Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

Pasākumi

28
Marts
Ceturtdiena
12:00

A. Lerha-Puškaiša pasakas par dabu

Džūkstes pasaku muzejs
Lancenieku skola, Džūkstes pagasts, Tukuma novads.

Līdz 28.martam Džukstes pasaku muzejā ir apskatāma izstāde "A. Lerha-Puškaiša pasakas par dabu".

Izstāde veltīta Pasaku tēva Ansa Lerha – Puškaiša (1859-1903) daiļradei un viņa oriģinālpasakām par dabu, kas rakstītas tautas pasaku tradīcijās. Izstādes pamatā ir A. Lerha-Puškaiša oriģinālpasaka «Četri Gada laiki» (1890), kurā autors caur dabas ritumu atklāj cilvēka dzīves patiesās vērtības. Pasakā gada laiki ir četri brāļi: Ziemelis, Ziedonis, Vasarājs un Rudenājs. Viņu tēvs – virsaitis vārdā Gads – bijis ļoti vecs un gribējis pārbaudīt, kam atstāt valdīšanu, tāpēc sūtījis savus dēlus ļaudīs. Dabas māmiņa iedevusi katram trīs stabulītes, lai tiem izdotos tēva pārbaudījumu izturēt. Kad brāļi bija stabules izmantojuši un savu raksturu parādījuši, Gads jau bija izdzisis, tāpēc Saule lēma, ka Gada laiki valdīs pārmainīdamies.

Izstādes autore Dita Silava un māksliniece Evita Trapočka minētajā pasakā saskatījušas zināmas paralēles ar paša Pasaku tēva mūžu. No vienkārša lauku zēna, kas lasītprasmi apguva lasot ģimenes Bībeli un pamatizglītību ieguva vācu valodā, izveidojās talantīgs skolotājs un labs dārznieks, latviešu sabiedriskais darbinieks un izcils folklorists, kas savāca 6650 pasakas, teikas un ticējumus. A. Lerhis-Puškaitis aizgāja mūžībā pašos spēka gados, bet paspēja izdot sava vākuma septiņus sējumus, kas tolaik bija lielākais pasaku krājums pasaulē.

Puškaitis bija Pasaku tēva pieņemtais vārds. Puškaitis esot bijusi sena prūšu dievība, kas dzīvojusi zem plūškoka. Izstāde centrēta ap simboliski veidotu plūškoku, ko A. Lerhis-Puškaitis bija izvēlējies par savu koku, un tajā atspoguļoti ne tikai četri Gada laiki, bet arī dotas norādes uz Pasaku tēva dzīvi un daiļradi un arī uz aktuālām mūsdienu dzīves norisēm. Izstādes veidošanā piedalījušies amatieri fotogrāfi: Dita Silava, Elīna Jurka, Līga Siljāne, Anete Ivane, Gita Trule, Zanda Damane un Sandra Smirnova, kas savos darbos parāda dabas skaistumu visā daudzveidībā.

Izstādes radošā komanda: Santa Silava, Uldis Pauzers, Ausma Lūse, Jānis Lūsis.

Norises laiks: 28.03.2013. 12:00 - 28.03.2014. 12:00

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV