Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Pasākumi

12
Februāris
Sestdiena
19:30

Festivāls "Saxophonia 2011"

Rīgas Sv.Jāņa baznīca
Jāņa iela 7, Rīga, LV-1050

12. februārī plkst. 19:30 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā festivālā "Saxophonia" pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Kristapa Pētersona “Elle” saksofonam, jauktajam korim un ērģelēm. Parasti tik konceptuāli noskaņotais un idejiski provocējošais komponists šoreiz klusē – nekādu aprakstu, nekādu stāstu. Tikai Dantes “Dievišķās komēdijas” fragmenti, saprotams, no sadaļas “Elle” (“Pirms jūs šeit esat ienākuši iekšā, jums katru cerību būs atstāt laukā”), kā arī kanoniskie rekviēma un citu lūgšanu teksti Libera me, Miserere nobis, Fac eas Domine de morte transire ad vitam (“liec no nāves nokļūt dzīvē”) un Tēvreize.

Riharda Dubras Vidi quator angelus ir jauns skaņdarbs, kas pēc Arta Sīmaņa ierosinājuma tapis Latvijā līdz šim nedzirdētam mūziķu sastāvam – mecosoprānam un saksofonu kvartetam, konkrētāk, Ievai Paršai un Rīgas saksofonu kvartetam. Opusa pirmatskaņojums notika 21. decembrī Preiļu kultūras namā, pēc tam tas vēl skanējis Ventspilī un Ogrē. Tekstam Rihards Dubra izvēlējies fragmentu no Jāņa Atklāsmes grāmatas: “Es redzēju četrus eņģeļus stāvam četros zemes stūros, turot četrus zemes vējus, lai tie nepūstu pāri zemei, pāri jūrai un nevienam kokam. Un es redzēju citu eņģeli uzkāpjam no saules lēkta puses, kam bija Dzīvā Dieva zīmogs; viņš sauca skaļā balsī četriem eņģeļiem, sakot: nesamaitājiet ne zemi, ne jūru, ne kokus, kamēr mēs apzīmogosim mūsu Dieva kalpus uz viņu pierēm. Un visi eņģeļi stāvēja apkārt tronim un metās uz sava vaiga troņa priekšā, un pielūdza Dievu.”

Ērika Ešenvalda Laudate Dominum pērn piedzīvoja pirmatskaņojumu. Par šo darbu komponists saka: “Laudate Dominum alta saksofonam un ērģelēm ir slavinājums Visaugstākajam. Divdaļīgajā kompozīcijā ir gan gavilējoši un dejiski motīvi, gan meditatīva apcere par cilvēka un Dieva attiecībām. Man ir patiess prieks, ka Laudate Dominum pirmatskaņojuma interpretācija tapusi ciešā sadarbībā ar Kristīni Adamaiti un Arti Sīmani, radot tembrāli bagātu skaņu paleti!”
Visbeidzot intrigējoša liekas iespēja klausīties Igaunijas komponistes Gaļinas Grigorjevas “Lūgšanu”.

Koncertā uzstāsies arī  Valsts akadēmiskais  koris „Latvija” diriģenta Māra Sirmā vadībā. Pie ērģelēm Kristīne Adamaite.

Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties internetā www.bilesuparadize.lv, "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās visā Latvijā un pirms koncerta norises vietā.

Norises laiks: 12.02.2011. 19:30

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV