Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Pasākumi

2
Oktobris
Sestdiena
19:30

Rudens kamermūzikas festivāls: Pētera Vaska Flautas koncerts

Lielā Ģilde
Amatu 6, Rīga, LV-1050

2. oktobrī pl. 19:30 Lielajā ģildē “Rudens kamermūzikas festivāla” noslēgums šoreiz ar simfonisku vērienu un Pētera Vaska opusa Latvijas pirmatskaņojumu – mums būs iespēja dzirdēt Flautas koncertu, kas līdz šim skanējis Vācijā un ASV. Šo mūziku Pēteris Vasks komponējis un veltījis vācu flautistam Mihaelam Faustam, kurš Latvijas klausītājiem pazīstams gan ar meistarkursiem Latvijas Mūzikas akadēmijā, gan uzstāšanos ar orķestri Sinfonietta Rīga. Fausts jau sen esot vēlējies kļūt par Pētera Vaska jaundarba pirmatskaņotāju, un, lūk, viņa sapnis piepildījās 2009. gada 23. janvārī Ķelnes filharmonijā – kopā ar Rietumvācijas (Ķelnes) Radio simfonisko orķestri un diriģentu Semjonu Bičkovu Faustam bija iespēja būt pirmajam, kas nospēlē solo Vaska koncertā (2007–2008). Ārzemju presē lasām, ka šī skaņdarba pamattēmas, kā jau tas raksturīgi Pētera Vaska daiļradei, ir etniski motīvi un daba. Dziedoša pirmā un trešā daļa ierāmē otro daļu – aktīvu, virtuozu burlesku.

Rīgas pirmatskaņojumā Mihaels Fausts, Ķelnes Radio orķestra galvenais flautists kopš 1988. gada, satiksies ar Liepājas simfonisko orķestri un diriģentu Normundu Vaici, kurš pazīstams kā labprātīgs Latvijas mūsdienu komponistu mūzikas interprets. Viņš citstarp diriģējis arī Pētera Vaska Viatore Rīgas pirmatskaņojumu 2002. gadā.

Līdzās Vaska Flautas koncertam šajā programmā likta Ludviga van Bēthovena Trešā simfonija un Ērika Ešenvalda “Mākoņi”. Par Bēthovena Trešo jeb “Heroisko” (1804) uzrakstīts ārkārtīgi daudz komentāru, turklāt šī mūzika bieži tiek likta par paraugu kā Bēthovena simfonisma etalons. Daudzi atcerēsies slaveno anekdotu – Bēthovens veltījis simfoniju Napoleonam, taču, uzzinot, ka tas ļāvies kronēšanas kārdinājumam, nosvītroja veltījumu un uzrakstīja “Heroiska simfonija, veltīta diža cilvēka piemiņai”. Kad Napoleons septiņpadsmit gadu vēlāk nomira, Bēthovens esot teicis, ka sēru maršu šim skumjajam notikumam viņš savulaik jau esot uzrakstījis – Trešās simfonijas otrā daļa ir viens no skaistākajiem in memoriam mūzikas paraugiem.

Ērika Ešenvalda “Mākoņu” žanriskais apzīmējums ir “dzejisks zīmējums”. Tas ir Ešenvalda pirmais komponējums lielam simfoniskam orķestrim, veltīts brāļa Oskara piemiņai. “Mākoņi – kāds skaistums un brīvība! Tie nemitīgi ir kustībā – pārvēršas, mainās, kļūst citādi, iegūst jaunas formas vai vienkārši izkūst debesjumā. Ir sajūta, ka tajos ir daļa Mūžības jeb tā skaistā, kas man asociējas ar romantismu un impresijām,” saka komponists.
 
Mūziķi:
Mihaels FAUSTS, flauta
Liepājas simfoniskais orķestris
Diriģents Normunds VAICIS

Programma:
Ludvigs van Bēthovens, Ēriks Ešenvalds, Pēteris Vasks

Biļetes uz festivāla koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs vai www.bilesuparadize.lv

Norises laiks: 02.10.2010. 19:30

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV