Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Pasākumi

1
Oktobris
Piektdiena
19:30

Rudens kamermūzikas festivāls. Gijas Kančeli 75. dzimšanas dienas koncerts

Mazā Ģilde
Amatu iela 3/5, Rīga

1. oktobrī pl. 19:30 Mazajā ģildē Rudens kamermūzikas festivāla ietvaros notiks Gijas Kančeli 75. dzimšanas dienas koncerts.

Gija Kančeli ir viens no iemīļotākajiem komponistiem tā sauktās jaunās vienkāršības cienītāju vidē. Kančeli mūzikai raksturīgas skaļuma un klusuma spējas attiecības, ilgpilnas skaistas melodiskās līnijas un tieksme uz rezignētu apskaidrību. “Mūzika, tāpat kā dzīve, ir neiedomājama bez romantisma. Romantisms ir pagātnes, tagadnes un nākotnes augstais sapnis – neatvairāma skaistuma spēks, kas slejas pāri visam un turas pretī neizpratnes, fanātisma, varmācības un ļaunuma spēkiem,” saka komponists.

Šī gada 10. augusts ir komponista 75. dzimšanas diena. 1. oktobrī – Starptautiskajā mūzikas dienā – Gija Kančeli ieradīsies Rīgā, lai kopā ar sava talanta cienītājiem no Latvijas novērtētu Sinfonietta Rīga un kvēli aizrautīgā igauņu diriģenta Andresa Mustonena kārtējo sadarbību. Mustonens saka: “Gijas Kančeli mūziku caurstrāvo dziļš garīgums, Būdama demokrātiska, tā saprotama visā pasaulē. Atšķirībā no vairākuma laikmetīgās mūzikas komponistu Kančeli rada harmonisku mūziku, un mūziķim pietiek ar vienu sastapšanos, lai kļūtu par degsmīgu šīs mūzikas cienītāju.”
1. oktobra koncertā Mustonens uzstāsies gan diriģenta, gan vijolnieka ampluā. Vēl šajā koncertā solisti būs alta flautas meistars itālietis Masimo Merčelli, suģestējošais krievu vijolnieks Pāvels Verņikovs, latviešu jaunās paaudzes aizrautīgā pianiste Agnese Egliņa, Sinfonietta Rīga čellu grupas šarmantā koncertmeistare Guna Āboltiņa, kā arī orķestra mentors obojists Normunds Šnē. Klausīsimies Kančeli atmiņas par sadarbību ar ievērojamo režisoru Georgiju Daneliju (“Mimino”, “Kindzadza” u. c. filmas), filharmoniskā un etniskā vijolnieka sacensību, veltījumu Gidonam Krēmeram un Mstislavam Rostropovičam, piemiņas darbu igauņu senās mūzikas ansambļa Hortus musicus mūziķei Hellei Mustonenai (Andresa Mustonena dzīvesbiedrei) un citus skaņdarbus. Nākot uz koncertu, ņemiet vērā, ka, pēc paša vārdiem, labākā dāvana komponistam esot ilgs klusums pēc mūzikas izskanēšanas.
 
Mūziķi:
Masimo MERČELLI, alta flauta
Pāvels VERŅIKOVS, vijole
Sinfonietta Rīga
Diriģents Andress MUSTONENS

Programma:
Gijas Kančeli

Biļetes uz festivāla koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs vai www.bilesuparadize.lv

Norises laiks: 01.10.2010. 19:30

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV