Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

Pasākumi

20
Decembris
Piektdiena
12:00

Silvijas Melnūdres izstāde - Starp debesīm un l-elli

Valmieras muzejs
Bruņinieku iela 3, Valmiera LV - 4201

No 20. decembrī līdz 25.janvārim Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma mākslinieces SILVIJAS MELNŪDRES tekstila, leļļu un gleznu izstāde „STARP DEBESĪM UN L-ELLI”.

Lelle ir interesants pasaules kultūras mantojums. Cilvēks ar lelli ir savienots daudz ciešāk, kā mēs pašlaik spējam iztēloties. Vēsturē ir praktiski neiespējami nošķirt lelli no elka jeb pielūgsmes objekta.

Pirmās lelles ir saistītas ar rituāliem, kuros atveidoti pirmatnējās sabiedrības pasaules redzējuma pamati. Lelle, gan kopējot cilvēku, gan nošķiroties no tā, tik un tā ir saistīta ar cilvēku gan fiziskām, gan psiholoģiskām un pasaules uztveres saitēm. Vēlāk lelles tika izmantotas jau leļļu izrādēs. Taču ar laiku tās sāka zaudēt saistību ar kultu un rituāliem. Senajā Romā modes demonstrēšanai izmantoja izkrāsotas māla figūras – figurīnas. Savukārt Francija sākot ar 17. gs. otro pusi sāka radīt figurīnu pēcteces – daiļās pandoras, t.i. vidēja izmēra porcelāna lelles ar pieaugušas sievietes proporcijām. Tās bija apģērbtas saskaņā ar jaunāko modi. 20.gs parādījās jauns mākslas žanrs, īpatnējs un noslēpumains – mākslinieciskā autorlelle. Savas lelles tēla radīšana līdzinās burvestībai. Apbrīnojamās lelles mēro visnotaļ piņķerīgu ceļu līdz kļūst par unikālu veidojumu vienā eksemplārā.

Izstāde domāta visām paaudzēm, kur katrs atradīs kaut ko sev.

Katrai lellei ir savs stāsts ar vairākām nozīmēm un skatījumu, kā kompromiss starp dažādiem vērotājiem un notikumiem. Ceļā starp to, ko katrs izvēlas, ir ļoti daudz toņu, nianšu, skatupunktu, dimensiju…. Lelles ir dialogs ar sevi, atbilžu meklēšana, izrādes ar dažādām lomām. Tā ir spēle ar formām, krāsām, faktūrām un vārdiem, kas palīdz saprast dzīves trauslumu.

Spēles moments atbrīvo un rosina fantāziju. Kas ir spēle?- saruna, meditācija, pieskāriens. Tā ir iespēja būt citā dimensijā, kur mijas reālā un ilūziju pasaule.

Norises laiks: 20.12.2013. 12:00 - 25.01.2014. 12:00

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV