Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Pasākumi

26
Maijs
Svētdiena
15:00

Sarunas muzejā

Izstāžu zāle Arsenāls
Torņa iela 1, Rīga

Svētdien, 26. maijā, plkst. 15.00 mākslas zinātniece Dr. art. Dace Lamberga aicina uz „Sarunu muzejā” izstādē „Latviešu māksla trimdā”, kura šobrīd ir apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls.

Jau gandrīz 70 gadus ārpus Latvijas tapusi paralēla latviešu radīta māksla, par kuru dzimtenē ir visai niecīga informācija. Rīgā savulaik notikušas Dainas Dagnijas, Edgara Jēriņa, Laimoņa Mieriņa, Kārļa Neiļa, Raimonda Staprāna, Lara Strunkes, Imanta Tillera, Leo Jaņa-Briedīša, Venitas Salnājas un Reiņa Zustera personālizstādes, tomēr aktualizējās nepieciešamība pēc „globālāka” vēsturiskā un stilistiskā kopskata.

„Saruna muzejā” piedāvās plašu ieskatu mākslas pasaulē, kura līdz šim vienkopus nav bijusi redzēta. Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ir uzkrāta pietiekami daudzveidīga trimdas kolekcija, un vairāk nekā 200 izstādē eksponētās gleznas, grafikas un skulptūras ļauj iepazīt galvenos šīs „paralēlās” mākslas attīstības virzienus. Vizuālo un informatīvo daudzveidību ekspozīcijai piešķir latviešu mākslinieku radošais veikums, kas tika radīts bēgļu vai trimdas gaitās visa 20. gadsimta garumā dažādās valstīs atšķirīgos mākslas veidos un stilos. Mītnes zeme, tās kultūra un dzīves apstākļi būtiski ietekmējuši katra autora daiļrades izpausmes un darbos atspoguļotās tēmas. Izstādes kodolu veido izcilāko meistaru sniegums, kurā tautas gars un vēsturiskās saknes netradicionāli savijas ar jauniegūtām stilistiskām atziņām, ar mītnes zemju dabas iespaidiem no Austrālijas Zilajiem kalniem un Amerikas tuksnešiem līdz Zviedrijas šērām.

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē (pieaugušiem – LVL 2,50; skolēniem, studentiem, pensionāriem – LVL 1,50).

Norises laiks: 26.05.2013. 15:00

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV