Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

10 naudas taupīšanas padomi no Vivus.lv

Vivus.lv, 27.02.2014. 16:37

Saņemot algu un pēc pusmēneša sarēķinot atlikušo summu, bieži vien nākas dzirdēt - “kaut kā vajag savilkt galus kopā”. Tomēr “galu vilkšanu” var sākt, vēl nesaņemot algu, un to padarīt par ikdienu, nevis kārtējo stresa pilnu pusmēnesi.
10 naudas taupīšanas padomi no Vivus.lv

Vivus.lv sniedz 10 naudas taupīšanas padomus, kas ļaus ietaupīt raizēm:

1. Izveido personīgo grāmatvedības uzskaiti

Šis ir pirmais solis naudas ietaupīšanas plānā. Cik daudz tērēsi, cik daudz naudu vajadzēs rēķiniem, izklaidei u.tml. - to visu piefiksē tabulā (ērti izmantot Microsoft Excel). Lai saprastu, kuri pirkumi ir bijuši spontāni un lieki, saglabā čekus un piefiksē katru produktu/saņemto pakalpojumu šajā tabulā.

2. Komunālo rēķinu samazināšana

Nav noslēpums, ka teju ⅓ no ieņēmumiem ir jāsamaksā par komunālajiem pakalpojumiem. Varbūt vari ko darīt lietas labā, lai samazinātu rēķinu summu? Elektrība, ūdens - uz to visu var ietaupīt, ja dzīvo ergonomiski un seko līdzi sadzīves ieradumiem.

3. Uz veikalu ar noteiktu summu, sarakstu

Iepērcies pēc iepirkuma saraksta. Tas palīdzēs tikt galā ar impulsīviem pirkumiem, ko veicina dažādas atlaides, akcijas. Stingri pieturoties pie produktu saraksta, garantēsi plānotu pirkumu veikšanu. Un tas ir pirmais solis naudas ietaupīšanā. Uz veikalu tikai ar skaidru naudu - maksājumu karti atstāj mājās.

4. Krājkonts

Ietaupi naudu, to novirzot krājkontā. Atkarībā no bankas, ik pēc noteikta laika tiek pārskaitīta uzkrājuma procentu summa. Turklāt - lai uzkrājumu izņemtu bez papildus maksas, būs jāgaida 7 dienas.

5. Vēlies ietaupīt? Kādam mērķim?

Plānojot naudas taupīšanas pasākumus, nosaki mērķi (īstermiņa vai ilgtermiņa mērķis). Īstermiņa mērķi: atvaļinājumam ārzemēs, jaunai mašīnai, ekskursijai u.c. Ilgtermiņa mērķi: pensijai, bērnu izglītībai, jaunam mājoklim u.c..

6. Noteikti procenti - 5 vai 10% - no ieņēmumiem

Viens no veidiem, kā veidot uzkrājumu, ir katru mēnesi atlikt noteiktu procentu no ienākumiem. Protams, pirmajā mirklī šķiet - 10 vai 15 € ir daudz. Tomēr šādi atliekot naudu, varēsi iekrāt un vienlīdz arī samazināt ikmēneša tēriņus.

7. Apģērbu pērc kvalitatīvos Second Hand veikalos, domubiedru grupās

Šobrīd lielveikalos nopērkamie apģērbi ir ar lielu uzcenojumu, tāpēc nemaz tik peļama doma ir iepirkties second hand veikalos. Šobrīd ir vairāki šāda veida veikali, kuros var nopirkt mazlietotas drēbes. Ja šī doma nevilina, reģistrējies sociālo tīklu domubiedru grupās, kurās citi cilvēki drēbes pārdod par pieņemām cenām.

8. Lielo sadzīves tehniku - veikalos, kuros pārdod preci ar vizuāliem defektiem

Ja nepieciešams iegādāties lielo sadzīves tehniku - ledusskapi, veļasmašīnu u.c. -, vai esi apskatījis tirdzneicības vietas, kurās pārdod “brāķētu” preci ar atlaidi līdz pat 80%? Tur var atrast dažādas labas iekārtas, kurām transportēšanas rezultātā ir radušies nelieli vizuālie defekti - skrāpējums, krāsas nolobīšanās, nelielas buktes -, kas nekādā mērā netraucē ierīces strādāšanai un defekts nav tik uzkrītošs.

9. Ej kājām

Ja bieži jābrauc ar sabiedrisko transportu, tad varbūt veselībai nenāks par ļaunu ikrīta pastaiga? Ja kājām uz darba vietu vari aiziet 40 minūšu laikā, kāpēc neizmantot iespēju kārtīgi pamosties un izkustēties.

10. Klientu kartes privilēģijas

Vietās, kur iepērcies vizbiežāk, noskaidro par iespēju noformēt klienta karti. Bieži vien tirdzniecības vietas noslēdz abpusēju līgumu ar ēstuvēm, taksometra pakalpojumu firmām u.c., kurās ar klienta karti ir atlaides.

Ikvienam ir savi naudas taupīšanas paņēmieni, tomēr vienotais ir - plānoti izdevumi un efektīva budžeta pārvaldīšana. Esi pats sava maka saimnieks, nevis ļauj naudai sevi pārvaldīt!

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV