Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Pasākumi

15
Jūnijs
Piektdiena
12:00

Žaņa Legzdiņa fotogrāfiju izstāde "Darba cilvēks"

Latvijas Fotogrāfijas muzejs
Mārstaļu iela 8 (ieeja no Alksnāju ielas), Rīga

No 15. jūnija līdz 5. augustam Latvijas Fotogrāfijas muzeja abos stāvos skatāma apjomīga bijušā žurnāla „Zvaigzne” fotokorespondenta Žaņa Legzdiņa (1915 – 1991) fotogrāfiju izstāde "Darba cilvēks".

Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājumā nonākusī Žaņa Legzdiņa darbu kolekcija šodien plašākai publikai ļauj atklāt vairākas Padomju Latvijas dzīves sfēras. Izstādē apkopota plaši pārstāvētā darba ļaužu tēma, kura ļauj ieskatīties tādās saimnieciskās dzīves nozarēs kā lauksaimniecība, zivsaimniecība, pārtikas rūpniecība, sabiedriskā ēdināšana, rūpniecība, būvniecība un medicīna. Fotogrāfijas tapušas fotogrāfam gatavojot reportāžas un dodoties izbraukumos uz dažādām vietām, piemēram zvejnieku kolhozu „Carnikava”, uzņēmumu „Smiltenes gotiņas”, Rīgas Porcelāna rūpnīcu „Sarkanā zvaigzne” un citām Padomju laika iestādēm. Padomju laika ideoloģija prasīja noteiktus strādājošā cilvēka tēlus, kas radīja situāciju un portretu šablonus. Žanis Legzdiņš savam darbam nepiegāja tikai tehniski, viņa fotogrāfijā saredzami arī dažādi radošie risinājumi. Laika distance šīs fotogrāfijas ļauj uztvert bez aizspriedumiem, redzot tos mākslinieciskā un vēsturiskā kontekstā. Izstādē redzamās fotogrāfijas tapušas laika posmā no 1945. līdz 1990. gadam. Tās papildinātas arī ar izzinošiem materiāliem, ko sagatavojusi vēsturniece Daiga Jamonte. Daiga ne tikai apkopojusi muzejam nodoto kolekciju, bet veikusi izpētes darbu par Žani Legzdiņu un izstādē apskatāmajiem fotoattēliem. Jāpiebilst, ka izstādes apmeklētājiem tiks dota iespēja izšķirstīt arī žurnālu „Zvaigzne” oriģinālus, kuros nereti sastopamas izstādē aplūkojamo fotoattēlu publikācijas.

Norises laiks: 15.06.2012. 12:00 - 05.08.2012. 12:00

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV