimība, kas raksturota kā nepārtraukta domāšana par savu fizisko izskatu, trūkumiem un apsēstība ar šo trūkumu meklēšanu, neatkarīgi no tā, vai tie ir reāli vai iedomāti. Visbiežākie atkarības izraisītāji ir sabiedrības spiediens, zems pašvērtējums, ģenētiskas nepilnības un nelīdzsvarotība.

Tetovējumi

Nereti tetovējumi tiek uztverta kā slimība – ja tev ir viens tetovējums, drīz noteikti sekos nākamais. Lai gan lielāka daļa šo apgalvojumu neuztver nopietni, pasaulē ir cilvēki, kuriem tetovējumi tiešā veidā ir saistīti ar atkarību.

Parasti cilvēki savus tetovējumus saista ar specifiskām īpašībām. Lielāka daļa cilvēku ar tetovējumiem pauž savu dumpiniecisko dabu, vēl daļai ķermeņa apgleznošana liek justies seksīgi un pievilcīgi. Tetovēšana un citas ķermeņa izmaiņas, piemēram, pīrsings vai sevis durstīšana, ir veids, kā cilvēks izsaka sevi. Tomēr mēdz būt gadījumi, kad ķermeņa izmaiņas pārvēršas sevis paša sakropļošanā, kļūstot par atkarību.

Kā norādā speciālisti, sevis durstīšana ir veids, kā cilvēki tiek galā ar emocionālām problēmām, kontrolējot emocionālas sāpes. Nereti tieši atkarība no tetovējumiem ir pirmais solis uz garīgu slimību piemeklēšanas, tai skaitā šizofrēnijas.

Ledus košļāšana

Kā zināms, mazās devās nekas nav kaitīgs. Un kurš gan bērnībā nav pagaršojis ledu? Lai gan bērnība jau aiz kalniem, kraukšķīgais ieradums tā arī nav atmests. No ledus košļāšanas cieš aptuveni divi procentu vīrieši un sešpadsmit procentu sieviešu visā pasaulē.

Atkarība tiek skaidrota, kā stāvoklis, kad cilvēks alkst un ēd nepārtikas preces, kurām nav uzturvērtību. Atkarība var novest pie attīstības traucējumiem, dzelzs deficīta ķermenī, anēmijas vai pārāk liela stresa, ja nodarbe tiek ierobežota.

Matu izraušana

Matu izraušana ir psiholoģisks stāvoklis, no kura cieš aptuveni 11 miljoni amerikāņu. Parasti atkarības vajātie nevar pārvarēt milzīgo vēlmi izraut sev matus no galvas, skropstām, uzacīm vai jebkuras citas ķermeņa daļas.

Visbiežāk atkarība saasinās spriedzes vai trauksmes brīžos, kad tikai matu izraušana sniedz tik nepieciešamo atvieglojumu sajūtu un baudu. Blakus darbības, no kurām cieš atkarīgi, ir matu košļāšana un ēšana.

Netīrumu ēšana

Alkas ēst nepārtikas preces, tai skaitā krāsas, cigarešu pelnus, papīrus, ekskrementus, ogles, krītu vai mālu, ir atkarība, no kā cieš cilvēki visā pasaulē.

Šī dīvainā atkarība ne tikai negatīvi ietekmē veselību, izraisot dzelzs un cinka trūkumu ķermenī, bet arī rada attīstības traucējumus, piemēram, autismu vai garīgu atpalicību. Savukārt sievietes, kas grūtniecības laikā piekopj šo bīstamo atkarību, visbiežāk draud neatgriezeniski sabojāt sava gaidāmā bērna veselību.

Foto: Viena no neparastākajām atkarībām - ledus ēšana. Foto (c) flickr.com/ Pimthida

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV