Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Ko Ziemassvētkos labāk nedāvināt?

Easyget.lv, 17.12.2013. 16:12

Katru gadu pirms Ziemassvētkiem cilvēkus pārņem iepirkšanās drudzis. Mazumtirdzniecības apgrozījums ik gadu decembrī pieaug par aptuveni 20%, tāpat palielinās pieprasījums pēc papildu naudas, kas tiek tērēta ne vien svētku mielastam, bet arī Ziemassvētku un jaungada dāvanu sarūpēšanai tuviniekiem. Vai saņēmēji novērtē sarūpētās dāvanas, un kurām mantām tomēr labāk naudu netērēt?
Ko Ziemassvētkos labāk nedāvināt?

Nevajadzīgākās dāvanas - sveces un krājkases

Nevajadzīgāko dāvanu saraksta līderpozīcijas ieņem galvenokārt mājsaimniecības preces – sveces, vāzes, trauki un krājkasītes, kā arī dažādi virtuves piederumi, tematiskie Ziemassvētku dekori un figūriņas. Nevēlamāko dāvanu topa otrajā vietā ir smaržas, kuras nepatīk, lēta un nepazīstamu zīmolu kosmētika, krēmi un dažādi personīgās higiēnas piederumi. Topa trešajā vietā ierindojušās čības, adītas zeķes, halāti un pidžamas, liecina Ferratum Latvia veiktās aptaujas rezultāti.

Kā nevēlamas tiek minētas konfektes, rieksti un citi kārumi, kā arī dažāda sadzīves tehnika – depilatori, fēni, dažādi gadžeti. Aptaujas dalībnieki arī nelabprāt saņem dāvanā mīkstās rotaļlietas, grāmatas, savukārt daži respondenti par nevajadzīgu dāvanu uzskata naudu vai dāvanu kartes to bezpersoniskās dabas dēļ.

Labākā dāvana – ģimenes siltums

Lielākā daļa aptaujas dalībnieku uzskata, ka vislabākā dāvana, ko viņi ir saņēmuši Ziemassvētkos, ir ģimenes kopā būšana, bērnu priecīgās sejiņas un mīlestība. Visaugstāk novērtētāko dāvanu topa otrajā vietā ir elektronika vai sadzīves tehnika – mobilais telefons, planšetdators, dators vai televizors. Trešajā vietā ierindojas nauda vai dāvanu kartes lielveikalos. Tāpat starp populārākām labākajām dāvanām ir rotaslietas, ceļojumi, smaržas un kosmētika.

Liela daļa cilvēku labprāt saņem dāvanā drēbes. Zīmīgi, ka adītas zeķes ir bieži pieminētas gan vēlamāko, gan nevēlamāko dāvanu sarakstā. Respondenti arī pozitīvi novērtē tādas dāvanas kā biļetes uz pasākumiem, dzīvas eglītes, mājdzīvniekus, rotaļlietas un segas.

Pašu darinātas lietas ne vienmēr pienācīgi novērtē

Uz jautājumu, kāda ir labākā dāvana, ko esiet kādreiz dāvinājuši kādam Ziemassvētkos, liela daļa aptaujas dalībnieku atzīmē pašdarinātas lietas – topā nu jau trešo reizi parādās pašu adītas zeķes, kā arī pašcepti ēdieni, saldumi, pašdarināti Ziemassvētku dekori un dažādi nieciņi. Vairums aptaujas dalībnieku ir pārliecināti, ka viņu pašdarinātās dāvanas patīk dāvanas saņēmējam, taču tās diemžēl parādās arī nevēlamāko lietu sarakstā. Tāpat dāvinātāji ir pārliecināti, ka saņēmēji ir priecājušies par smaržām. Smaržas tiek minētas arī nevēlamāko dāvanu topā, tādēļ, ja esiet nolēmuši tās dāvināt – pārliecinieties, ka izvēlētais aromāts tiešām patiks saņēmējam, pretējā gadījumā dāvana var izrādīties pilnīgi nelietojama.

Ziemassvētkos pasniedz saderināšanās gredzenus un grūtniecības testus

Aptaujas dalībnieki kā dāvanas svētkos min arī visai netradicionālas lietas – piemēram, pie kārotākajām dāvanām ir saderināšanās gredzeni un pie labākajām, kas kādreiz kādam uzdāvināta, - pozitīvi grūtniecības testi. Tāpat svētkos tiek pasniegtas tādas dāvanas kā mājas piebūve, Ziemassvētku vecītis, pagatavots svētku mielasts. Savukārt daudzi aptaujas dalībnieki uzskata, ka vislabākā Ziemassvētku dāvana, kura pelnījusi savu vietu zem svētku eglītes, ir viņi paši.

Klientu aptauja veikta no 27.novembra līdz 5.decembrim, aptaujā piedalījās 360 respondenti.

Foto (c) flickr.com/ anitacanita

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV