Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Saldās brīvības rūgtā garša jeb nereģistrēto attiecību riski

Easyget.lv, 19.02.2014. 12:15

Visbiežāk nereģistrētas attiecības rada problēmas, dalot īpašumu vai kārtojot mantojumu

Partnera bojā eja, smaga slimība, attiecību izbeigšana – tās ir tikai dažas no dzīves situācijām, kad nereģistrētas attiecības var radīt būtiskus riskus un sarežģījumus.

Zvērināti notāri ik dienas sniedz konsultācijas un palīdz rast risinājumus tiem, kuri nonākuši nereģistrētu attiecību “slazdā”. Pēc saticīgas kopdzīves otram partnerim nav tiesību uz mantojumu, problēmas ar kopīpašuma sadali šķiršanās brīdī, jaundzimušā reģistrācija uz sievietes bijušā vīra vārda - šīs problēmsituācijas būtu iespējams novērst, savlaicīgi sakārtojot partnerattiecības, skaidro zvērināts notārs Jānis Skrastiņš.

Visbiežāk pie notāra pēc palīdzības vēršas brīžos, kad viens no nereģistrēto attiecību partneriem ir aizgājis aizsaulē, savukārt otram nav nekādu tiesību uz mantojumu. “Lai arī kopā nodzīvoti vairāki gadi, likuma priekšā nereģistrēto attiecību partneri ir sveši cilvēki. Faktiskais dzīvesbiedrs nav tiesīgs pretendēt uz mantojumu, jo likumiskie mantinieki ir laulātais draugs un citi tuvākie ģimenes locekļi. Lai nepieļautu šādu scenāriju savā dzīvē, viens no risinājumiem ir laulības. Taču, ja abi vai viens no partneriem to nevēlas, tad ir iespēja attiecības sakārtot arī pie notāra, savlaicīgi noslēdzot mantojuma līgumu vai testamentu,” skaidro Skrastiņš.

Tāpat notāriem nereti savā praksē nākas risināt strīdus situācijas, kad, pārtrūkstot nereģistrētām attiecībām, nav iespējams vienoties par kopīga īpašuma sadali. Skrastiņš vērš uzmanību, ka nereģistrētās attiecībās partnerim nav nekādu tiesību uz īpašumu, kas reģistrēts uz otra vārda, pat, ja tas iegādāts un uzturēts par kopīgiem līdzekļiem. Lai izvairītos no strīdiem un sarežģījumiem vairāku gadu garumā, notārs rekomendē nereģistrētās attiecībās dzīvojošiem pāriem noslēgt vienošanos par mantas sadali, vai arī, iegādājoties īpašumu, reģistrēt to uz abu vārda.

Problēmas nereģistrētu attiecību dēļ var rasties arī dzīves situācijas, kad kāds no partneriem nonācis ārstniecības iestādē. Jāņem vērā, ka par nelaimes gadījumu un ārstniecības procesu vispirms tiek informēti tuvākie ģimenes locekļi, savukārt nereģistrētās attiecībās partneris pēc likuma neskaitās radinieks. Tāpat arī lēmumus par ārstniecības gaitu ir tiesības pieņemt tikai laulātajam vai tuvākajiem radiniekiem. “Pie notāra noslēgts nākotnes pilnvarojums šādā gadījumā varētu kalpot kā risinājums attiecību sakārtošanā. Tas sniedz tiesības pilnvarot kādu tuvu cilvēku pieņemt lēmumu savā vietā, ja veselības vai citu iemeslu dēļ tiek liegta iespēja saprast un vadīt savu rīcību,“ komentē Skrastiņš.

Dzīvojot nereģistrētās attiecībās, īpaša uzmanība attiecību juridiskajiem aspektiem jāpievērš līdz ar bērna piedzimšanu ģimenē. Tā, piemēram, visai bieži pie notāra vēršas partneri, kuriem radušās problēmas ar jaundzimušā reģistrāciju, jo nav tikusi šķirta sievietes iepriekšējā laulība. Saskaņā ar likumu, par bērna tēvu tiek uzskatīts mātes vīrs. Tāpēc, ja stājoties jaunās partnerattiecībās, sieviete nav šķīrusi savu iepriekšējo laulību, par bērna tēvu tiks reģistrēts bijušais vīrs. “Lai novērstu šādas situācijas, vislabākais risinājums ir juridiski sakārtot savas attiecības – šķirt iepriekšējo laulību un oficiāli noformēt jaunās partnerattiecības,” skaidro notārs.

Plašāk par šiem un citiem jautājumiem ikvienam būs iespēja saņemt bezmaksas konsultācijas Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotajās gadskārtējās Notāru dienās, kuras notiks 5. un 6. martā. To ietvaros notāri visā Latvijā bezmaksas konsultēs un skaidros, kā nodrošināt savu tiesisko drošību gan nereģistrētās attiecībās, gan laulībā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV