Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

Pasākumi

15
Janvāris
Trešdiena
12:00

Cēsu mākslinieku izstāde - Varenā kopa

Cēsu Izstāžu nams
Pils laukums 3, Cēsis, Cēsu novads

No 15. janvāra līdz 2. martam Cēsu Izstāžu namā būs apskatāma izstāde Cēsu mākslinieku "Varenā kopa". Izstādītie darbi pārstāv vien nelielu daļu no Cēsu mākslinieku radošā snieguma. 

Fotogrāfijā tēlnieka Kārļa Jansona darbnīcā viņi visi ir kopā. Tolaik pieredzējušie un vēl spēka pilni – Kārlis Jansons, Andrejs Jansons, Fricis Ešmits, Artūrs Dronis, Kārlis Baltgailis, Jānis Rozenbergs, Jānis Strazdiņš un Visvaldis Pelcis.

1956. gada decembrī, atzīmējot Cēsu pilsētas 750 gadus, Cēsu novadpētniecības muzejā tika sarīkota Cēsu novada mākslinieku darbu izstāde. Izstādei bija retrospektīvs raksturs, un tajā piedalījās arī no citiem Vidzemes rajoniem nākušie mākslinieki, kas dzīvē vai darbā bija saistīti ar Cēsīm.

1920. gadā jaundibinātās Cēsu valsts amatniecības skolas direktors Augusts Julla, pirmais latviešu profesionālais keramiķis, par pasniedzējiem skolas mākslas nodaļā piesaistīja Kārli Brencēnu un Kārli Baltgaili. Daļa viņu audzēkņu, vēlāk būdami vēl Mākslas akadēmijas  studenti, sarīkoja  pirmo izstādi Cēsīs - tie bija Arturs Dronis un Jānis Rozenbergs. Vidzemes gleznainā daba Cēsīm piesaistīja vēl dažus māksliniekus.

Pēckara  (1945.g.) pirmo novada izstāžu organizators, cīnītājs par augstu māksliniecisko līmeni, bija gleznotājs Kārlis Baltgailis. Mākslinieks ar pieredzi izstāžu organizēšanā, vēl būdams viens no mākslinieku biedrības ‘’Zaļā vārna’’ dibinātājiem un vadītājiem. (‘’Zaļā vārna’’ bija viena no Latvijas brīvvalsts laika mākslinieku grupām, dibināta 1925. gadā un pastāvēja līdz 1939. gadam)

Novada izstādēs paplašinājās autoru loks, un nostiprinājās to rīkošanas tradīcijas.

Vairākas cēsnieku paaudzes daudz guvušas mākslinieku rīkotajās izstādēs, bagātinājušies, ikdienā dzīvojot un tiekoties vienā pilsētā. Par to visu liela pateicība māksliniekiem, tiekoties piemiņas izstādē.

Norises laiks: 15.01.2014. 12:00 - 02.03.2014. 12:00

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV